Project Fi: η Google “τη βγαίνει” σε Cosmote, Vodafone, Wind και λοιπούς πάροχους

Οι φήμες μόλις επιβεβαιώθηκαν με την Google να αποκαλύπτει το δικό της ασύρματο δίκτυο με ιδιαίτερα προσιτές τιμές που… θα κάνουν τον ανταγωνισμό να ξεροκαταπιεί!

project_fi_google_001

Ήδη οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών της Αμερικής έχουν αρχίσει να… ιδρώνουν, και σύντομα θα δούμε και τους δικούς μας να αρχίζουν τα… παράπονα. Όπως το συνηθίζουν, άλλωστε, όποτε εμφανίζεται κάτι που να αποτελεί απειλή για τα παραφουσκωμένα τιμολόγια τους. Βλέπετε, η Google μόλις έγινε και πάροχος τηλεπικοινωνιών, μέσα απο το Project Fi της.

Το Project Fi, που ανακοινώθηκε επίσημα πριν από λίγες ώρες, είναι η απάντηση της Google στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Για την ώρα, “της Αμερικής΄’.

Ήδη, όμως, έχει αγχώσει, όπως είπαμε, τον ανταγωνισμό, και μάλλον θα κάνει και “τους δικούς μας” να αρχίσουν να προετοιμάζονται για τον ερχομό του και προς τα μέρη μας. Και ακόμα και αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, και δεν έρθει τελικά πως τα εδώ, όπως και να έχει, η μείωση του κόστους πρόσβασης στην Αμερική σίγουρα θα μετακυλήσει και προς τις υπόλοιπες χώρες αργά ή γρήγορα.

Τι είναι στην πράξη το Project Fi;

Το Project Fi είναι ένα ασύρματο δίκτυο που έχει ως στόχο να ξεπεράσει τα υπάρχοντα δίκτυα των Verizon, T-Mobile, Sprint και AT&T στην Αμερική, τόσο όσον αφορά στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και τις ταχύτητες πρόσβασης, όσο και στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κόστος του.

Κάθε κάτοχος ενός Nexus 6 μπορεί να επιλέξει πώς θέλει να έχει πρόσβαση μέσω αυτού αντί για ένα απο τα “παραδοσιακά” και “καθιερωμένα” δίκτυα των… κλασικών και πατροπαράδοτων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας της Αμερικής.

Πληρώνοντας $20 το μήνα, ο χρήστης μπορεί να ολοκληρώνει άπειρες αστικές κλήσεις, δίχως κάποιον περιορισμό χρόνου οι πρόσθετες χρεώσεις, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα γραπτά μηνύματα. Κανένας περιορισμός. Κανένα πρόσθετο κόστος. Σαν το πάγιο που πληρώνουμε “εμείς εδώ” στον “σταθερό” ΟΤΕ, “αλλά για κινητά”.

Πάμε τώρα για… “τα πρόσθετα”:

 • Απεριόριστα γραπτά μηνύματα προς κάθε σημείο του πλανήτη δίχως περιορισμούς και πρόσθετες χρεώσεις.
 • Κάλυψη δικτύου σε περισσότερες από 120 χώρες.
 • Υποστήριξη για WiFi tethering.

Δεν είναι, όμως, αυτά που έχουν κάνει τον ανταγωνισμό να αγχώνεται. Oh, noes! Υπάρχουν και καλύτερα, και έχουν να κάνουν με την πρόσβαση στο Internet – όπως λέμε “mobile data“.

Η Google χρεώνει μόλις $10 το GB, ποσό που και πάλι είναι υπερυψηλό σε σχέση με μια τυπική σύνδεση προς το Internet που μπορεί να έχει κανείς στο σπίτι του, αλλά που σε σχέση με το τι χρεώνουν οι άλλη πάροχοι κινητής τηλεφωνίας, είναι… ψίχουλα!

Θέλεις 1GB; $10 δολαριάκια. 2; $20 δολαριάκια. Δέκα; Είσα large βρε παιδάκι μου, αλλά εντάξει, με $100 δολαριάκια, δικά σου!

Ody's thoughts

Για να καταλάβεις για τι διαφορά κόστους μιλάμε, μόλις πριν δύο ημέρες κοιτούσα τα προγράμματα της Vodafone στη χώρα μας, μπας και μεταβώ σε κανένα φθηνότερο. Τα “Vodafone RED” διαφημίζουν καταχαρούμενα το πώς σου δίνουν μέχρι και 4GBs το μήνα, με πάγιο που ξεπερνά αρκετά τα… $40 που θα σου ζητούσε η Google.

