Η Google φέρνει τις εφαρμογές του Android στον Chrome (πάλι – σχεδόν).

Το Chrome OS της Google είχε αποκτήσει εδώ και καιρό μερική συμβατότητα με ορισμένες εφαρμογές του Android. Τώρα η Google την επεκτείνει περισσότερο. Αλλά όχι πολύ, ακόμα.

Google_Chrome_Logo.jpg

Όλοι λίγο – πολύ χρησιμοποιούμε κάποιες εφαρμογές στα smartphones και tablets μας, κάποιες από τις οποίες δεν είναι προσβάσιμες μέσω browser ή δεν παρέχουν κάποια εκδοχή για το desktop του υπολογιστή μας.

Τι γίνεται, λοιπόν, αν θέλεις μια απο αυτές στον υπολογιστή σου, δεν ξέρω, διότι π.χ. βαριέσαι να πιάνεις συνέχεια το κινητό που έχεις δέκα εκατοστά από το πληκτρολόγιο του και να κοιτάς την τοσοδούλα οθόνη του;

Τι γίνεται αν γουστάρεις τόσο πολύ το σχεδιασμένο για οθόνες τριών ιντσών περιβάλλον του WhatsUp απο έναν instant messenger που να μπορεί να “απλωθεί” σε όλη την οθονάρα του υπολογιστή σου;

Τι γίνεται αν θέλεις να παίζεις και-καλά-τσάμπα free-to-play παιχνίδια σχεδιασμένα για χρήση με οθόνες αφής και ανάλυση 800 x 600 με το mouse σου (χελόου τενοντίτιδα) στην οκταπλάσιας ανάλυσης οθόνη του PC σου;

Τι γίνεται αν, εν συντομία και για να το απλοποιούμε βρε παιδάκι μου, είσαι εντελώς, ντιπ για ντιπ μαζόχας;

Τότε ψάχνεις τρόπους να τρέξεις εφαρμογές του Android στον υπολογιστή σου. Και ενώ υπάρχουν αρκετοί, η Google έχει παρουσιάσει έναν επίσημο, που αρχικά είχε στόχο αποκλειστικά στα δικά της Chromebooks: τον… Google Chrome!

Τον… Χρόμ;!

Βλέπεις, ο Google Chrome μπορεί στα κανονικά PC να θεωρείται απλά ένας browser, αλλά στα Chromebooks αντιμετωπίζεται ως το desktop τους, και (σχεδόν) όλες οι “εφαρμογές” τους είναι web apps που τρέχουν μέσα από αυτόν.

Έτσι, όταν η Google είχε την φαεινή ιδέα να επεκτείνει την συλλογή λογισμικού τον Chromebooks χαρίζοντάς τους συμβατότητα με την κυρίαρχη πλατφόρμα της στο χώρο των smartphones και tablets, το Android, το έκανε μέσω του Chrome: δημιούργησε ένα θα-το-έλεγες-και-add-on που εμπεριέχει το runtime, την “πλατφόρμα-στην-οποία-τρέχουν-οι-εφαρμογές” του Android.

Στη θεωρία, αυτό σημαίνει πως αν μία εφαρμογή είναι φτιαγμένη για αυτήν την πλατφόρμα εφαρμογών, θα μπορεί να τρέξει όπου βρίσκεται και αυτή. Είτε βρίσκεται σε ένα smartphone, είτε σε ένα tablet, είτε, για δες, μέσα από τον browser.

Στην πράξη, το Android δεν είναι μόνο αυτή η “πλατφόρμα εφαρμογών”, και εμπεριέχει και μπόλικα services που… ακροβατούν ανάμεσα στο να τρέχουν σε αυτήν ως εφαρμογές και να μιλούν απ’ ευθείας με τον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος. Όπως λέμε drivers και services στα PC.

Έτσι, μπορεί θεωρητικά ο Chrome να είχε εδώ και λίγο καιρό συμβατότητα με κάποιες εφαρμογές του Android, και αυτό μέσω… χακιών και πατεντών (που “τον έκαναν να νομίζει πως είναι ο Chrome των Chromebooks”), μα τώρα η Google έφερε και επίσημα αυτή τη δυνατότητα στις “κανονικές” εκδόσεις του. Χωρίς πατέντες. Χωρίς “χακιές”.

Αλλά και χωρίς πλήρη συμβατότητα με την πλατφόρμα του Android. Ακόμα.

Έχομεν πρόβλημα, μανδάμ

Και αυτό διότι το Arc Welder, η νέα εφαρμογή που διέθεσε η Google μέσω της οποίας μπορεί κανείς να μετατρέψει τυπικά αρχεία APK (για εγκατάσταση σε Android) ώστε να λειτουργούν και μέσα από τον Chrome, δεν μπορεί να καλύψει το κενό της απουσίας σημαντικών services που συναντώνται σε ένα τυπικό smartphone ή tablet με Android.

Κάποιες εφαρμογές, που δεν “πατάνε” σε κομμάτια του Android που απουσιάζουν από το μέχρι τώρα… εγχείρημα, λειτουργούν κανονικά. Μπόλικες, όμως, θέλουν και κάποια πραγματάκια που απουσιάζουν – π.χ. την υποστήριξη software πληκτρολογίου για εισαγωγή κειμένου, τη δυνατότητα “μικροσυναλλαγών” του Google Play κ.λπ. Και όταν δεν τα βρίσκουν… κλατάρουν.

Και δεν μιλάμε για “περίεργες”, σπανίες εφαρμογές που χρησιμοποιεί μόνο ο ξάδελφος του μπατζανάκη του θείου σου όταν είναι αποκλεισμένος στον φάρο όπου δουλεύει. Για παράδειγμα, να, πριν λίγες ώρες που το δοκίμασα, δεν λειτούργησε το… Google Keep.

Θα περίμενες πως η Google θα φρόντιζε να παράσχει “τα απαραίτητα” έστω για τις δικές τις εφαρμογές, αλλά, από την άλλη, μάλλον οι δικές τις εφαρμογές είναι και οι πρώτες που χρησιμοποιούν σχεδόν όλα τα επίσης δικά της services και απουσιάζοντα features του λειτουργικού συστήματος, οπότε…

Όπως και να έχει, αν σε καίει τόσο πολύ να τρέξεις την mobile εκδοχή του Angry Birds στον υπολογιστή σου, μπορείς να προσθέσεις το ARC Welder στον Chrome εδώ-και-τώρα, να βρεις ένα τρόπο να προμηθευτείς APKs των αγαπημένων σου Android εφαρμογών και… να δεις μόνος σου ποιές δουλεύουν και ποιες όχι.

Καλή τύχη.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.