Χρηματικές δοσοληψίες στο Facebook

Σύνδεσε τη χρεωστική σου κάρτα και άρχισε να μοιράζεις παραδάκι
Στην τελευταία του έκδοση, το Facebook Messenger σου επιτρέπει να συνδέσεις τα στοιχεία της χρεωστικής τραπεζικής κάρτας σου , για να στέλνεις και να δέχεσαι χρήματα άμεσα, προς και από “φίλους” σου. Το Facebook, πριν από λίγο καιρό είχε εξαγοράσει τη Venmo, μια υπηρεσία με ακριβώς αυτό το περιεχόμενο. Η Venmo, ωστόσο, είχε επικριθεί στο παρελθόν, απ’ ότι μαθαίνουμε, για παραλείψεις στο σύστημα διασφάλισης των χρηματικών συναλλαγών που διενεργούνται μέσω του συστήματός της.

Το να στείλεις ρευστό σε έναν “φίλο” σου είναι πλέον απλή υπόθεση: απλώς πατάς το σύμβολο “$”, από το σχετικό πίνακα και επιλέγεις το ποσό που θα στείλεις. Ο “φίλος” θα πιστωθεί το ποσόν, μετά από 3 μέρες, το αργότερο, ανάλογα με τις τράπεζες, μεταξύ των οποίων θα γίνει η συναλλαγή.

Εκείνο που με προβληματίζει, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση από τα social media. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο ρόλος τους στο δημόσιο διάλογο είναι εξόχως καταστρεπτικός, καθώς έχουν δώσει το βήμα σε κάθε ψυχοπαθή να διασπείρει το μίσος του και τη χολή του. Αλλά ακόμη και ένα “νορμάλ” άτομο, δεν αργεί να εθιστεί σε έναν τρόπο επιθετικής και εριστικής συμπεριφοράς, που τελικά οδηγεί σε φαινόμενα παρενόχλησης, αλλά και σε πιο επικίνδυνες εκδηλώσεις, όπως το περίφημο “bullying“, το οποίο έφτασε και στα μέρη μας, με πολύ θλιβερά αποτελέσματα που απασχολούν το πανελλήνιο.

Γιατί να δίνουμε όλο και περισσότερη βαρύτητα στα social media και μάλιστα τις συγκεκριμένες πλατφόρμες, Facebook, Twitter, οι οποίες, στο κάτω-κάτω, δεν έχουν φτιαχτεί για το συμφέρον μας, αλλά για τον πλουτισμό των δημιουργών τους; Άλλωστε είναι ιδιωτικές υπηρεσίες, που έχουν θεσμοθετηθεί και επιβληθεί defacto. Σε λιγάκι θα εισβάλλουν ακόμη πιο άγρια στις ζωές μας, μέσω διαφημίσεων και άλλων τρόπων, μέσα από τα κράνη εικονικής πραγματικότητας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που η εταιρεία του Facebook εξαγόρασε την Oculus VR και επενδεύει πάρα πολλά στην ιστορία του Virtual Reality.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.