Stand With Greece: εσύ “υπέγραψες”; Το σκέφτηκες;

Ένα site ζητά από τον κόσμο να δηλώσει την υποστήριξή του προς την χώρα μας. “Υποστήριξη”, όμως… ως προς τι; Και γιατί;

StandWithGreece_001

Δεν είναι πολλές ώρες που έκανε την εμφάνισή του το site StandWithGreece.com, και ήδη έχει γίνει χαμός με τις “υπογραφές” που έχει συγκεντρώσει – τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχει ξεπεράσει τις 100.000. Τι είναι, όμως, το StandWithGreece, και αξίζει να βάλεις και εσύ… τη τζίφρα σου;

Όταν το πρωτοσυνάντησα, νωρίς σήμερα το πρωί, είχε γύρω στις 4000 υπογραφές. Ανάμεσα τους δεν προστέθηκε η δική μου. Πάντα είμαι καχύποπτος απέναντι σε κάτι τέτοιες προσπάθειες, κάποιος τέτοιους καλοθελητάδες. Ναι, αγαπώ τη χώρα μου. Τι σχέση είχε, όμως, αυτό το site “με τη χώρα μου”, πέρα από το θέμα του;

Το περιεχόμενο του site επαναλαμβάνει αυτά που έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές μέχρι σήμερα. Με ιδιαίτερα καλαίσθητο και προσεγμένο τρόπο οδηγεί τον επισκέπτη μέσα από 12 σελίδες μιας παρουσίασης που θυμίζει πραγματικά καλοσχεδιασμένο PowerPoint, όπου αναφέρονται όλες οι γνωστές στατιστικές για τα… χάλια μας: μισθοί πείνας, τρομερά ποσοστά ανεργίας, ανάγκη για συμπαράσταση από άλλους. Τι ΄’συμπαράσταση”, όμως;

Θα μου πείτε “είσαι γελοίος ρε, βάλε μια τζίφρα”. Θα σας θυμίσω πως το Internet είναι γεμάτο από τζιμάνια που αυτό ακριβώς περιμένουν, “να βάλεις μια τζίφρα”, για να ξεκινήσουν από εκεί, να καταφέρουν να τσιμπήσουν περισσότερα στοιχεία για εσένα και, τσουπ, χωρίς να το καταλάβεις βρέθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό σου.
Σας φαίνεται υπερβολικό; Αν η απάντηση είναι “ναι”, να προσθέσω πως εδώ και περίπου 30 χρόνια ενασχόλησης με τους υπολογιστές ποτέ δεν έχουν κλέψει τα προσωπικά μου στοιχεία, ποτέ δεν έχω αντιμετωπίσει σημαντικό πρόβλημα με ιό. Και αυτό συμβαίνει ακριβώς διότι είμαι και υπερβολικά προσεκτικός. “Προσέχουμε για να έχουμε” λέει ο σοφός λαός μας.

Μπέκας Ιν Άξιον

Πρώτη κίνηση λοιπόν, μια επίσκεψη σε μία online υπηρεσία whois και η “ανίχνευση” των στοιχείων αυτού που καταχώρησε το site. Μάλιστα. Κάποιος, κάπου στην Αθήνα, απροσδιόριστων λοιπών στοιχείων.

Δεύτερη κίνηση, σήμερα, διότι χθες, μέσα στο ξενύχτι, δεν παρατήρησα τα μικρά γραμματάκια κάτω δεξιά στο τελευταίο slide, η επίσκεψη στο “h0ly“, της φράσης “crafted by h0ly“. Τι είναι η “h0ly”; Τι έχει να κάνει με τη χώρα μας; Γιατί να της δώσω τη τζίφρα μου;

StandWithGreece_002

Η h0ly, λοιπόν, φαίνεται πως είναι μια παρέα αρκετά ικανών designers, αν και η περιγραφή της είναι αρκετά χιπστεράδικη, γενική και αόριστη. Δεν πρόκειται να δεις πραγματικά ονόματα αν δεν ψάξεις (δεν βρήκα, δεν ενδιαφέρθηκα να ψάξω περισσότερο για λόγους που θα εξηγήσω παρακάτω), και μια γρήγορη αναζήτηση θα σε οδηγήσει απλά σε περισσότερα projects τους όσον αφορά στη σχεδίαση, στα γραφικά, στο design. Όλα από μια χαρά έως πολύ καλά.

