Το μTorrent εγκαθιστά bitcoin miner στον υπολογιστή σου

Στην τελευταία του έκδοση, 3.4.2 build 28913, ο δημοφιλέστερος bittorrent client του πλανήτη συνοδεύεται απο λογισμικό που φέρνει χρήμα στους δημιουργούς του “μπουκώνοντας” το PC σου.

uTorrent_Logo.jpg

Όταν εγκαταστήσει κανείς την έκδοση 3.4.2 build 28913 του μTorrent, γνωστού και ως uTorrent (…στους υπολογιστές που δεν διαθέτουν ελληνικές γραμματοσειρές!), δεν εγκαθιστά μόνο “ενα πρόγραμμα με το οποίο μπορεί να κατεβάζει και ανταλλάζει αρχεία με άλλους χρήστες”, αλλά και… bonus, έναν bitcoin miner.

Οι bitcoin miners είναι τα προγράμματα με τα οποία μπορεί κανείς να “υλοποιεί” bitcoins απο το τίποτα, αφιερώνοντας την επεξεργαστική ισχύ του υπολογιστή του αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό. Προφανώς στη συγκεκριμένη περίπτωση τα bitcoins δεν μπαίνουν στην τσέπη αυτού που έχει τον υπολογιστή, αλλά αυτών που έχουν εγκαταστήσει το πρόγραμμα σε αυτόν. Και, όχι, δεν “το έχει εγκαταστήσει ο ίδιος ο χρήστης”.

“Ο ίδιος ο χρήστης” εγκαθιστά το μTorrent, αυτό βλέπει, αυτό χρησιμοποιεί. Οι διαχειριστές του μTorrent είναι αυτοί που, μαζί με αυτό, εγκαθιστούν και έναν bitcoin miner, της εταιρείας EpicScale, με την οποία συνεργάζονται.

bitcoin_011.jpg

Η EpicScale χρησιμοποιεί την επεξεργαστική ισχύ των υπολογιστών όσων τρέχουν το μTorrent για να αντλεί bitcoins, και πληρώνει ένα κάποιο αντίτιμο στους διαχειριστές της εφαρμογής, με την ίδια λογική που θα τους πλήρωνε αν παρουσίαζαν διαφημίσεις της.

Θεωρητικά, κανένας δεν είναι χαμένος: και οι χρήστες μπορούν να κατεβάζουν τα αρχειάκια τους όπως έκαναν παλιά, και οι διαχειριστές του μTorrent να έχουν έσοδα ώστε να συνεχίζουν τον θεάρεστο έργο τους, και η EpicScale να… τα κονομάει.

Πρακτικά, το μTorrent αυτοπροβάλλεται ως “μια ελαφριά εφαρμογή”, και έχει παρουσιάσει πολλές φορές ως ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του ακριβώς το ότι “δεν βαραίνει” τον υπολογιστή τόσο όσο αρκετές παραπλήσιες ανταγωνιστικές προτάσεις. Έτσι, αρκετοί “το άφηναν να τρέχει” καθώς χρησιμοποιούσαν τον υπολογιστή τους για άλλες δουλειές, δίχως να τους εμποδίζει σε κάτι η δική του λειτουργία.

Το να συνοδεύεται από λογισμικό που κάνει το αντίθετο, “μπουκώνει” τον υπολογιστή, και μάλιστα δίχως να έχει να κερδίσει κάτι ο ίδιος ο χρήστης, ειδικά όταν υπάρχουν πολλές άλλες, απολύτως δωρεάν, “λίγο πιο βαριές” μεν, δίχως… συνοδευτικούς bitcoin miners (και, άρα, στο σύνολο “πιο ελαφριές”) προτάσεις, ακυρώνει αυτό ακριβώς το σημαντικό πλεονέκτημα του, και αποτελεί λόγο να αρχίσει κανείς να ψάχνει για εναλλακτικές.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.