DICSS: διότι και οι web developers έχουν… χιούμορ!

Κάθε πότε σου τυχαίνει να συναντήσεις μια διαφορετική υλοποίηση μιας γνωστής τεχνολογίας η οποία, ταυτόχρονα, να σε κάνει να κατουριέσαι από τα γέλια; Ορίστε το DICSS. Προφέρεται… “dicks”!

matrix-code

Το DICSS δεν είναι μία πρωτότυπη ιδέα, αλλά είναι η πρώτη φορά που ένα σύνολο τακτικών σχεδίασης ιστοσελίδων ενώνονται κάτω από ένα κοινό, απίστευτα αστείο όνομα.

Info

Αν δεν γνωρίζεις τίποτα από σχεδίαση και κυρίως ανάπτυξη ιστοσελίδων, για να καταλάβεις για τι μιλάμε, αρκεί να γνωρίζεις τα εξής:

Οι περισσότερες ιστοσελίδες σήμερα δημιουργούνται με έναν συνδυασμό τριών τεχνολογιών, της HTML, των CSS και της JavaScript. Καθεμιά από αυτές αναλαμβάνει και κάτι διαφορετικό.

Με την HTML δημιουργείται η δομή, ο σκελετός μίας σελίδας. Σε αυτήν ορίζονται οι ενότητές της, το ότι, για παράδειγμα, αυτό που βλέπεις αυτή τη στιγμή είναι ένα site στο οποίο υπάρχει ένα συγκεκριμένο λογότυπο, ένα συγκεκριμένο μενού, ένα άρθρο με τίτλο, εισαγωγή, βασικό κείμενο, εικόνες… Γενικά, η HTML είναι το “κουτί” που φτιάχνεις για να βάλεις μέσα του το περιεχόμενό σου.

Τα CSS, κατά κόσμον Cascading Style Sheets, είναι μια συνοδευτική τεχνολογία στην HTML – από μονά τους είναι άχρηστα. Καθώς φτιάχνεις τη δομή μιας σελίδας με κώδικα HTML, μπορείς να δίνεις στα διάφορα επιμέρους στοιχεία της κάποια ονόματα – ονομάζεις το λογότυπο σου “Μπάμπη”, τα τιτλάκια σου “τιτλάκια” κ.λπ. Στη συνέχεια, μέσω CSS ορίζεις την εμφάνιση τους: το τι μέγεθος θα έχουν, τι χρώμα θα έχουν, πώς θα “τοποθετούνται” στην σελίδα σε σχέση με τα υπόλοιπα στοιχεία που βρίσκονται δίπλα τους και επίσης κατοικούν σε αυτήν.

Τέλος, η JavaScript είναι η γλώσσα με την οποία μπορείς να μετατρέπεις μία σελίδα σε “δυναμική”, να “τραβάς” στοιχεία απο τον server όπου κατοικεί το site “σε πραγματικό χρόνο” για να τα παρουσιάσεις στους επισκέπτες σου (π.χ. αριθμό σχολίων σε ένα post) και, γενικά, να ολοκληρώνεις πράξεις και να διαχειρίζεσαι μεταβλητές.

Τι σχέση έχουν αυτά με τα… πέη;!

Όπως είπαμε, HTML, CSS και JavaScript είναι τρία διαφορετικά πράγματα που όμως σχετίζονται μεταξύ τους. Και, ως ένα σημείο, είναι δυνατόν να υπερκαλύπτονται.

Για παράδειγμα, αντί να γράφεις ξεχωριστά τους κανόνες CSS για την εμφάνιση των στοιχείων που ορίζεις στον κώδικα HTML, μπορείς να “χώνεις” CSS στην ίδια την HTML – αυτό συνήθως καλείται “Inline CSS”.

Μέσα απο κανόνες CSS μπορείς, με “ψιλο-χακιές”, να προσθέτεις “περιεχόμενο” σε μια σελίδα, δίχως να το έχεις αρχικά ορίσει στον κώδικα HTML σου.

Και μέσα απο JavaScript μπορείς, αν είσαι μάγκας / τρελός, να δημιουργείς δυναμικά HTML και CSS, να μεταβάλλεις ό,τι έχεις ήδη ορίσει σε αυτά αλλά και να αφαιρείς στοιχεία.

Το DICSS, λοιπόν, είναι συντομογραφία του Directly Injected CSS, και έχει ως στόχο να διευκολύνει τη συγγραφή κώδικα CSS απευθείας μέσω JavaScript. Έτσι, αντί να γράφεις HTML, CSS και JavaScript ξεχωριστά, γράφεις την HTML σου και μετά κάνεις το όλο styling της σελίδας σου μέσω CSS.

Έχει ενδιαφέρον αυτό; Ναι, για κάποιους – σίγουρα όχι για την πλειοψηφία του κόσμου που δεν έχει χόμπι την δημιουργία ιστοσελίδων και τις… φιλοσοφικές ανησυχίες γύρω από το πως ολοκληρώνεται αυτή.

Έχει, όμως, ενδιαφέρον, για όλους, ως… υπόδειγμα παρουσίασης project, η επίσημη σελίδα του που απλά πρέπει να επισκεφτείς!

Γνωρίζοντας τα παραπάνω, θα μπορείς να καταλάβεις τα περισσότερα από όσα αναφέρονται εκεί. Έχε στο νου σου πως το “DICSS” προφέρεται “dicks”, που εις την Αγγλικήν σημαίνει “πέη”. Και μετά… διάβασε περιγραφή project, να κοπείς απο τα γέλια.

Η σελίδα του είναι γεμάτη με αστεία σχετικά με το όνομα του, με τα… πέη, δηλαδής, με υπέρλαμπρες ατάκες του στυλ…

  • “Μόλις δοκιμάσεις, είμαστε σίγουροι πως θα λατρέψεις τα ΠΕΗ”
  • “Ξεκίνα να χώνεις τα ΠΕΗ σου! Χώσ’τα όπου θέλεις! Κανείς δεν θα σε κρίνει για το τι κάνεις με τα ΠΕΗ σου!” (προφανώς αναφέρεται στο ότι μπορείς να προσθέσεις τον κώδικα τους σε οποιοδήποτε σημείο της σελίδας θέλεις).
  • Έχεις κάτι να προσθέσεις στα ΠΕΗ; Πες το μας! Βοήθησε μας να κάνουμε τα ΠΕΗ μεγαλύτερα και καλύτερα από ποτέ!

Προφανώς τα παραπάνω λειτουργούν καλύτερα στα αγγλικά, και είναι λίγες μόνο από τις ατάκες στην σελίδα που θεωρήσαμε πως όντως μπορούσαν να αποδοθούν κομματάκι χιουμοριστικά και στην γλώσσα μας.

Έτσι, λοιπόν, παρουσιάζεις ένα project, αν θέλεις να ξεχωρίσεις σε έναν χώρο που έχει ήδη πήξει με “εναλλακτικές προτάσεις”. Με χιούμορ, πρωτοτυπία και…

ΠΕΗ!

Ody's thoughts

Τυχεροί οι γνωρίζοντες την Αγγλικήν, αφού το χιούμορ της σελίδας απλά “τα σπάει”. Προσωπικά, στη φάση με τα ονόματα των “πρόσθετων” (add-ons) και την τελευταία-τελευταία ατάκα, είχα δακρύσει απο τα γέλια. Ίσως φταίει βέβαια και το ότι είχα καιρό να δω τόσο χαζό-έξυπνο, ανώριμα εμπνευσμένο χιούμορ αυτού του στυλ.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.