Wired: τα PCs είναι παρελθόν. Και τέτοια χαζά.

Σε άλλο ένα “εξαιρετικό” άρθρο του, το Wired μας θυμίζει πως τα PCs έχουν πεθάνει. Και, όπως και όλοι, βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος.

old_pc_001

Η φράση (με… το δέντρο και το δάσος) έχει παίξει πολύ τελευταία. Ευκαιρία, λοιπόν, να την χρησιμοποιήσουμε και εμείς!

Σύμφωνα με το Wired, λοιπόν, (για μια ακόμη φορά) τα PCs είναι καταδικασμένα.

Σε άρθρο του επικαλείται τελευταία στοιχεία που δείχνουν συνολική πτώση στην αγορά των υπολογιστών, τονίζοντας παράλληλα την αύξηση σε πωλήσεις στον χώρο των smartphones και το πόσο έχουν ξεπεράσει σε ζήτηση τα PCs.

Μάλλον κάτι τέτοιο δικαιολογεί την άποψή του, σωστά;

Λάααααθος!

Για άλλη μία φορά καταλήγω κουραστικός, επαναλαμβάνοντας τα ίδια και τα ίδια. Η συγκεκριμένη άποψη που εκφράζεται στο άρθρο του Wired, όμως, δεν μπορεί παρά να μου θυμίσει όλα εκείνα τα σχόλια από ηλίθιους εφήβους, που συναντούμε σε διάφορα sites, blogs και forums, πως “οι κονσόλες είναι καλύτερες απο τα PCs”. Έτσι. Γενικώς και αορίστως. Δίχως να το έχουν σκεφτεί. “Γιατί εκεί έπαιξαν το τελευταίο προέβο και το προτελευταίο κωλοντούτυ”.

Πρόσεξε πως το “ηλίθιοι έφηβοι” δεν απευθύνεται σε όλους τους εφήβους του πλανήτη. Οι δύο λέξεις πάνε πακετάκι, μιλώντας για τους έφηβους που είναι, όντως, ντιπ για ντιπ ηλίθιοι.

Ο λόγος πως, προφανώς, άτομα σαν αυτά, όπου κατά 99,9% εντάσσεται και ο συντάκτης/συντάκτρια/whatever του άρθρου, μοιράζονται την βαθύτατη πεποίθησή τους σχετικά με το ότι οι υπολογιστές είναι είδος προς εξαφάνιση, ένα απολίθωμα, ένα σχεδόν άχρηστο απομεινάρι του παρελθόντος… μέσα από τους υπολογιστές τους!

Όχι, πείτε μου, δηλαδή: πού διάολο έγραψε το άρθρο αυτός που το έγραψε πριν εμείς το συναντήσουμε στις σελίδες του Wired; Στο smartphone ή το tablet του; Στην κονσόλα του; Στον φούρνο μικροκυμάτων του;

Και από που εκφράζουν την άποψή τους για το ότι “οι υπολογιστές έχουν πεθάνει” οι προαναφερθέντες έφηβοι που επευφημούν τις κονσόλες; Από τις ίδιες τις κονσόλες; Από το smartphone ή το tablet τους; Από τον φούρνο μικροκυμάτων τους;

Ή, μήπως, απο τον υπολογιστή τους, ή τον υπολογιστή του μπαμπά; Απο “έναν υπολογιστή”, τέλος πάντων;

IBM POwerPC

Η αιτία της πτώσης

Υπάρχει ένας πολύ απλός και λογικός λόγος για τον οποίο βλέπουμε μείωση στην αγορά των υπολογιστών: δεν χρειάζονται πια τόσο πολλοί.

Στο παρελθόν, ενα παρελθόν που “εμείς οι παλιοί” ζήσαμε… στο πετσί μας (με τη στάμπα του “σπασίκλα”), οι υπολογιστές αποτελούσαν ενασχόληση των λίγων και εκτάκτων. Ήταν τα μηχανάκια μέσα από τα οποία μπορούσαμε όχι μόνο να παίζουμε παιχνίδια, αλλά να κάνουμε και “άλλα πράγματα”.

