Σώσε τα πάντα, χωρίς όρια, στο Cloud Drive της Amazon

Η Amazon αποφάσισε να “πάει κόντρα” σε Dropbox, Google και Microsoft με την δική της λύση online αποθήκευσης σε απίστευτα προσιτή τιμή.

amazon_cloud_drive_002

Για μόλις $11,99 ή $59,99 το χρόνο, μπορείς να αποθηκεύεις στην online υπηρεσία αποθήκευσης αρχείων της Amazon δίχως “ταβάνι”, δίχως “όρια”, χωρίς την παραμικρή πιθανότητα να συναντήσεις ένα μήνυμα πως “γέμισε ο διαθέσιμος χώρος αποθήκευσης σου και πρέπει να προμηθευτείς άλλον / περισσότερο”.

Info

Σαν να έχεις έναν σκληρό δίσκο… απεριόριστου μεγέθους στο Internet, δηλαδής.

Οι δύο τιμές αφορούν στο ότι μιλάμε για δύο διαφορετικά πακέτα, με το πρώτο να αφορά αποκλειστικά φωτογραφίες και media και το δεύτερο οποιονδήποτε τύπο αρχείων.

Η προσφορά είναι απίστευτα ελκυστική αν σκεφτείς πως ένας σκληρός δίσκος στο 1TB σου κοστίζει κάτι παραπάνω από όσα ζητά η Amazon για το απεριόριστο πρόγραμμα της, και έχει “ημερομηνία λήξης” (καλά, “εγγύηση”) στα 2 – 3 χρόνια, κατόπιν των οποίων καλείσαι να αγοράσεις καινούργιο. Που θα πει πως όταν ξεπεράσεις τα 3TBs αποθηκευτικού χώρου, θα βρεθείς ούτως ή άλλως να αγοράζεις τουλάχιστον έναν δίσκο κάθε χρόνο, και να πρέπει να μεταφέρεις πέρα-δώθε δεδομένα “με το χέρι”, στο ενδιάμεσο προσευχόμενος στον μεγάλο Μπάαλ “μην τύχει και χτυπήσει” και χάσεις όλα τα αρχεία που έχεις αποθηκευμένα σε αυτόν.

Και εδώ έρχεται το “αστεράκι”, η “υποσημείωση” στην φαινομενικά εξαιρετική αυτή πρόταση.

Αν διαβάσεις τη EULA, είναι αρκετή για να σε επαναφέρει στην… πραγματικότητα των προβλημάτων με την αποθήκευση προσωπικών δεδομένων (και αρχείων). Και αυτό διότι ναι μεν το πλάνο της Amazon είναι ελκυστικό, αλλά όπως σου θυμίζει η εταιρία θα έχει πρόσβαση σε όλα τα αρχεία σου με πολλούς τρόπους, οι οποίοι μπορούν να εφαρμοστούν για πολλούς σκοπούς.

Το τυπικό και αναμενόμενο είναι πως, φυσικά, θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτά ώστε να μπορεί να τα διαχειρίζεται στους δικούς της σκληρούς δίσκους – διότι, μην ξεχνιόμαστε, αυτό είναι “το cloud”: “ο υπολογιστής κάποιου άλλου”, στον οποίο, ουσιαστικά, “νοικιάζεις πρόσβαση” για όσο χρησιμοποιείς μία υπηρεσία.

Η Amazon, όμως, μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και για τη “βελτιστοποίηση των υπηρεσιών της”, φράση που μπορεί να σημαίνει το οτιδήποτε, ενώ προφανώς θα πρέπει και να τα διαθέσει στις αρχές αν θεωρήσει πως “κάτι πάει στραβά με τη νομιμότητα τους”. Κοινώς, ξέχνα το να οργανώσεις εκεί τις φωτογραφίες από τα τρομοκρατικά σου χτυπήματα και το restyling της γιάφκας σου.

Επιπλέον, έχουμε ακούσει πολλές φορές για το πως εσφαλμένα μία εταιρεία κατέληξε να αφαιρεί αρχεία ή να απαιτεί καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων από χρήστες επειδή θεώρησε πως “καταπατούσαν τα πνευματικά δικαιώματα τρίτων” με τη δική τους δουλειά.

Ody's thoughts

Θυμάμαι περίπτωση όπου ζητούσαν απο μουσικό που πουλούσε τα δικά του μουσικά δισκάκια, με τη δική του μουσική, να πληρώσει τις μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες επειδή προφανώς, όπως ήταν πασιφανές, καταπατούσε τα πνευματικά τους δικαιώματα. Γιατί; Επειδή έγραφε τι περιείχαν τα δισκάκια επάνω τους με… μαρκαδόρο!

Το τονίζω αυτό: δικά του δισκάκια, δική του μουσική, χωρίς να έχει την παραμικρή σχέση με τις δισκογραφικές εταιρείες. Απλά έγραφε ο άνθρωπος επάνω στα δισκάκια με μαρκαδόρο και δεν τύπωνε τα δικά του εξώφυλλα!

Φαντάσου, τώρα, να έχεις όλη τη μουσική που έχεις γράψει και “παίξει” ο ίδιος σε μια τέτοια υπηρεσία, δουλειά μιας ολόκληρης ζωής, και σε μία τέτοια φάση να αποφασίσουν να σου διαγράψουν τα πάντα! Καταστράφηκες!

Όπως και να έχει, αν το μόνο που θέλεις είναι να αποθηκεύεις φωτογραφίες του μπέμπη σου, από τις οποίες και έχεις μαζέψει άπειρα terabytes, και, επιπλέον, νιώθεις απόλυτα σίγουρος πως δεν θα σε κυνηγήσουν… Bebelac και λοιπές βρεφο-τέτοιες εταιρείες για ψύλου πήδημα, πρόκειται για μία πραγματική επανάσταση στην online αποθήκευση. Με όλα τα καλά και κακά που την συνοδεύουν.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.