Μην προτρέχετε μάγκες!

Οι φήμες περί αυτοκτονίας των Windows Phones ελέγχονται ως ανακριβείς

Πριν ξεκινήσει το συνέδριο Microsoft Build 2015, είχε διαρρεύσει μια βρώμα ότι η Microsoft, στα πρόθυρα απελπισίας, θα έβγαζε ένα runtime που θα επέτρεπε στα Windows Phones να τρέχουν Android apps. Αυτό προκάλεσε μεγάλες ανησυχίες σε ανθρώπους που επί δεκαετίες γαλουχήθηκαν στα Windows, όπως ο γνωστός blogger Paul Thurrott, ο οποίος έκανε λόγο για αυτοκτονία των Windows Phone και διέβλεψε την περιθωριοποίηση των Windows γενικά, μέσα στα επόμενα χρόνια.

Αρκετοί πήραν το άρθρο του Paul, όπως το The Register και το υιοθέτησαν με μεγάλη ευκολία και μάλιστα με τρόπο που δείχνει μεγάλη χαιρεκακία προς τη Microsoft. Μάλιστα δεν έλειψαν και οι γνωστές ιστορικές αναδρομές και οι παραλληλισμοί με άλλες αποτυχημένες πλατφόρμες όπως το IBM OS/2.

Τελικά, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, η Microsoft, εκείνο που είχε κατά νου και παρουσίασε, δεν ήταν ένα runtime για Android apps μέσα στα Windows, αλλά νέα εργαλεία μέσα στο Visual Studio, που επιτρέπουν σε devs του Android και του iOS, να μεταγράφουν τις εφαρμογές τους και να τις μετατρέπουν σε native Windows apps.

Ο Paul Thurrot επανήλθε με άρθρο, στο οποίο εξέφραζε την ανακούφισή του και εξήρε την έξυπνη αυτή στρατηγική, η οποία δεν ακυρώνει τα Windows, αλλά διευκολύνει τους devs να μετατρέψουν με ευκολία τις εφαρμογές τους και να τις πουλήσουν, χωρίς κόπο, σε μια ακόμη πλατφόρμα. Αυτό που λέμε win-win (με επιπρόσθετη σημασία εδώ λόγω των win-dows, wink, wink!)

Galacticus's thoughts

Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει καλύτερη πλατφόρμα από το Android, για τον τελικό χρήστη, αλλά θέλω να δω τον ανταγωνισμό να αναζωπυρώνεται, κι αν τα Windows Phones τραβήξουν προς έναν καινούριο δρόμο και μάλιστα αν κάνουν και το μεγάλο άλμα προς το open source, τότε, γιατί όχι να μην το εξετάσουμε κι αυτό;

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.