Επειδή δεν θέλω να μας κατηγορήσει κανείς για δυσφήμιση, κάνε μία επισκεψούλα μόνος σου στην σελίδες των ελλήνων πάροχων και δες (και αν θέλεις, άσε και εδώ σε σχόλιο) το “πόσο χρεώνουν τα data τους”.

Αν μπορείς να πληκτρολογήσεις, βέβαια, μέσα απο τα… δάκρια που θα βουρκώνουν τα ματάκια σου.

Δεν είναι όμως αυτό το καλύτερο. Α, όχι. Έχει και ακόμα καλύτερο. Έχει και… ασύλληπτο για τον τυπικό provider που θέλει να αρμέγει την τσέπη σου.

Το καλύτερο για το τέλος

Δεν “έφαγες” τα mobile data που είχες αγοράσει; Π.χ. είχες σκάσει $30 για 3GBs αλλά χρησιμοποίησες μόνο τα 500MBs;

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!

Η Google ΘΑ ΣΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΟΥ όσον αφορά στη χρήση που θα κάνεις τον επόμενο μήνα.

Δηλαδή, βάσει του παραδείγματος μας, αφού “σου μένουν” 2,5GBs “αυτό το μήνα”, θα έχεις… 5,5GBs τον επόμενο!

Ομοίως, αν αγοράσεις “μόνο” ένα πλάνο του 1GB, και “φας” το μισό, τον επόμενο μήνα θα έχεις 1,5GB – δηλαδή, αν δεν το κατάλαβες ακόμα Μπάμπη της παρέας, το 0,5GB “που σου έμεινε αυτό το μήνα” προστίθεται στο 1GB του επόμενου.

Είπαμε ψέματα, ΑΥΤΟ είναι το καλύτερο!

Αν όντως μπαίνεις αρκετά στο Internet από το κινητό σου, μάλλον θα σου έχει τύχει κάποια φορά να ξεπεράσεις το όριο GBs που σου παρέχει η εταιρεία στην οποία έχεις συμβόλαιο. Και θα έχεις νιώσει για τα καλά το… τσούξιμο της αυξημένης χρέωσης, που μοιάζει περισσότερο με… τιμωρία απο πλευράς του πάροχου, “για να σε μάθει, άλλη φορά να μην το ξανακάνεις”!

Για όσους δεν γνωρίζουν για τι μιλάμε, η όλη φάση έχει ως εξής: οι πάροχοι έχουν το πανέξυπνο συνήθειο να σου δίνουν ένα “σεβαστό” (λέμε τώρα) ποσό δεδομένων που μπορείς να κατεβάσεις, εξαρχής, μέσα απο το πακέτο τηλεφωνίας που έχεις. Π.χ. τσιμπάς ένα συμβόλαιο που σου δίνει 1GB το μήνα με ένα πάγιο των, πάνω-κάτω, €40, και είσαι τζιτζί. Αν κατεβάσεις άλλο ένα GB, λογικά θα πλέρωνες άλλα €40, σωστά;

ΛΑΑΑΑΘΟΣ!

Εδώ έρχεται η φάση της χοντρής αρπαχτής απο πλευράς τους, με απίστευτη υπερκοστολόγηση των πρόσθετων data ανά… MB! Αν κατεβάσεις ένα ολόκληρο GB παραπάνω απο το πάγιο σου, παίζει και να σε χρεώσουν έναν… ολόκληρο μισθό! Ω, ναι! Αν και μάλλον εσύ θα κραύγαζες “Ω, ΌΧΙ” πριν πηδήξεις προς τον κοντινότερο γκρεμό.

Όπως ίσως μάντεψες, λοιπόν, αφού είπαμε πως αυτό είναι το καλύτερο με την πρόταση της Google, αυτή χρεώνει, απλά, τα πρόσθετα data που κατέβασες. Με την αναμενόμενη χρέωση, The (Happy) End. Ούτε κρυφές χρεώσεις, ούτε προσαυξήσεις, ούτε τίποτα.

Κατέβασες 100MBs παραπάνω απο τα 2GBs που όριζε το πάγιο σου; Θα πλερώσεις… ένα δολαριάκι παραπάνω. Πάπαλα.

