Αναβαθμίσεις μέσω… peer to peer στα Windows 10

Σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που κατεβάζει ο ξάδελφος σου τα καινούργια επεισόδια του Game of Thrones πειρατικά θα μπορείς και εσύ να κατεβάζεις τα όποια updates για τα Windows 10: μέσω P2P.

windows_10_009

Peer to Peer, εν συντομία P2P, καλούνται οι λύσεις μεταφοράς δεδομένων που δεν βασίζονται αποκλειστικά σε επικοινωνία ανάμεσα στον υπολογιστή του χρήστη και έναν server, αλλά μοιράζουν τα δεδομένα, σε μικρά κομματάκια, σε πολλούς χρήστες, που στη συνέχεια τα ανταλλάζουν μεταξύ τους μέχρι ο καθένας να τα αποκτήσει όλα.

Ο Μπάμπης έχει τα κομμάτια 1 και 3, ο Μιχάλης τα κομμάτια 2 και 5, ο Γιάννης το κομμάτι 4. Και οι τρεις μαζί έχουν το σύνολο των δεδομένων, και αρκεί να ανταλλάξουν μεταξύ τους τα κομμάτια που λείπουν από τον καθένα για να το αποκτήσουν και ο καθένας ξεχωριστά.

Έτσι, δεν χρειάζεται να φορτώνεται ο κεντρικός server, από πού ξεκινά η διάθεση των αρχείων, μεταφέροντας τα ολόκληρα σε κάθε χρήστη ξεχωριστά, αφού αρκεί να ξεκινήσει τη διαδικασία αποστολής των αρχείων σε κάποιους χρήστες, την κατανομή των κομματιών τους σε αυτούς, και στη συνέχεια το συντονισμό της επικοινωνίας ανάμεσα τους.

Θετικό είναι πως, απ’ ό,τι φαίνεται, η δυνατότητα λειτουργεί και σε περιβάλλον τοπικού δικτύου, που σημαίνει πως αν έχει περισσότερους από έναν υπολογιστές στο σπίτι σου, κατεβάζοντας updates σε έναν από αυτούς, θα είναι σχεδόν άμεσα προσβάσιμα και στους υπόλοιπους – που θα μπορούν “να τα τραβήξουν” κατευθείαν από αυτόν που τα έχει ήδη.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.