Μήνυση στην AMD για την… κοροϊδία των Llano

Μέτοχοι της AMD φαίνεται πως κινήθηκαν νομικά κατά της εταιρείας θεωρώντας πως τους… δούλεψε για τα καλά κατά την ανάπτυξη και, τελικά, διάθεση των επεξεργαστών της οικογένειας Llano.

amd_llano_002

Αρκετά πριν την επίσημη αποκάλυψη τους, η AMD ισχυριζόταν για τους ακολούθους των προηγούμενων επεξεργαστών της, Phenom II, πως θα ήταν ό,τι πιο επαναστατικό έχουμε δει στο χώρο των υπολογιστών, μια σειρά από απίστευτα τσιπάκια που θα εκμηδένιζαν τον ανταγωνισμό και θα παρουσίαζαν ασύλληπτες επιδόσεις. Το όνομα της οικογένειας αυτών, Llano.

Όπως πια γνωρίζουμε… μούφα η υπόθεση, με τους Llano να δέχονται τη μια αναβολή πίσω από την άλλη, να καθυστερούν να εμφανιστούν σχεδόν για έναν ολόκληρο χρόνο (από το 2010 στο 2011) και, τελικά, οι επιδόσεις τους να μην είναι καν “χλιαρές” μα εντελώς απαράδεκτες σε σχέση με ό,τι είχε υποσχεθεί η AMD.

Ο γρηγορότερος από αυτούς είχε παραπλήσιες επιδόσεις με την “μεσαία” πρόταση της Intel, ο “μεσαίος δικός της” με τον… πάτο της Intel, και “ο χαμηλός” μάλλον ήταν
“ωχ-ωχ-αμηλός”, με επιδόσεις που πάσχιζαν να φτάσουν αυτές της προηγούμενης γενιάς επεξεργαστών της.

Α, ναι, ξεχάσαμε να αναφέρουμε και πως, ανάλογα με το τι ήθελες να κανείς, σε ορισμένες εργασίες, η προηγούμενη γενιά επεξεργαστών της AMD αποδεικνυόταν γρηγορότερη από “την καινούργια”, “την επαναστατική”.

Μάλλον είναι λογικό οι μέτοχοι της να είναι κομματάκι… τσαντισμένοι.

Και αυτό όχι τόσο διότι η εταιρεία απέτυχε στην προσπάθειά της να μας δώσει κάτι επαναστατικό, αλλά διότι, σύμφωνα με την μύνηση, γνώριζε πολύ καλά πως δεν είχε στα χέρια της κάτι τόσο καλό όσο αυτό που υποσχόταν, και όμως, μέχρι την τελευταία στιγμή, συνέχιζε να ισχυρίζεται πως ναι, η δική της πρόταση θα συνθλίψει οτιδήποτε άλλο συναντήσει στο διάβα της όταν κυκλοφορήσει.

Επιπλέον, ενώ είχε συναντήσει προβλήματα κατά την παραγωγή των chips, τα οποία και αποτελούσαν τον βασικό λόγο για την καθυστέρηση, τα παρουσίαζε ως μηδαμινά, ανούσια, ανάξια λόγου και σημασίας.
Αποτέλεσμα, όταν, τελικά, κυκλοφόρησαν τα τσιπάκια της, αναβολή στην αναβολή (ω, αναβολή), όχι μόνο να έχουν ξεπεραστεί τεχνολογικά, αλλά και… να έχει βαρεθεί και ο κόσμος να τα περιμένει, οδηγώντας σε πολύ χαμηλότερες πωλήσεις από ό,τι εκτιμούσε μέχρι τότε (και παρουσίαζε και στους μετόχους της).

Όλα αυτά, κατά τους ίδιους, ήταν γνωστά στην εταιρεία, που αναγκάστηκε να φτάσει στο σημείο να ξεγράψει $100 εκατομμύρια απο το στοκ των Llano – που “δεν έφευγαν” προς καταναλωτές με την καμία.

Τα παραπάνω οδήγησαν σε πτώση των μετοχών της τάξης του 74%. Λογικό δεν είναι, έχοντας χάσει τα τρία τέταρτα απο όσα είχαν επενδύσει στην AMD, αρκετοί να δηλώνουν εξοργισμένοι και να απαιτούν κάποιου είδους αποζημίωση;

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.