Hello Barbie: η high-tech κουκλίτσα ρουφιάνος

Συνομιλεί με το παιδάκι σου και καταγράφει τα λεγόμενά του σε back-end servers

Καλωσορίσατε τη Hello Barbie, τη νέα “έξυπνη” κουκλίτσα από τη Matell, που μπορεί να ανοίγει κουβεντούλα με το αγγελούδι σου, αλλά και να ηίνεται όλο και πιο έξυπνη, καθώς μπορεί να συνδέεται με το Internet και να εμπλουτίζει το λεξιλόγιό της, αλλά και το ρεπερτόριο των ερωταπαντήσεών της, χάρη στην ανάλυση της συνομιλίας της, η οποία καταγράφεται και αναλύεται.

H κούκλα θα είναι σε θέση να ανοίγει ψιλή κουβέντα με το παιδί και να το ρωτάει προσωπικές ερωτήσεις σχετικά με τις προτιμήσεις του, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του, με πολύ προσωπικά, δηλαδή, στοιχεία, τα οποία το παιδί θα εκμυστηρεύεται στην κούκλα, θεωρώντας την κολλητή του φιλενάδα. Αυτό από μόνο του είναι λιγάκι ανατριχιαστικό για ορισμένους και ομολογώ ότι με προβληματίζει κι εμένα λιγάκι. Ας σκεφτούμε μονάχα πως λειτουργεί το αφελές και αθώο παιδικό μυαλό και πως μπορεί να ξεστομίσει σα χείμαρρος πάρα πολλά μυστικά της οικογένειας, ενδόμυχες σκέψεις και μύρια όσα δεδομένα που δεν είναι δουλειά κανενός να καταγράφει και να αναλύει.

Η δημιουργός του software καταγραφής και ανάλυσης της ομιλίας, ToyTalk, ήδη έχει αναπτύξει διάφορα παιχνιδάκια για το κινητό, κάποια από τα οποία μπορεί να έχεις χαζέψει κι εσύ ο ίδιος, κάποια χαζά bots με τη μορφή ζώων, με τα οποία μπορείς να ανοίξεις κάποια υποτυπώδη κουβεντούλα. Στην περίπτωση της Barbie, η εταιρεία μας λέει καθαρά ότι τα δεδομένα φωνής του παιδιού αναλύονται στους servers της, με σκοπό την τελειοποίηση του συστήματος αναγνώρισης ομιλίας και τον εμπλουτισμό της συζήτησης με ακόμη πιο εύστοχες και περιεκτικές αποκρίσεις από την κούκλα, με απώτερο στόχο να μοιάζει με αληθινό συνομιλητή.

Αν και οι υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων της εταιρείας δηλώνουν ότι τα καταγραφόμενα στοιχεία δε χρησιμοποιούνται για λόγους marketing ή διαφημιστικής προώθησης, μας λένε ότι μπορούν να αποσταλλούν σε “τρίτους” για περαιτέρω ανάλυση, υποτίθεται με άξονες τους παραπάνω στόχους τελειοποίησης του συστήματος αναγνώρισης ομιλίας. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας καθησυχάζει, σε καμιά περίπτωση. Άλλωστε, κάθε γονιός που θα αγοράζει την Hello Barbie, θα πρέπει να εγκαθιστά και το σχετικό “app“, με το οποίο θα καθίσταται δυνατή η αναγνώριση ομιλίας και να αποδεχτεί στους όρους χρήσης της εφαρμογής, σχετικά με το γεγονός ότι θα γίνεται καταγραφή της φωνούλας του παιδιού του. Και όλοι ξέρουμε πόσο προσέχουμε τις περίφημες “EULA” των εφαρμογών που εγκαθιστούμε. Αλλά ακόμη κι αν τις διαβάζουμε, είναι αμφίβολο πόσο είμαστε σε θέση να καταλάβουμε πλήρως τι σημαίνουν, αφού η διατύπωσή τους γίνεται σε στρυφνή νομική διάλεκτο.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.