Stand With Greece: εσύ “υπέγραψες”; Το σκέφτηκες;

Ένα site ζητά από τον κόσμο να δηλώσει την υποστήριξή του προς την χώρα μας. “Υποστήριξη”, όμως… ως προς τι; Και γιατί;

StandWithGreece_001

Δεν είναι πολλές ώρες που έκανε την εμφάνισή του το site StandWithGreece.com, και ήδη έχει γίνει χαμός με τις “υπογραφές” που έχει συγκεντρώσει – τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχει ξεπεράσει τις 100.000. Τι είναι, όμως, το StandWithGreece, και αξίζει να βάλεις και εσύ… τη τζίφρα σου;

Όταν το πρωτοσυνάντησα, νωρίς σήμερα το πρωί, είχε γύρω στις 4000 υπογραφές. Ανάμεσα τους δεν προστέθηκε η δική μου. Πάντα είμαι καχύποπτος απέναντι σε κάτι τέτοιες προσπάθειες, κάποιος τέτοιους καλοθελητάδες. Ναι, αγαπώ τη χώρα μου. Τι σχέση είχε, όμως, αυτό το site “με τη χώρα μου”, πέρα από το θέμα του;

Το περιεχόμενο του site επαναλαμβάνει αυτά που έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές μέχρι σήμερα. Με ιδιαίτερα καλαίσθητο και προσεγμένο τρόπο οδηγεί τον επισκέπτη μέσα από 12 σελίδες μιας παρουσίασης που θυμίζει πραγματικά καλοσχεδιασμένο PowerPoint, όπου αναφέρονται όλες οι γνωστές στατιστικές για τα… χάλια μας: μισθοί πείνας, τρομερά ποσοστά ανεργίας, ανάγκη για συμπαράσταση από άλλους. Τι ΄’συμπαράσταση”, όμως;

Θα μου πείτε “είσαι γελοίος ρε, βάλε μια τζίφρα”. Θα σας θυμίσω πως το Internet είναι γεμάτο από τζιμάνια που αυτό ακριβώς περιμένουν, “να βάλεις μια τζίφρα”, για να ξεκινήσουν από εκεί, να καταφέρουν να τσιμπήσουν περισσότερα στοιχεία για εσένα και, τσουπ, χωρίς να το καταλάβεις βρέθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό σου.
Σας φαίνεται υπερβολικό; Αν η απάντηση είναι “ναι”, να προσθέσω πως εδώ και περίπου 30 χρόνια ενασχόλησης με τους υπολογιστές ποτέ δεν έχουν κλέψει τα προσωπικά μου στοιχεία, ποτέ δεν έχω αντιμετωπίσει σημαντικό πρόβλημα με ιό. Και αυτό συμβαίνει ακριβώς διότι είμαι και υπερβολικά προσεκτικός. “Προσέχουμε για να έχουμε” λέει ο σοφός λαός μας.

Μπέκας Ιν Άξιον

Πρώτη κίνηση λοιπόν, μια επίσκεψη σε μία online υπηρεσία whois και η “ανίχνευση” των στοιχείων αυτού που καταχώρησε το site. Μάλιστα. Κάποιος, κάπου στην Αθήνα, απροσδιόριστων λοιπών στοιχείων.

Δεύτερη κίνηση, σήμερα, διότι χθες, μέσα στο ξενύχτι, δεν παρατήρησα τα μικρά γραμματάκια κάτω δεξιά στο τελευταίο slide, η επίσκεψη στο “h0ly“, της φράσης “crafted by h0ly“. Τι είναι η “h0ly”; Τι έχει να κάνει με τη χώρα μας; Γιατί να της δώσω τη τζίφρα μου;

StandWithGreece_002

Η h0ly, λοιπόν, φαίνεται πως είναι μια παρέα αρκετά ικανών designers, αν και η περιγραφή της είναι αρκετά χιπστεράδικη, γενική και αόριστη. Δεν πρόκειται να δεις πραγματικά ονόματα αν δεν ψάξεις (δεν βρήκα, δεν ενδιαφέρθηκα να ψάξω περισσότερο για λόγους που θα εξηγήσω παρακάτω), και μια γρήγορη αναζήτηση θα σε οδηγήσει απλά σε περισσότερα projects τους όσον αφορά στη σχεδίαση, στα γραφικά, στο design. Όλα από μια χαρά έως πολύ καλά.

Και πάλι: τι σχέση έχουν αυτά με τη χώρα μας;

“Δικά μας” τα παιδιά

Επιστρέφοντας στο Stand With Greece ψάχνεις να βρεις αν το site σχετίζεται με κάποιο τρόπο με την ελληνική κυβέρνηση η κάποιον “δικό μας” οργανισμό που να ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα της χώρας μας. Nope. Ακούγομαι υπερβολικός, μα η ερώτηση παραμένει:

Τι σχέση έχει το site με τη χώρα μας;

Είναι φτιαγμένο από “πατριώτες”. Αυτή τη σχέση έχει. Αλλά, προσέξτε το αυτό: μόνο. ΜΟΝΟ αυτή τη σχέση. Και, δυστυχώς ή ευτυχώς, ναι, έχουν να κερδίσουν από αυτό.

