Ρετρίλα σε όλο της το μεγαλείο

Η κοινότητα των φανατικών συλλεκτών arcades της Capcom
Σε αυτό το ενδιαφέρον άρθρο του, το Eurogamer ρίχνει μια ματιά στους οπαδούς του retro gaming και ειδικότερα, στους συλλέκτες αυθεντικών arcade boards της Capcom. Οι παλιότεροι σίγουρα θα αναπολούν με νοσταλγία τα δεκαρικοφάγα arcades, τα “ουφάδικα” των δεκαετιών του 1980 και 1990. Ένα από τα πιο διάσημα συστήματα ήταν εκείνα της Capcom, με πιο δημοφιλή τα CPS1 και CPS2, τα οποία περιείχαν θρυλικά παιχνίδια, όπως το Street Fighter II.

Η ιδιορρυθμία της σειράς CPS2 ήταν ένα περίεργο hardware “κλείδωμα“, με το οποίο τα προστάτευε η Capcom από την πλαστογραφία και την “πειρατεία”, μέσω της δημιουργίας κλεψίτυπων bootlegs. Συγκεκριμένα, κάθε αυθεντικό CPS2, για να ξεκινήσει το παιχνίδι, έπρεπε να περάσει από στάδιο αποκρυπτογράφησης συγκεκριμένων κωδικών, μοναδικών για την εκάστοτε πλακέτα. Τα περιεχόμενα της κρυπτογράφησης διαφυλάσσονταν σε μνήμη, η οποία έπρεπε να τροφοδοτείται αδιάλειπτα από on-board μπαταρία. Σε περίπτωση που η μπαταρία άδειαζε, η πλακέτα αχρηστευόταν.

Αυτή η ιδιαιτερότητα κατέστησε τις συγκεκριμένες arcade πλακέτες περιζήτητες και οδήγησε κάποιους στην κατασκευή ειδικών περιβλημάτων, μέσω των οποίων η πλακέτα μετατρέπεται σε παιχνιδοκονσόλα, στην οποία μπορεί κανείς να συνδέσει τα δικά του χειριστήρια και τηλεόραση, ώστε να απολαύσει το αγαπημένο του retro game, στη “γνήσια” μορφή του. Οι μανιακοί συλλέκτες τέτοιων κονσολών λένε ότι δεν είναι το ίδιο πράγμα όπως ένα σύστημα προσομοίωσης, γιατί, όπως ισχυρίζονται, ένας emulator δεν μπορεί να δώσει πάνω από το 95% της πιστότητας του παιχνιδιού. Στην πραγματικότητα, αυτό εξαρτάται πάρα πολύ από το software του προσομοιωτή, το hardware που το φιλοξενεί, το είδος της οθόνης και των χειριστηρίων και γενικά ολόκληρο το σύστημα, που προσπαθεί να αναπαραστήσει την εμπειρία ενός αυθεντικού arcade.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.