Ody's thoughts

Και κάπου εδώ βλέπουμε κάποιο μεγαλοστέλεχος εταιρείας κινητής τηλεφωνίας να χαλαρώνει τη γραβάτα του και να κινείται προς το κοντινότερο ανοιχτό παράθυρο του ουρανοξύστη όπου έχει το γραφείο του. Στα τσακίδια, εκμεταλλευτές της κακιάς κατάρας.

Το πρόβλημα;

Δυστυχώς όμως, όπως είπαμε, όλα τα παραπάνω φαίνονται ωραία και ρόδινα, μα για την ώρα αφορούν μόνο την αγορά της Αμερικής. Και ούτε.

Βλέπετε, όπως είπαμε – και μάλλον… το ξεχάσατε με όλα τα ωραία που λέγαμε στο ενδιάμεσο, για την ώρα το Project Fi της Google αφορά ΜΟΝΟ στο Nexus 6. Καμία άλλη συσκευή. Ούτε καν “κάποια άλλη δική της”, π.χ. το παλαιότερο Nexus 5. ΜΟΝΟ το Nexus 6.

Προφανώς, όμως, πρόκειται απλά για την αρχή, και η κατάστασή δεν θα παραμείνει έτσι για πολύ. Και όχι απλά “την αρχή”, “μια αρχή”, αλλά μια απο κάθε άποψη εξαιρετική αρχή, που μας δείχνει πώς θα είναι οι τηλεπικοινωνίες μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Διότι, τώρα που έγινε – η… αρχή – απλά δεν υπάρχει επιστροφή. Πρόκειται για μία αλλαγή αντίστοιχή της, αν θυμάστε, εισόδου της Cosmote στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας, στη χώρα μας, που είχε αναγκάσει τις τότε Vodafone και Telestet σχεδόν να… διαιρέσουν τις τότε ακόμα πιο ασυγκράτητές χρεώσεις τους, κάνοντας την κινητή τηλεφωνία, που μέχρι τότε ήταν προνόμιο των λίγων, δυνατότητα των πολλών.

Ody's thoughts

Κατά τα άλλα, όπως τους έχω κράξει πολλές φορές στο παρελθόν, οι έλληνες πάροχοι είναι καταχαρούμενοι να σου διαφημίζουν τα δίκτυα 4G τους, που “μπορούν να σου κατεβάσουν video σε HD ποιότητα απο το YouTube σε δευτερόλεπτα”, ξεχνώντας να σου πουν πως ΈΝΑ τυπικό video HD του YouTube έχει μέγεθος από 50MBs έως… 500MBs, που σημαίνει πως με 5-6 βιντεάκια… “έχεις φάει” ΌΛΑ τα data που σου παρέχει το πρόγραμμα σου για το μήνα!

Και μετά αρχίζουν οι πρόσθετες χρεώσεις που λέγαμε, που πηγαίνουν… MB και ευρώ.

Ε, ρε, Google που σας χρειαζόταν…

Φάτε την!

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • Well said

 • George Lolas

  Βλέπω ήδη τους εδώ παρόχους να κιτρινίζουν/μαυρίζουν/μπλεδίζουν από τον φόβο τους ότι θα μειωθούν τα ήδη υπέρογκα πάγιά τους. Αυτό ειδικά με τα επιπλέον MB είναι σαπίλα! Παλαιότερα είχα internet on the go από Cosmote και το προγραμματάκι τους δε μετρούσε στο 99% των περιπτώσεων τον όγκο των δεδομένων. Τελικά είχα ξεπεράσει το data μου κατά περίπου 3GB και αφού τους είχα ενημερώσει για το πρόβλημα και μου λέγανε ότι ναναι.

  Εκεί λοιπόν που μου ζητούσαν να τους πλερώ το υπέρογκο ποσό που ζητούσαν (αν θυμάμαι καλά πάνω από 300 ευρώ), αναγκάστηκαν και μου το έσβησαν το χρέος (αφού δικό τους ήταν το πρόβλημα και όχι δικό μου) και μάλιστα είχα για το υπόλοιπο της χρονιάς δωρεάν απεριόριστη πρόσβαση. Είχα κόψει το συμβόλαιο γιατί στην περιοχή που ήμουν και ενώ μου λέγανε ότι 100% θα έχω καλό donw/upstream, ήταν απλά ένα σκέτο μπο#$^δέλο. Εννοείται δεν είδαν φράγκο από εμένα.

