Πλήρωσε, αλλιώς σου κουτσουρεύουμε το λογαριασμό σου στο Steam

Αυτή είναι η ουσία πίσω από το νέο φιρμάνι της Valve
Όπως και ο Ducklord, έτσι κι εγώ τρέφω ανάμικτα συναισθήματα για το Steam και την πολιτική της Valve, απέναντι στους πελάτες της. Κι αυτό γιατί, παρότι η υπηρεσία της είναι πολύ ωφέλιμη για το PC gaming, γίνεται όλο και πιο μονοπωλιακή και αυθαίρετη, απαιτώντας όλο και περισσότερα χρήματα, από το πουθενά.

Τελευταίο τερτίπι της Valve είναι η απόφασή της να αφαιρέσει δικαιώματα και λειτουργικότητα από όσους λογαριασμούς στο Steam δεν καταγράφουν πωλήσεις. Πρέπει λοιπόν, αν δε θέλεις ο λογαριασμός σου να περιοριστεί, να ξοδέψεις ένα ελάχιστο 5 δολαρίων (ή ευρώ, τώρα πια είναι σχεδόν ισότιμα), για να μη χαρακτηριστείς κακόβουλος και spammer. Το “κουτσούρεμα” του λογαριασμού δεν σου επιτρέπει, μεταξύ των άλλων, να έχεις επικοινωνία με άλλους φίλους-χρήστες του Steam, να ανεβάζεις υλικό στο Steam Workshop, να ψηφίζεις στο Green Light.

Το θέμα είναι ότι, αυτό το μέτρο, είναι και δεν είναι απολύτως σωστό. Για παράδειγμα, αν εγώ θέλω να γραφτώ στο Steam, ίσα-ίσα για να εκμεταλλευθώ κάποιες δωρεάν προσφορές που έχει, γιατί πρέπει να πληρώσω και να συνδέσω οπωσδήποτε πιστωτική ή Paypal στο Steam; Από την άλλη, το ποσό των 5 δολαρίων, είναι υπερβολικά μικρό για απατεώνες που ανοίγουν ψεύτικους λογαριασμούς για να ανεβάσουν τις θετικές ψήφους για τα παιχνίδια που οι ίδιοι ανεβάζουν στο Steam, μέσω του Green Light / Early Access. Δεν πρέπει να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση μεταξύ απλών καταναλωτών και devs;

Άρα, που μένουμε στο διά ταύτα; Και αυτοί που δε χρησιμοποιούν συστηματικά το Steam αναγκάζονται να πληρώσουν, θέλουν δε θέλουν και οι phisers / scammers, δεν έχουν πρόβλημα να συνεχίσουν τις θεάρεστες ματσακωνιές τους, αφού σιγά μην τους εμποδίσουν 5 ψωροδολάρια, για να μπουν στο σύστημα. Δεν ξέρω, μπορεί κάποιος να έχει πιο διαφωτιστική άποψη, εγώ το βλέπω σαν ένα ακόμη ημίμετρο.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.