Δεν αποκλείεται να δούμε Open Source… Windows;!;!;! (;!;!)

Η Microsoft πάντα αντιμετωπίζονταν από τους φανατικούς οπαδούς του Linux ως Ο Μεγάλος Εχθρός, ο πολέμιος του ανοιχτού κώδικα, “ο αντίπαλος”. Θα ήταν δυνατόν να δούμε ποτέ “ανοιχτά Παράθυρα”; Μπορεί!

Tux-G2

Σύμφωνα με τον Mark Russinovich, δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει στο κοντινό μέλλον. Και για όσους δεν γνωρίζουν το ονοματάκι του, και θεωρούν πως ίσως πρόκειται για τυχαίο Ρώσο Blogger, nope, ο άνθρωπος τυγχάνει Microsoft Technical Fellow και “μεγάλο κεφάλι” σε ό,τι-αφορά-στα-Windows. Και θεωρείται απο τους πιο “γνώστες” και πιο “τεχνολογικά ψαγμένους” του χώρου, όχι μόνο όσον αφορά στα ίδια τα Windows, αλλά και τις χρήσεις τους.

Πριν “απορροφηθεί” απο τη Microsoft, ο Russinovich δημιουργούσε άκρως εξειδικευμένα εργαλεία για administrators, πολλά από τα οποία ίσως γνωρίζεις αν θεωρείς τον εαυτό σου “advanced χρήστη”. Να, π.χ. ο καλύτερος-απο-τον-ίδιο-τον-Task-Manager Process Explorer.

Αυτός ο “τυχαίος ανθρωπίσκος”, λοιπόν, σε ομιλία του στην ChefCon, ένα συνέδριο που… παρά το όνομα του δεν έχει να κάνει με μαγειρική και γκουρμέ ραπανάκια, αλλά με τη διαχείριση υπολογιστών / υποδομής εφαρμογών και sites, είπε πως δεν αποκλείεται να δούμε τον κώδικα των Windows “να ανοίγει” στο αρκετά κοντινό μέλλον. Δεν είναι, όμως, και υπόσχεση πως θα συμβεί κάτι τέτοιο.

linux_004Κατά τον ίδιο, όλα είναι θέμα ενός συνδυασμού του τι είναι καλύτερο για τους επιμέρους χρήστες και για την ίδια την εταιρεία. Δεν θα είχε νόημα, για παράδειγμα, να διαθέσουν ένα open source εργαλείο το οποίο, όμως, για να αξιοποιήσεις θα έπρεπε να είσαι… πυρηνικός επιστήμονας. Ομοίως, δεν θα είχε νόημα, από εμπορικής άποψης, να αρχίσει η εταιρεία να χαρίζει τον κώδικα της αριστερά και δεξιά, χάνοντας έσοδα.

Αν, όμως, η χρυσή τομή ανάμεσα στα δύο είναι το να ανοίξει ο κώδικας τους, π.χ. αισιοδοξώντας πως αυτό θα βοηθήσει σε μεγαλύτερη εξάπλωση του λειτουργικού συστήματος και, κατ’ επέκταση, περισσότερους αποδέκτες για το υπόλοιπο λογισμικό και τις εφαρμογές και υπηρεσίες που πουλά την εταιρία, ώστε… “να βγαίνουν τα σπασμένα” (σημειώνω: “δική μας η εξήγηση”, όχι δική του, έτσι;!), δεν αποκλείεται να συμβεί κάτι τέτοιο.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.