Τα “άλλα πράγματα” μπορεί να ήταν το οτιδήποτε, και άλλαζαν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η δραματική πλειοψηφία όσων είχα γνωρίσει, πάντως, σε εκείνη την εφηβική περίοδο της ζωής μου, όπου κυριαρχούσαν οι οκτάμπιτοι υπολογιστές, σχεδόν ποτέ δεν περιοριζόταν στο gaming όσον αφορούσε στην χρήση του υπολογιστή που είχαν στη διάθεσή τους.

Ο Νίκος και ο Γιάννης γούσταραν τον προγραμματισμό. Ήθελαν και αυτοί να μπορούν να δημιουργούν προγράμματα όπως το Winamp, αλλά και εντυπωσιακές multimedia παρουσιάσεις όπως τα demos που βλέπαμε τότε στις Amiga μας.

Ο Κώστας ασχολούνταν επίσης με τον προγραμματισμό, αλλά αυτός επειδή είχε την πεποίθηση πως “δεν είσαι μάγκας αν το software που χρησιμοποιείς το έχει φτιάξει κάποιος άλλος”. Είχε, δίχως καν να το γνωρίζει, την λογική του φανατικού DIY “οπενσωρσά”, αν και “του οπενσωρσά που κατασκευάζει προγράμματα για την πάρτη του”, και όχι προσπαθώντας να βελτιώσει τον κόσμο γύρω του θέλοντας να τα μοιραστεί με άλλους.

Ο Θανάσης ήταν κολλημένος με τα ηλεκτρονικά, τα κυκλώματα και τις πλακέτες, με το hardware γενικά. Δώσε του καλώδιο και κολλητήρι και πάρε του την ψυχή.

Εγώ ήμουν επίσης “μαλτιμηντιάς” αλλά και “προντακτιβάς”, δίχως, επίσης, να το γνωρίζω. Ήθελα μπορώ να σχεδιάζω εντυπωσιακά γραφικά και animations, να σκιτσάρω έχοντας στην διάθεσή μου μία παλέτα 4096 χρωμάτων, αλλά και να βρίσκω λύσεις με τις οποίες μία δουλειά που έπαιρνε τέσσερις ώρες μπορούσε να ολοκληρωθεί σε μισή.

Πες μου, τώρα, πως όλα αυτά δεν υπάρχουν σήμερα, πως είναι άχρηστα.

Πες μου πως δεν υπάρχει κόσμος που να σχεδιάζει, δεν υπάρχει κόσμος που να προγραμματίζει, δεν υπάρχει κόσμος που να ψάχνει νέους, έξυπνους τρόπους σχεδίασης hardware και δημιουργίας πρωτότυπων κυκλωμάτων.

Πες μου, δηλαδή, πως όλα αυτά τα smartphones, tablet και κονσόλες, που όλοι λένε πως θα αντικαταστήσουν τους υπολογιστές, και προφανώς το software που τρέχουν, οι εφαρμογές, οι υπηρεσίες και τα παιχνίδια, στο πολύ κοντινό μέλλον θα τα βρίσκουμε να φυτρώνουν σε δέντρα.

Αυτή δεν είναι “αιτία”!… Είναι;!

Ας το θέσω αλλιώς, για να γίνει κατανοητό: οι υπολογιστές επιστρέφουν, από άποψη έκτασης και αποδοχής, σε εκείνη την εποχή. Την εποχή που τους χρησιμοποιούσαν όσοι πραγματικά τους ήθελαν, τους χρειάζονταν, τους άρεσαν.

Βλέπεις, με την πάροδο των ετών, οι υπολογιστές έγιναν και ένα είδος… μόδας. Ήθελες να παίζεις παιχνίδια; Όλοι “οι μεγαλύτεροι σήμερα” θυμόμαστε πόσο ευκολότερο ήταν τότε να… πείσεις τους γονείς σου να σου πάρουν έναν υπολογιστή από ό,τι μία κονσόλα. “Θα με βοηθήσει και στο σχολείο”! Ενώ με την κονσόλα “μόνο έπαιζες παιχνίδια”.