Και πάλι: τι σχέση έχουν αυτά με τη χώρα μας;

“Δικά μας” τα παιδιά

Επιστρέφοντας στο Stand With Greece ψάχνεις να βρεις αν το site σχετίζεται με κάποιο τρόπο με την ελληνική κυβέρνηση η κάποιον “δικό μας” οργανισμό που να ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα της χώρας μας. Nope. Ακούγομαι υπερβολικός, μα η ερώτηση παραμένει:

Τι σχέση έχει το site με τη χώρα μας;

Είναι φτιαγμένο από “πατριώτες”. Αυτή τη σχέση έχει. Αλλά, προσέξτε το αυτό: μόνο. ΜΟΝΟ αυτή τη σχέση. Και, δυστυχώς ή ευτυχώς, ναι, έχουν να κερδίσουν από αυτό.

Μπορεί ο σκοπός του να είναι καλός και άγιος, και να το δημιούργησαν έχοντας τις καλύτερες προθέσεις, μα η πεζή και κυνική αλήθεια παραμένει πως πρόκειται για δημιούργημα μιας ομάδας που δηλώνει ειδίκευση στο design, στη δημιουργία γραφικών και, κατ’ επέκταση, στη δημιουργία sites. Έχοντας το πλέον επίκαιρο θέμα σε όλη την ευρωζώνη, έχει ήδη καταφέρει να συγκεντρώσει, όπως είπαμε, 101.210, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, υπογραφές. Ακόμη κι αν αυτό το “υπογραφές” περιορίζεται στο πάτημα ενός πλήκτρου για να δηλώσεις πως “υποστηρίζεις την Ελλάδα”. Εδώ εντοπίζονται τα δυο προβλήματα με αυτό.

Πες πως πάτησες το πλήκτρο. Κυνική ερώτηση: και τι έγινε; Ναι, “άλλος ενας δήλωσε πως υποστηρίζει την Ελλάδα”. Ποιός; Και γιατί; Τι σημασία έχει αν αυτός που πάτησε το πλήκτρο είναι Έλληνας, Ιταλός, γιδοβοσκός στο Τιμπουκτού; Θα αλλάξει κάτι; Θα εμφανιστεί ξαφνικά μπροστά στο Eurogroup ο φίλτατος Υπουργός Οικονομικών μας, Γιάνης Βαρουφάκης, παρουσιάζοντας τη συλλογή κλικ σε αυτό το site ως άλλο ένα επιχείρημα υπέρ της χώρας μας; Έχετε ακούσει ποτέ να συμβαίνει σόβαρα κάτι τέτοιο;

Πρακτικά, η χώρα μας δεν έχει κάτι να κερδίσει από αυτό. Ίσως εμείς, οι ίδιοι, ως έλληνες, απλά να μπορούμε να νιώσουμε καλύτερα βλέποντας να συγκεντρώνονται μπόλικες χιλιάδες υπογραφές – αλλά, και πάλι, από τη στιγμή που δεν ξέρουμε ποιός έχει κάνει κλικ, ποιός μας λέει πως δεν είναι δικά μας; Και δεν είναι τραγικό από μία χώρα με περισσότερα από 10 εκατομμύρια κατοίκους να έχουν κάνει κλικ μόνο 101.210;

Συνεισφέρουμε στον θεάρρεστο αγώνα της αυτοπροβολής μας!

Το πρόβλημα μου, όμως, είναι πως αν καθίσεις να το καλοσκεφτείς, ένας, μόνο, έχει πραγματικά να κερδίσει από αυτό: οι δημιουργοί του. Οι δημιουργοί του που μπορεί να μην προβάλλονται μέσα από το ίδιο, αλλά που στο μέλλον θα μπορέσουν να προσθέσουν στο βιογραφικό τους πως έφτιαξαν ένα site που μέσα σε μόλις μία ημέρα είχε συγκεντρώσει περισσότερα από 100.000 κλικς.

