Σοβαρό κενό ασφαλείας σε home και SOHO routers

Ιδιαίτερα ευπαθή είναι τα routers κατασκευής Trendnet και D-Link

Μόλις ήρθε στην επιφάνεια ένα σοβαρό κενό ασφαλείας μιας σειράς routers, των οποίων το firmware βασίζεται σε SDK της RealTek. Όπως επισημαίνεται, ευπαθή χαρακτηρίζονται τα routers που προέρχονται από τις εταιρείες Trendnet και D-Link, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι και άλλες συσκευές είναι εν δυνάμει σε κίνδυνο, αν ο κώδικας που χρησιμοποιούν βασίζεται στο RealTek SDK.

Modem router

Το κενό συνίσταται στην αδυναμία του firmware να αντισταθεί στη διείσδυση κακόβουλου κώδικα με τη μέθοδο του remote command-line injection, τεχνική, η οποία δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αν φυσικά κανείς ξέρεις τι να κάνει, και φαίνεται ότι διευκολύνεται αν είναι ενεργοποιημένο το πρωτόκολλο UPnP. Έτσι, ως ένα πρώτο μέτρο προστασίας, συνίσταται η απενεργοποίηση του χαρακτηριστικού UPnP, το οποίο βέβαια θα προξενήσει προβλήματα, ειδικά σε εφαρμογές και συσκευές διαμοιρασμού media.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το κενό ασφαλείας έχει εντοπιστεί εδώ και 2, σχεδόν, χρόνια και έχει αναφερθεί στην ομάδα Zero Day Initiative (ZDI) της HP, η οποία συνεργάστηκε με τη RealTek, αλλά από τον Αύγουστο του ’13, οπότε και τους αναφέρθηκε το πρόβλημα, δεν μπόρεσαν να το επιλύσουν.

Μέχρι λοιπόν να ανακοινωθιύν λίστες των routers που είναι ευπαθή σε αυτού του είδους τις επιθέσεις, συνιστάται να έχουμε ενεργοποιημένο firewall στη συσκευή συνεχώς και να μην εμπιστευόμαστε συνδέσεις, πέραν όσων γνωρίζουμε ότι είναι αξιόπιστες. Επίσης θα πρέπει να παρακολουθεί κανείς το software που εγκαθιστά, αν τυχόν ανοίγει ports και εξαιρέσεις στα firewalls. Μια λύση θα ήταν η προσφυγή σε ακριβότερα routers, με enterprise επίπεδα ασφαλείας, αλλά αυτά είναι πολύ ακριβά και μπορεί να φτάσεουν τις εκατοντάδες ευρώ σε κόστος.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.