Μπορεί ο σκοπός του να είναι καλός και άγιος, και να το δημιούργησαν έχοντας τις καλύτερες προθέσεις, μα η πεζή και κυνική αλήθεια παραμένει πως πρόκειται για δημιούργημα μιας ομάδας που δηλώνει ειδίκευση στο design, στη δημιουργία γραφικών και, κατ’ επέκταση, στη δημιουργία sites. Έχοντας το πλέον επίκαιρο θέμα σε όλη την ευρωζώνη, έχει ήδη καταφέρει να συγκεντρώσει, όπως είπαμε, 101.210, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, υπογραφές. Ακόμη κι αν αυτό το “υπογραφές” περιορίζεται στο πάτημα ενός πλήκτρου για να δηλώσεις πως “υποστηρίζεις την Ελλάδα”. Εδώ εντοπίζονται τα δυο προβλήματα με αυτό.

Πες πως πάτησες το πλήκτρο. Κυνική ερώτηση: και τι έγινε; Ναι, “άλλος ενας δήλωσε πως υποστηρίζει την Ελλάδα”. Ποιός; Και γιατί; Τι σημασία έχει αν αυτός που πάτησε το πλήκτρο είναι Έλληνας, Ιταλός, γιδοβοσκός στο Τιμπουκτού; Θα αλλάξει κάτι; Θα εμφανιστεί ξαφνικά μπροστά στο Eurogroup ο φίλτατος Υπουργός Οικονομικών μας, Γιάνης Βαρουφάκης, παρουσιάζοντας τη συλλογή κλικ σε αυτό το site ως άλλο ένα επιχείρημα υπέρ της χώρας μας; Έχετε ακούσει ποτέ να συμβαίνει σόβαρα κάτι τέτοιο;

Πρακτικά, η χώρα μας δεν έχει κάτι να κερδίσει από αυτό. Ίσως εμείς, οι ίδιοι, ως έλληνες, απλά να μπορούμε να νιώσουμε καλύτερα βλέποντας να συγκεντρώνονται μπόλικες χιλιάδες υπογραφές – αλλά, και πάλι, από τη στιγμή που δεν ξέρουμε ποιός έχει κάνει κλικ, ποιός μας λέει πως δεν είναι δικά μας; Και δεν είναι τραγικό από μία χώρα με περισσότερα από 10 εκατομμύρια κατοίκους να έχουν κάνει κλικ μόνο 101.210;

Συνεισφέρουμε στον θεάρρεστο αγώνα της αυτοπροβολής μας!

Το πρόβλημα μου, όμως, είναι πως αν καθίσεις να το καλοσκεφτείς, ένας, μόνο, έχει πραγματικά να κερδίσει από αυτό: οι δημιουργοί του. Οι δημιουργοί του που μπορεί να μην προβάλλονται μέσα από το ίδιο, αλλά που στο μέλλον θα μπορέσουν να προσθέσουν στο βιογραφικό τους πως έφτιαξαν ένα site που μέσα σε μόλις μία ημέρα είχε συγκεντρώσει περισσότερα από 100.000 κλικς.

Μπορεί, επαναλαμβάνω, να το έκαναν με τις καλύτερες προθέσεις. Να το έκαναν εξαιτίας της καλής τους της καρδιάς, με στόχο… Δεν ξέρω τι, αφού, όπως είπα, μάλλον είναι κομματάκι δύσκολο να παρουσιαστεί ως άλλο ένα σοβαρό επιχείρημα υπέρ της χώρας μας στις διαπραγματεύσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Άρα, η πεζή, κυνική αλήθεια παραμένει πως, δυστυχώς, ένας μόνο έχει να κερδίσει από αυτό μακροπρόθεσμα: οι δημιουργοί του. Που αποδείχτηκαν μάγκες όχι μόνο ως γραφίστες και designers (που, αφού τυγχάνω ως ένα σημείο και “συνάδελφος”, οφείλω να ομολογήσω πως, ναι, είναι αρκετά καλοί), αλλά και στο χώρο του marketing. Καταφέρνοντας να εκμεταλλευτούν το άγχος του κόσμου για το αύριο και την ασταθή κατάσταση στην Ευρωζώνη, τα προβλήματα της χώρας μας και τον αγώνα που δίνει για να βγει από το λάκκο όπου έχει πέσει, ως την καλύτερη διαφήμιση για τους ίδιους.

Ναι, δεν χάνεις τίποτα αν κάνεις ένα κλικ, και δεν πειράζει αν τους υποστηρίξεις. Εξάλλου, δεν μπορείς να αμφισβητήσεις πως η ιδέα τους ήταν έξυπνη και εμφανίστηκε την καταλληλότερη στιγμή.

Θεώρησα, όμως, πως αξίζει επισήμανσης πως δεν πρόκειται για μία κοινωνική προσπάθεια, για ένα “επίσημο” project από κάποια κρατική υπηρεσία, μα για ένα προσωπικό project, κάποιων, κάπου, που αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πως ακόμη και δεν μέσω κρίσης, ενώ υπάρχει έλλειψη ρευστότητας, υπάρχει… πλεόνασμα εφευρετικότητας και, γιατί όχι, μαγκιάς!

Πώς αλλιώς να περιγράψεις το ότι δεκατρία λιτά αλλά καλοσχεδιασμένα slides μόλις μετατράπηκαν στο σημαντικότερο project μιας εταιρείας design για την οποία δεν είχες ακούσει μέχρι χθες;

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.