Μπορεί, επαναλαμβάνω, να το έκαναν με τις καλύτερες προθέσεις. Να το έκαναν εξαιτίας της καλής τους της καρδιάς, με στόχο… Δεν ξέρω τι, αφού, όπως είπα, μάλλον είναι κομματάκι δύσκολο να παρουσιαστεί ως άλλο ένα σοβαρό επιχείρημα υπέρ της χώρας μας στις διαπραγματεύσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Άρα, η πεζή, κυνική αλήθεια παραμένει πως, δυστυχώς, ένας μόνο έχει να κερδίσει από αυτό μακροπρόθεσμα: οι δημιουργοί του. Που αποδείχτηκαν μάγκες όχι μόνο ως γραφίστες και designers (που, αφού τυγχάνω ως ένα σημείο και “συνάδελφος”, οφείλω να ομολογήσω πως, ναι, είναι αρκετά καλοί), αλλά και στο χώρο του marketing. Καταφέρνοντας να εκμεταλλευτούν το άγχος του κόσμου για το αύριο και την ασταθή κατάσταση στην Ευρωζώνη, τα προβλήματα της χώρας μας και τον αγώνα που δίνει για να βγει από το λάκκο όπου έχει πέσει, ως την καλύτερη διαφήμιση για τους ίδιους.

Ναι, δεν χάνεις τίποτα αν κάνεις ένα κλικ, και δεν πειράζει αν τους υποστηρίξεις. Εξάλλου, δεν μπορείς να αμφισβητήσεις πως η ιδέα τους ήταν έξυπνη και εμφανίστηκε την καταλληλότερη στιγμή.

Θεώρησα, όμως, πως αξίζει επισήμανσης πως δεν πρόκειται για μία κοινωνική προσπάθεια, για ένα “επίσημο” project από κάποια κρατική υπηρεσία, μα για ένα προσωπικό project, κάποιων, κάπου, που αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πως ακόμη και δεν μέσω κρίσης, ενώ υπάρχει έλλειψη ρευστότητας, υπάρχει… πλεόνασμα εφευρετικότητας και, γιατί όχι, μαγκιάς!

Πώς αλλιώς να περιγράψεις το ότι δεκατρία λιτά αλλά καλοσχεδιασμένα slides μόλις μετατράπηκαν στο σημαντικότερο project μιας εταιρείας design για την οποία δεν είχες ακούσει μέχρι χθες;

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • GiannisTP

  true dat…

 • Αθανασία

  έχετε απόλυτο δίκιο. είναι εκμεταλλευτές της κατάστασης. Εκτός των άλλων εχουν αλλάξει την σημαία της Ελλάδος ως μια ριγέ μπλε τέντα

 • ducklord

  Τονίζω ότι δεν ισχυρίζομαι πως έφτιαξαν το συγκεκριμένο site για λόγους αυτοπροβολής. Εξάλλου, δεν έχουν βάλει και το όνομά τους φάτσα-κάρτα σε κάθε σελίδα, μα το έχουν ψιλο-κρυμένο κάτω δεξιά στην τελευταία.

  Απλά καλώ την προσοχή στο απλό γεγονός πως δεν υπάρχει πρακτικός σκοπός για την ύπαρξη του συγκεκριμένου site πέρα από το να μπει και αυτό στο portfolio των δημιουργών του.

  Αφού δεν μιλάμε για κάποια επίσημη δημοσκόπηση, η κλήση για “υποστήριξη της Ελλάδας” μέσα από αυτό είναι ουσιαστικά μια κλήση για “υποστήριξη ενός ιδιωτικού project που υποστηρίζει την Ελλάδα”. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δύο.

 • galacticusX

  Φυσικά και το ισχυρίζεσαι αυτό, στο 1/3 του άρθρου σου ασχολείσαι ακριβώς με αυτό και μάλιστα με τον μεγάλο τίτλο “Συνεισφέρουμε στον θεάρρεστο αγώνα της αυτοπροβολής μας!”. Δεν το υπαινίσσεσαι καν, το λες καθαρά. Αλλά το θέμα δεν είναι εκεί, δεν απαγορεύεται σε κάποιον να προβληθεί εμμέσως, κάνοντας μια ενέργεια συνδεδεμένη με μια δημοφιλή ιδέα ή καβαλώντας το κύμα μιας δημοφιλούς τάσης της κοινής γνώμης.

