Του χρόνου θα έχεις φθηνό SSD στα… 10TBs;!

Μπορούμε να ονειρευόμαστε, αλλά… εκεί “το πηγαίνουν” Intel και Micron με τη νέα κοινή προσπάθεια τους για δημιουργία SSDs με τον νέο τύπο stacked 3D NAND μνημών που θα χρησιμοποιούν!

ssd_001

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο εταιρείες ανέφεραν πως μέχρι το τέλος του έτους θα ξεκινήσουν την παραγωγή SSDs που θα βασίζονται σε έναν νέο τύπο μνήμης, που θα έχει ως αποτέλεσμα απίστευτα αυξημένες χωρητικότητες αλλά και, ως συνέπεια αυτού, μείωση στο κόστος της “γρήγορης χωρητικότητας”.

Η Intel, σε δοκιμαστικό hardware της, έχει καταφέρει να στριμώξει 256GBs σε multi-level cells (MLC) και 384GBs σε triple-level cells (TLC), χρησιμοποιώντας την νέα μέθοδο των floating-gate cells σε 3D NAND stacks.

Αν… προσπεράσεις τις άγνωστες λέξεις, αυτό σημαίνει πως σε έναν SSD 2,5” θα μπορεί να στριμώξει μέχρι και 10TBs δεδομένων! Εγκυκλοπαιδικά, και αν δεν κάνω λάθος, το μέγιστο “τυπικό” μέγεθος που μπορείς να βρεις “ευρέως διαθέσιμο” αυτή τη στιγμή στα καταστήματα, σε αρκετά τσιμπημένες τιμές, κυμαίνεται στο 1TB.

Κατά την Intel, αν αποφάσιζε να μας δώσει έναν SSD με μέγεθος όσο μια… τσίχλα, θα μπορούσε να χωρέσει μέχρι και 3,5TBs!

Σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, και στις δύο περιπτώσεις (MLCs και TLCs) τα αποτελέσματα, πέρα από την αυξημένη χωρητικότητα στις τελικές συσκευές, είναι μειωμένο κόστος ανά Gigabyte, υψηλότερες επιδόσεις, αυξημένη ανθεκτικότητα και αρκετά χαμηλότερες απαιτήσεις σε τροφοδοσία σε σχέση με τα σημερινά “επίπεδα” NAND.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.