  Τους χρειάζεται μια Google για να καταλάβουν επιτέλους ότι χρεώνουν φασολάδα (γαμάει η φασολάδα πλάκα πλάκα!) για χαβιάρι.

 • Nikos

  Κατι τελειως ακυρο με το αρθρο.
  Δεν μου εμφανιζει στην αρχικη σας σελιδα τα καινουργια αρθρα! Για παραδειγμα, αυτο το αρθρο και το αλλο για τον πισωγλεντη τον Iceman, τα ειδα απο το comment section που εχετε κατω κατω! Εχει κανεις αλλος αυτο το προβλημα ή μονο εγω?

 • galacticusX

  Έχουν πάει πιο πίσω στη 2η σελίδα, καθώς ανέβηκαν νεώτερες αναρτήσεις. Χρησιμοποίησε τα κουμπάκια κάτω-δεξιά από τα thumbnails που οδηγούν στις προηγούμενες σελίδες.

 • galacticusX

  Τους χρειάζεται ένα ταρακούνημα, γιατί το έχουν κάνει ολιγοπώλιο και καθορίζουν τις τιμές, όπως γουστάρουν. Εκείνο που μου τη σπάει είναι ακριβώς τα πανάκριβα data rates. Τι να το χέσω το 4G+, αν σε λίγα λεπτά μπορεί να καταναλώσω το όριό μου, αν κατά λάθος αφήσω το youtube σε hi-res?? Μια μεσοβέζικη λύση είναι να έχεις κινητό με dual sim και στο 2ο slot να έχεις αποκλειστικά mobile internet, που είναι συνήθως πιο γενναιόδωρο από τα κανονικά προγράμματα, αλλά κι αυτό είναι – αντικειμενικά – πανάκριβο.

  Αλλά δυστυχώς βλέπω τη Google να έρχεται εδώ αφού έχουμε χρεωκοπήσει και βρει σεληνιακό τοπίο, οικονομικά είμαστε ήδη τριτοκοσμική χώρα….

 • Nikos

  Ναι, το δοκιμασα αυτο, βρηκα καποιες αλλα οχι ολες.(ειχα παει μεχρι την 5η σελιδα). Επισης καποιες αλλες ειδησεις, τις εβρισκα διπλες. Ακομα, καινουγιες ειδησεις, οπως η “θα-μπορείς-να-παίξεις-το-batman-arkham-knight-στο-pc-σου” δεν την βρηκα καθολου, αλλα απο το comment section παλυ.

 • ducklord

  Ειλικρινά δεν γνωρίζω τι μπορεί να φταίει, ΑΛΛΑ επειδή πρόσφατα κάναμε ένα ξεκαθάρισμα σε plugins του WordPress, και ένα απο αυτά ήταν το caching plugin μας (αν δεν ξέρεις, “αποθηκεύει εναλλακτική εκδοχή των σελίδων και την παρουσιάζει αντί της κανονικής, και-καλά πιο γρήγορα), παίζει να έχει πέσει μπλέξιμο με την cache του browser σου.

  Δοκίμασε να την καθαρίσεις απο τις επιλογές του και μετά χτύπα CTRL+F5 στην αρχική σελίδα για να κάνει full refresh. Πες μας αν “έστρωσε” έτσι.

  Α, και προφανώς δοκίμασε το και απο όποιον άλλο browser έχεις στον υπολογιστή σου (ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ browser, έτσι; Μην μου πεις “το δοκίμασα στον Chrome, στον Chromium και στον Πως-τον-λένε-Chrome-της-Comodo”, που όλοι-είναι-chrome).

 • Nikos

  Το καθαρισμα το δοκιμασα χτες, γιατι σκεφτηκα κατι παρομοιο, αλλα τζιφος.
  Επισης δοκιμασα και με Internet Explorer, αλλα παλυ τα ιδια. Ακομα, και απο το κινητο, το ιδιο αποτελεσμα.
  Τι να κανω ρε παιδια?
  (Μην μου πειτε να πεταξω το laptop, not an option) :P

 • Nikos

  Update:
  Σημερα μου τις εβγαλε κανονικα ολες τις ειδησεις.
  Δυο σελιδες ολες και ολες.
  Δεν ξερω τι μπορει να εφταιγε…