  Εσύ θεωρείς δεδομένο ότι αυτό το έκαναν 100% για την αυτοπροβολή τους. Ήσουν στο meeting τους; Το ξέρεις αυτό επιβεβαιωμένα; Γιατί δε βλέπω logos, ούτε banners, ούτε ξεκάθαρο sponsoring. Γιατί δεν δέχεσαι το πιθανότερο ενδεχόμενο να τους άρεσε η ιδέα της μαζικής κινητοποίησης πολλών Ελλήνων ανά τον κόσμο και ήθελαν κι αυτοί να συμβάλλουν, με τον τρόπο που ξέρουν καλύτερα; Αν εμείς π.χ. βγάζαμε ένα post ως unregistered, για υποστήριξη των διαδηλώσεων και το αναρτούσαμε στα social media, θα είχαν δίκιο να μας πούνε πατριδοκάπηλους και εκμεταλλευτές της κατάστασης για λόγους αυτοπροβολής;

  Και φυσικά είναι ιδιωτική πρωτοβουλία, γιατί αυτό είναι μεμπτό; Δηλαδή αν ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, θα αποκτούσε ξαφνικά νομική ή ηθική κατοχύρωση; Αν δηλαδή επρόκειτο για ένα poll στο Facebook ή στο Petitions.WhiteHouse, θα ήταν διαφορετικά, επειδή αυτά είναι τα de facto μέσα δημόσιας έκφρασης και συλλογής υπογραφών; Αυτά δεν είναι sites ιδιωτών; Και πάλι αν επρόκειτο για “επίσημο κρατικό” site, δε θα προδιέθετε τον άλλον ότι είναι στημένο και biased;

  Οπότε ερχόμαστε στην ουσία, που είναι το όφελος από την όλη ενέργεια. Ακόμη και 1 δισεκατομμύριο υπογραφές να μαζεύονταν, πιστεύεις ότι θα γινόταν αυτό μοχλός πολιτικής πίεσης; Η έννοια της συμπαράστασης, της διαμαρτυρίας, δεν είναι σώνει και καλά να προκαλέσει αποφάσεις, τις περισσότερες φορές είναι αντίδραση σε μια κατάσταση και έκφραση μιας μαζικά αποδεκτής θέσης.

  Ο συνταξιούχος που βγαίνει στο δρόμο και τρώει και ξύλο από τα ΜΑΤ, για να το κάνει αυτό, έχει έρθει στα όρια της απελπισίας, βγαίνει στο κλαρί γιατί δεν έχει τι άλλο να κάνει. Οι συγκεντρώσεις, οι υπογραφές, όλες οι μορφές ενδείξεις μαζικής συμπαράστασης σε έναν σκοπό, δεν έπεται ότι αν δεν είναι εξασφαλισμένος 100% ο σκοπός τους, δεν πρέπει να γίνονται.

  Εγώ δεν περιμένω να βγει κάτι, ούτε από υπογραφές, ούτε από πορείες και πιστεύω, όπως βλέπω από τα πράγματα, ότι πάλι θα το βουλώσουμε και θα κάνουμε ότι μας πούνε. Γιατί εδώ που φτάσαμε, στο σημείο που μας έχουν φέρει οι προηγούμενοι, δεν έχουμε πλέον καμία ρεαλιστική ισχύ, κανένα μοχλό πίεσης και διαπραγματευτικό “χαρτί”. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η ιστορία δεν καταγράφει τα πάντα. Το ότι τόσος κόσμος που βγήκε στους δρόμους, εδώ και στο εξωτερικό, καθιστά κραυγαλέα την αναντιστοιχία του λαϊκού αιτήματος και των μέτρων που παίρνουν άλλοι για μας, χωρίς τη θέλησή μας. Η αποδοκιμασία καταγράφεται, όπως και η αντίστοιχη σε πολλές άλλες παρόμοιες περιπτώσεις κινητοποιήσεων στον κόσμο σε άλλες χώρες για εργασιακά, μέτρα λιτότητας, ανεργία, κρατική βία και άλλα τόσα.

 • ducklord

  Λες βλακείες. Επειδή έχεις τα νεύρα σου με την γενικότερη κατάσταση, πληζ, μην τα ξεσπάς επάνω σε εμένα ή στο unreg και, το σημαντικότερο, μην διαστρεβλώνεις όσα έγραψα.

