Κολλημένοι στο 1080p

Πρέπει να σκάσεις μια μικρή περιουσία για UHD gaming στο PC σου

nvidia_gamestreaming-100058577-large

Πολύς κόσμος περίμενε την Nvidia Geforce GTX960 για να αναβαθμίσει το υποσύστημα γραφικών του και να ανεβεί επίπεδο, περιμένοντας ότι θα μπορέσει να απολαύσει gaming της προκοπής στα 1440p. Παρόλα αυτά, αποδεικνύεται ότι το συγκεκριμένο τσιπάκι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με αυτή την ανάλυση, τουλάχιστον με αξιώσεις. Το ίδιο φαίνεται και με το καινούριο τσιπάκι της AMD “Trinidad”, και τα δυο νέα GPUs, AMD Radeon R9 370 και R9 370XT, τα οποία μόλις τώρα διέρρευσαν και τα οποία αναμένεται να αντικαταστήσουν τα τωρινά 270 και 270X. Αμφότερες οι προτάσεις από τις δύο εταιρείες στοχεύουν στο κομμάτι της αγοράς που κυριαρχείται σήμερα από το Radeon R9 280 / 285 και το, παλιότερο, GeForce GTX760. Δεν μπορούν να σηκώσουν αναλύσεις 1440p με υψηλή λεπτομέρεια και σε frame rates κοντά στα 60fps. Αυτό παραμένει προνόμιο καρτών με κόστος υψηλότερο των 300 ευρώ, τουλάχιστον για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς.

Έτσι λοιπόν, αν θέλει κανείς να αναβαθμίσει το σύστημά του και να μεταβεί στα 1440p, σήμερα, πρέπει να δαπανήσει πολλά χρήματα, τόσο για μια αξιοπρεπεή κάρτα γραφικών, όσο και για ένα αντίστοιχο monitor. Ένα κόστος επιπέδου 650-700 ευρώ, ίσα-ίσα ποιυ καλύπτει αυτές τις προδιαγραφές, εκτός κι αν παραγγείλουμε από ξένα sites και εμπιστευθούμε οθόνες κορεάτικης προέλευσης δευτέρας διαλογής, με όποιο ρίσκο συνεπάγεται αυτή η επιλογή. Για οθόνες 4Κ δεν το συζητάμε, ειδικά αν θέλουμε να παίζουμε ξεκούραστα, στα 60fps και μάλιστα να μην έχουμε προβλήματα με lag, από την ίδια την οθόνη. Κι αν μάλιστα θέλουμε ένα αξιοπρεπές panel, κάτι καλύτερο από απλή τεχνολογία TN-F, θα αναγκαστούμε να σκάσουμε στάνταρ, πάνω από 600 ευρώ.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.