Θεωρητικά, τους θέλαμε για να παίζουμε παιχνίδια. Πρακτικά, καταλήγαμε να κάνουμε χίλια-δυο άλλα πράγματα μαζί τους εκτός από το να παίζουμε. Πράγματα που κατέληγαν να φαίνονται δελεαστικά και σε φίλους και φίλες που δεν ενδιαφερόταν και τόσο για τα παιχνίδια: να ακούμε μουσική σε MP3s, χωρίς να… ψάχνουμε για δισκάκια, να “μιλάμε δωρεάν στου ιντερνέτ” (δίχως να συνυπολογίζουμε το κόστος υπολογιστή και πρόσβασης στο Internet), να σχεδιάζουμε, να βλέπουμε ταινίες…

Όλα αυτά κατέστησαν τους υπολογιστές δελεαστικές αγορές και για άτομα που στην πραγματικότητα δεν ενδιαφερόταν για αυτούς, αλλά για κάποια από τα αποτελέσματα της χρήσης τους. Για αυτούς που με το που έπαιρναν υπολογιστή έψαχναν πως να κατεβάσουν πειρατική μουσική και ταινίες, για αυτούς που ξεκινούσαν να γυρίζουν από το ένα site με τσόντες στο άλλο, κολώντας όποιον ιό υπήρχε στο πρόσωπο του πλανήτη, ζητώντας μετά από εμάς να τους βοηθήσουμε να “καθαρίσουν”.

Ε, όλοι αυτοί έχουν, πια, smartphone, tablet και/ή κονσόλα.

Αυτοί, και τα σύγχρονα αντίστοιχά τους, είναι που “δεν αγοράζουν πια υπολογιστές”. Αυτοί είναι το κομμάτι της αγοράς που οι εταιρείες κατασκευής και διάθεσης υπολογιστών βλέπουν να χάνεται μέσα από τα χέρια τους, τους οποίους υπολόγιζαν – εσφαλμένα – ως πιθανούς πελάτες για τα προϊόντα τους.

IBM_5100.jpg

Δηλαδή, τα PCs δεν “πεθαίνουν”;

Η αγορά των υπολογιστών είδε και θα συνεχίσει να βλέπει σημαντική μείωση, όσο “ξεκαθαρίζει” απο αυτούς. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει και ολοκληρωτική εξαφάνιση της. Σημαίνει, απλά, πως θα χαθεί το (μεγάλο) κομμάτι της που αποτελούνταν απο άτομα που αγόραζαν υπολογιστή απλά και μόνο διότι μέχρι το πρόσφατο παρελθόν δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική μέσω της οποίας να μπορούν να κάνουν αυτά που ήθελαν. Να τσατάρουν. Να ακούνε MP3s. Να χαζεύουν στο γιουτούμπ.

Το να λες, όμως, πως “οι υπολογιστές πεθαίνουν” είναι 100%, απόλυτα το ίδιο με το να λες “πεθαίνει η δημιουργία”. “Πεθαίνει η παραγωγή”. “Πεθαίνει αυτό μέσα από το οποίο δημιουργούνται όσα καταναλώνουμε”.

Αν “πεθαίνει”, τότε τι διάολο “θα καταναλώνετε” αφού “πεθάνει”;

Και το σημαντικότερο, για να μην ξεχνιόμαστε: αν η νέα γενιά δεν έχει πρόσβαση σε υπολογιστές, δεν μάθει πώς να τους χρησιμοποιεί και, μέσα απο αυτούς, δεν μάθει πώς να δημιουργεί και να παράγει η ίδια “ψηφιακά προϊόντα”, τι διάολο θα “καταναλώνει” η ίδια και οι γενιές που θα ακολουθήσουν στο όχι-και-τόσο-μακρινό μέλλον;

Και όχι, όποιος πιστεύει σοβαρά πως μπορείς να “δημιουργήσεις” και να “παράγεις” με την ίδια ευκολία και αποτελεσματικότητα μέσα από ένα smartphone η tablet σε σχέση με ένα PC, ας μας δώσει, πρώτα, το… undo μας στο Android (που ακόμα λάμπει δια της απουσίας του – ένα λάθος άγγιγμα και έχασες σελίδες κειμένου στις περισσότερες εφαρμογές του).

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.