Bendgate: θεσμοθετημένη βλακεία

Αυτή τη φορά στο στόχαστρο το καινούριο Samsung Galaxy S6

Bendgate

Θυμάσαι το παραλήρημα που είχαν πάθει όλοι οι κάτοχοι iPhone, όταν βγήκαν τα iPhone 6 και iPhone 6 Plus; Ένα τεράστιο τσούρμο έσπευσε να αγοράσει το Plus, κυρίως στο Αμέρικα, καθώς στο Αμέρικα α) bigger is better και β) οι κάτοχοι iPhone λες και είχαν πάθει ένα περίεργο στερητικό, ένα απωθημένο, τόσα χρόνια με 4άρα οθόνη, έσπευσαν να πάρουν το ΜΕΓΑΛΟ iPhone, αφού έβλεπαν τόσον καιρό τα μεγάλα Android phones και τους έτρεχαν τα σάλια. Και το αστείο είναι ότι στο YouTube εθεάθησαν και πολλοί “expert reviewers”, οι οποίοι απεφάνθησαν τελικά ότι μεγέλο iPhone δεν τους έκανε, κυρίως γκομενίτσες με μικρά χέρια. Μωρή καρακαηδόνα, γιατί παίρνεις τη γκουμούτσα, δεν έχεις συναίσθηση του μεγέθους;;

Και μετά ήρθε το… σκάνδαλο: ένα παλουκάρι βγήκε και άρχισε να λυγίζει το iPhone 6 Plus μέχρι του σημείου να το λυγίσει. Αδύνατον! Το στολίδι της Apple, το απαύγασμα της τεχνολογίας να λυγίσει κάτω από την πίεση; Απαράδεκτο! Φυσικά, όπως αποδεικνύεται για πολλοστή φορά, αυτού του είδους η μεταχείριση ήταν τυπική για πολύ βλαμμένο κόσμο, ο οποίος πήρε το phablet της Apple το έχωσε στην κωλότσεπη, και… έκατσε πάνω του, με τα γνωστά αναμενόμενα αποτελέσματα. Κι επειδή ο δυτικό άνθρωπος σήμερα είναι, γενικά, απαίδευτος, δεν αντιλαμβάνεται ότι είναι θέμα στοιχειώδους Φυσικής πως, αν ασκήσεις πίεση δεκάδων κιλών στο κέντρο του κινητού, σε μια επιφάνεια ελάχιστων τετραγωνικών εκατοστών, ε, αυτό θα λυγίσει το άμοιρο.

Σήμερα, το τρομακτικό Bendgate απλώνει τα πλοκάμια του στη βιομηχανία και δεν αφήνει σμαρτφόνι για σμαρτφόνι ήσυχο. Μάλιστα έχουν επιστρατευθεί τώρα και ειδικά μηχανήματα που μετρούν την πίεση που ασκείται, μέχρις ότου η συσκευή να λυγίσει και, τελικά, να σπάσει. Όπως μπορείς να δεις στο κλιπάκι, το ολοκαίνουριο και πανέμορφο Samsung Galaxy S6 Edge, παραδίδει το πνεύμα πιο εύκολα από το iPhone 6 Plus και υπό πίεση περίπου 80 κιλών γίνεται η οθόνη του γίνεται θρύψαλα. Η Samsung κυκλοφόρησε δικό της κλιπάκι, στο οποίο φαίνεται η δική της διαδικασία αντοχής από ρίψη, κάτι εντελώς διαφορετικό, αλλά που έχει περισσότερη πρακτική σημασία.

Τα τεστ λυγίσματος, τα οποία έχουν εξελιχθεί μάλιστα, δεν είναι τίποτε άλλο από τη θεσμοθέτηση της συλλογικής παράνοιας που τρέφεται από την αφέλεια των καταναλωτών και πατάει πάνω στην ψυχολογία του “εμένα δε θα με πιάσουνε κορόιδο“. Βεβαίως είναι θεμιτό να γνωρίζουμε στοιχεία μετρήσεων όπως π.χ. τη φωτεινότητα της οθόνης, την ισχύ του επεξεργαστή κλπ, αλλά η συνεχής προσθήκη μετρητικών δεδομένων και μάλιστα αυτών που αφορούν εντελώς αντιρρεαλιστικά σενάρια χρήσης, μας κάνει να κοιτάμε το δέντρο και να αγνοούμε το δάσος. Τέτοια τεστ ενισχύουν μονάχα την ηλίθια διαμάχη των fanboys στις λίστες των σχολίων και τον οπαδισμό των εταιρειών. Σήμερα θα βγουν και θα πανηγυρίζουν οι Μηλαράκηδες, αύριο οι Σαμσουνάκηδες. Τίποτε άλλο.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.