Το Steam ξεπέρασε τους χίλιους τίτλους στο Linux

Μεγαλύτερη από αυτήν των κονσολών αλλά, και πάλι, κομματάκι αναιμική σε σχέση με τα Windows PCs η συλλογή τίτλων του Steam στην πλατφόρμα του πιγκουίνου.

Valve_Steam_003

Η έλευση του Steam στο Linux κατάφερε να φέρει στο open source λειτουργικό σύστημα περισσότερα παιχνίδια μέσα στα τελευταία χρόνια από όσα είχε δει στις προηγούμενες δεκαετίες.

Και πάλι, όμως, μάλλον δεν είναι αρκετά για να μετατρέψουν το επερχόμενο SteamOS και τα βασισμένα σε αυτό Steam Machines της Valve σε μία πραγματική επιτυχία.

Και αυτό διότι το SteamOS είναι, στην ουσία, μία εναλλακτική εκδοχή του Linux με προεγκατεστημένο το Steam, ενώ τα Steam Machines δεν είναι παρά “συμπυκνωμένα” PCs, σε “σασί” που παραπέμπει σε συστήματα home theater.

Και η… ερώτηση κρίσεως είναι “γιατί να μην πάρει κανείς ένα τυπικό home theater PC, ή ακόμα και ένα Steam Machine, και αντί για το ελεγχόμενο-απο-τη-Valve SteamOS να εγκαταστήσει και χρησιμοποιεί μια εκδοχή των Windows”;

tux_closeup

Τα Windows παραμένουν μέχρι σήμερα η κυρίαρχη πλατφόρμα όσον αφορά στο gaming σε PC, κατάσταση στην οποία συνεισφέρει το ότι τα περισσότερα παιχνίδια κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες DirectX της Microsoft και όχι open source εναλλακτικές όπως η OpenGL.

Και, όχι Βασιλάκη, το ότι “ένα παιχνίδι κυκλοφορεί στο Steam για Windows” δεν σημαίνει και πως θα μπορείς να το τρέξεις μέσα από το Steam για Linux. Διότι, είπαμε, οι πλατφόρμες είναι ασύμβατες: το Linux ντεν έκει νταϊρέκτ-έξ.

note

Ναι, μπορείς να κάνεις πατέντες, όπως π.χ. να τρέχεις παιχνίδια των Windows μέσα απο το σύστημα-προσθήκης-συμβατότητας-στο-Linux-για-αυτό-το-σκοπό, WINE, αλλά… Γιατί;

Αυτή η προσέγγιση συνοδεύεται από κάποιο overhead και συχνά-πυκνά, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, και θα σε παιδέψει λιγάκι, και παρουσιάζει και κάποια bugs.

Εγκαθιστώντας Windows από το μηδέν και την τυπική έκδοση του Steam για αυτά, έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, αφού θα έχεις ακριβώς το περιβάλλον για το οποίο σχεδιάστηκαν τα περισσότερα παιχνίδια για PC εξαρχής.

Αυτό είναι και το σημαντικότερο πρόβλημα στην προσπάθεια της Valve για… κυριαρχία στα σαλόνια μας: η πρόταση της είναι “απο μαμάς” καλύτερη απο τις κονσόλες, αφού το μόνο πραγματικό πλεονέκτημα των κονσολών έναντι των PCs ήταν η ευκολία χρήσης. Και αυτή επιλύεται με τον συνδυασμό της πλατφόρμας Steam αλλά και των νέων χειριστηρίων που έχει σχεδιάσει η Valve, που έχουν λογική τυπικού joypad μα μπορούν, ως ένα σημείο, να αντικαθιστούν πληκτρολόγιο και ποντίκι.

Steam Controller

Τα Steam Machines, λοιπόν, είναι όντως μια πολύ δελεαστική πρόταση σε σχέση με μια τυπική κονσόλα. Όταν, όμως, βάλεις ένα από αυτά δίπλα από ένα τυπικό PC, ίδιου κόστους, που τρέχει Windows, φαίνονται πολύ υποδεέστερα. Και αυτό συμβαίνει αποκλειστικά διότι το Linux – και, κατ’ επέκταση, το SteamOS – παραμένει για τα μπάζα όσον αφορά στο gaming σε σχέση με τα Windows.

Εγκυκλοπαιδικά αναφέρουμε, έτσι, συζήτηση να γίνεται, πως από αυτούς τους χίλιους και βάλε τίτλους που είναι διαθέσιμοι για Linux μέσα από το Steam, ενα μεγάλο (μεγάαααλο) κομμάτι αποτελείται από “μικρούς”, indie τίτλους, που απο τη φύση τους απευθύνονται σε συγκεκριμένες υπο-μερίδες κοινού, αλλά και εφαρμογές όπως το Wings – μια εφαρμογή σχεδίασης τρισδιάστατων μοντέλων.

Ody's thoughts

Διότι ΑΥΤΟ Θέλουν να κάνουν όλοι με μια κονσόλα στην τηλεόραση τους: να σχεδιάζουν τρισδιάστατα μοντέλα.

cyberpowerpc_steam_machine.jpg

Άλλοι είναι σχετικά παλιοί τίτλοι, άλλοι δεν θεωρούνται και τόσο “in”…

Με άλλα λόγια, το τελικό συμπέρασμα είναι πως καλά τα Steam Machines, καλό το SteamOS και απίστευτα καλύτερο το gaming-σε-Linux σε σχέση με ό,τι γνωρίζαμε στο παρελθόν, προτιμότερα, απο πολλές απόψεις, απο μια κονσόλα, μα… αν δεν έχεις ήδη ένα PC να κάθεται.

Αλλιώς, ένα πλαηστεϋσονάκι 4, με uncharted και σχεδόν δεδομένο ένα νέο God of War, εξακολουθεί να μοιάζει δεδομένη αγορά για κάθε φανατικό gamer.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.