Τα Windows 10 σωτηρία για το storage

Σου γλυτώνουν πολλά giga για την εγκατάσταση και λειτουργία τους
Καθώς αναπτύσσονται οι προεκδόσεις των Windows 10, όλο και περισσότερο βελτιστοποιείται ο μηχανισμός αξιοποίησης του αποθηκευτικού χώρου, με έξυπνες τεχνικές συμπίεσης των δεδομένων και των αρχείων συστήματος. Αυτά τουλάχιστον αναφέρει ένα στοχευμένο blog post της Microsoft, το οποίο μας εξηγεί ότι, ειδικά τα 64μπιτα Windows 10, είναι σε θέση να σου εξοικονομήσουν ακόμη και 15GB, χώρο που αλλιώς θα καταλάμβαναν τα αρχεία συστήματος στο boot drive σου.

Με μια αρχική συμπίεση των αρχείων συστήματος, η εξοικονόμηση ξεκινά από το 1,5GB, για συστήματα 32-bit και 2,6GB για 64-bit. Επίσης άλλα 4 μέχρι 12GB εξοικονομούνται από την απουσία ανάγκης ύπαρξης σταθερού image file για περιπτώσεις recovery, καθώς τα Windows 10 είναι σε θέση να ξαναγυρνάνε σε παλιότερη “υγιή” κατάσταση, ξαναχτίζοντας το σύστημα επί τόπου, κι όχι σβήνοτάς το και αντικαθιστώντας το με πηγαία αρχεία από εξωτερικό image.

Αν αυτά τα ποσά αποθηκευτικού χώρου δεν σου φαίνονται ιδιαίτερα εντυπωσιακά για ένα PC, σκέψου πόσο χρήσιμα είναι σε περιπτώσεις tablet ή κινητού με περιορισμένο storage. Εκεί κάνει πραγματικά διαφορά η προηγμένη αρχιτεκτονική των Windows 10. Να σημειωθεί επίσης ότι τα Windows 10 διαθέτουν πιο αποτελεσματικό σύστημα ανίχνευσης των πόρων του συστήματος, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι όσο ταχύτερη CPU έχεις και όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό της RAΜ του υπολογιστή σου, τόσο καλύτερα θα λειτουργεί το σύστημα συμπίεσης-αποσυμπίεσης των αρχείων συστήματος, έτσι ώστε να λειτουργεί ακόμη ταχύτερα το σύστημά σου.

Galacticus's thoughts

Ήδη από τα Windows 8, πολλλά από αυτά τα στοιχεία εκμοντερνισμού του file system, οδήγησαν σε ένα πιο “αεράτο” και ελαφρύ, αλλά συνάμα πιο αποδοτικό λειτουργικό, σε σχέση με τα Windows 7. Δυστυχώς τα Windows 8 δεν τα αποδέχθηκε η κοινή γνώμη, εξαιτίας του επιβαλλόμενου “Metro UI”. Αλλά τώρα, με τα Windows 10, φαίνεται πως θα αλλάξει και η διάθεση του κόσμου και θα φανούν πιο καθαρά τα πλεονεκτήματά του.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.