Το Chappie θα είναι μια τεράστια φλόμπα

Δες ένα από τα πιο ισχυρά επιχειρήματα, που στηρίζουν αυτή την άποψη

Ο Neil Blomkamp είναι νέος, ωραίος και ταλαντούχος σκηνοθέτης. Έχει κάνει πλέον τόσο αισθητή την παρουσία του, ώστε να του ανατίθενται ταινίες με βαρύ όνομα και προϊστορία. Για μερικούς όμως, μέσα στους οποίους βάζω και τον εαυτό μου, ο Neil κινδυνεύει να μείνει στη μνήμη μας, μονάχα, ως “ο σκηνοθέτης του District 9“. Ο άνθρωπος έχει μια εμμονή στα ρομπότ και την τεχνητή ευφυία και αυτό δεν είναι κακό. Όμως μπορεί και να γίνει το κομβικό σημείο, στο οποίο θα αυτοπαγιδευτεί και θα συνεχίσει να κάνει κύκλους, ομφαλοσκοπώντας και αναμασώντας τα ίδια και τα ίδια.

Το τελευταίο του δημιούργημα, το “Chappie“, το οποίο θα βγει σε λίγες μέρες στους κινηματογράφους, περιστρέφεται γύρω από ένα ρομπότ διαφορετικό από τα άλλα, μέσα στο οποίο ενεργοποιείται, εντελώς τυχαία, η σπίθα της αυτογνωσίας και της ευφυίας. Όσα trailers έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να ενισχύουν την πεποίθηση ότι πρόκειται για μια χιλιοειπωμένη ιστορία, με τα ίδια κλισέ, τα ίδια στερεότυπα, τους ίδιους μονοδιάστατους χαρακτήρες και προβλέψιμη εξέλιξη.

Τόσο προβλέψιμη, ώστε κάποιοι τύποι πρόσεξαν τις φανερές ομοιότητες με την παλιά ταινία των ’80s “Short Circuit” και κατόρθωσαν να συνδυάσουν σκηνές από την ταινία, με τον ήχο του trailer του Chappie, για να φτιάξουν ένα ταιριαστό μίγμα (“mashup” που λέμε και ελληνικά!). Όχι, τώρα, πες μου ότι δεν πρόκειται ακριβώς για το ίδιο concept. Βέβαια, στη νεώτερη ταινία, ακολουθείται μια πιο σοβαρή προσέγγιση, πιο δραματική και πιο “αληθοφανής”. Όμως, ως πότε θα χάφτουμε ταινίες, στις οποίες το σενάριο είναι τόσο παιδικό και αφελές; Δηλαδή, έλεος, ο καλός και ηθικός επιστήμων, κατά τύχη φτιάχνει ένα ρομπότ, που αποκτά συναισθήματα, αλλά οι κακοί στρατιωτικοί προσπαθούν να του διαφθείρουν τον κώδικα, μετατρέποντάς το σε φονική μηχανή;

note

Κι αν το “Short Circuit” δε σου λέει κάτι, αυτό είναι μάλλον γιατί στα μέρη μας, ο τίτλος της ταινίας είχε, ευφάνταστα, μετατραπεί σε “Ηλεκτρονικός χαμός… και τα ρομπότ τρελάθηκαν”!

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.