Η Google διέρρευσε κρυφά δεδομένα από 280.000 domains

Τραγικό bug στο σύστημα διαχείρισης διευθύνσεων (domains) της Google οδήγησε σε διαρροή προσωπικών στοιχείων από περισσότερα από 280.000 domains.

fail_004.jpg

Σύμφωνα με το email που η Google έστειλε στους διαχειριστές των domains για να τους ενημερώσει για το πρόβλημα, η αιτία του εντοπίζεται στη συνεργασία της με την εταιρεία καταχώρησης διευθύνσεων eNom.

Ένα bug σε αυτό έκανε τα στοιχεία των domains που οι διαχειριστές τους είχαν προτιμήσει να διατηρήσουν μυστικά να… αποκαλύπτονται μετά τον πρώτο χρόνο χρήσης των Google Apps for Work. Ο λόγος; Δεν… ανανεωνόταν η επιλογή “να μείνουν μυστικά και μετά την ανανέωση”.

Αποτέλεσμα, στοιχεία απο 282.867 domains – σύμφωνα με την καταμέτρηση της Talos Security Intelligence and Research Group της Cisco – που υποτίθεται πως έπρεπε να μείνουν μακριά από τα βλέμματα του κόσμου, να εκτεθούν σε κοινή θέα.

fail_003.jpg

Στην πράξη, δεν πρόκειται για κάποια σημαντική ζημιά, αφού, πάντα θεωρητικά, όποιος καταχωρεί μία διεύθυνση στο internet είναι υποχρεωμένος να δηλώνει τα πραγματικά του στοιχεία, ή, τέλος πάντων, “να μπορείς να τον βρεις” με κάποιον τρόπο. Το να παίζεις κρυφτούλι με τα αρχεία DNS δεν σημαίνει και πως δεν μπορεί πραγματικά να σε βρει κάποιος.

fail_005.jpg

Αντικειμενικά, όμως, ναι, είναι μεγάλη η ζημιά, όχι όμως για τον κόσμο, για αυτούς που είδαν να δημοσιεύονται τα στοιχεία τους, αλλά για την Google. Επειδή απέτυχε να διατηρήσει κάτι μυστικό, όπως το είχε συμφωνήσει με όσους την πλήρωναν για αυτό. Είναι άλλο ένα χτύπημα στην όποια (λίγη;) αξιοπιστία της έχει απομείνει, και σίγουρα θα κάνει έστω ένα μικρό ποσοστό πελατών της να αναζητήσει εναλλακτικές αλλού.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.