  Και επειδή δεν έχω την παραμικρή όρεξη να σου κάνω copy-paste κομμάτια του άρθρου για να σου αποδείξω πως όντως λες βλακείες, απλά ξαναδιάβασε το όταν είσαι πιο ήρεμος και έχεις καθαρό μυαλό. ΔΕΝ λέω ΠΟΥ-ΘΕ-ΝΑ πως το έφτιαξαν 100% για την αυτοπροβολή τους. Ο μεσότιτλος είναι ειρωνικός και αφορά στο ότι ο ΜΟΝΟΣ που έχει πραγματικά “να κερδίσει” από αυτό το site είναι ΟΙ ΙΔΙΟΙ. Πως, δηλαδή, ΑΚΟΜΑ και αν “θέλουν να βοηθήσουν” (σε “κάτι”, δεν ξέρω τι, ή “πως το σκέφτηκαν”), πρακτικά “απλά έβαλαν άλλο ένα project στο portfolio τους”.

  Νομίζω πως το λέω ξεκάθαρα. Πάλι και πάλι (και πάλι), από την αρχή του άρθρου μέχρι το τέλος: όσες “υπογραφές” και αν μαζέψει, όσο “δημοφιλές” και να γίνει, έχει κάτι να κερδίσει η χώρα μας από αυτό; Έχουμε κάτι να κερδίσουμε εμείς ως Έλληνες; Θα το χρησιμοποιήσει ο κ. Βαρουφάκης στις διαπραγματεύσεις του; ΤΙ; ΠΟΥ “θα μας βοηθήσει”; ΠΟΙΟΣ “ο σκοπός της ύπαρξης του”; Απλά, σταράτα και κυνικά, ΠΟΙΟΣ είναι Ο ΜΟΝΟΣ που έχει να κερδίσει κάτι από αυτό;

  Οι ίδιοι.

  ΑΥΤΟ επισημαίνω. Και νομίζω πως το λέω ξεκάθαρα: ακόμη και αν το έφτιαξαν έχοντας μόνο καλές προθέσεις, πρακτικά δεν “κάνει κάτι”, δεν “βοηθάει πουθενά”, δεν “θα αλλάξει κάτι” εξαιτίας αυτού. Σε έξι μήνες ή ένα χρόνο από τώρα, η μόνη “αλλαγή” που θα έχει γίνει εξαιτίας αυτού θα έχει να κάνει με το portfolio τους. Για αυτό και ξεκαθαρίζω πως αυτή είναι η απλή, κυνική αλήθεια, ευτυχώς ή δυστυχώς. ΑΚΟΜΗ και αν “το έκαναν για να βοηθήσουν”, ΧΩΡΙΣ να θέλουν “να αυτοπροβληθούν”, πρακτικά το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει η επιτυχία ενός τέτοιου site αφορά στην προβολή τους. Έστω, μέσω της ενσωμάτωσης του στο portfolio τους, κάποια στιγμή στο μέλλον.

  Η δε διαφορά από τις πορείες είναι πως εκείνες έχουν πρόσωπα. Ονοματεπώνυμα. Και είναι προσβάσιμες από όλους. Δεν είναι απρόσωπες σελίδες στο web, που έχουν ως registrar τον Holly Molly που κρύβεται πίσω από ψευδώνυμα.

  Το τονίζω για μια ακόμη φορά: ΔΕΝ ΛΕΩ πως “το έκαναν για την αυτοπροβολή τους”, πως αυτός ήταν ο σκοπός τους. Λέω πως ΜΠΟΡΕΙ να το έκαναν για αυτό, μπορεί και όχι. ΔΕΝ ΞΕΡΩ. Αυτό, όμως, θα είναι ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ της προσπάθειας τους. Δηλαδή πως το site, ως site, πρακτικά δεν το βλέπω ούτε να βοηθά σε κάτι, ούτε να καταφέρνει κάτι.

  Κατάλαβες τη διαφορά;

 • galacticusX

  Όχι ρε αδερφέ, προς Θεού, ούτε νεύρα έχω, ούτε ξεσπάω πάνω σου, πρώτη φορά είναι που διαφωνούμε σε κάτι; Σε τελική ανάλυση, στο διά ταύτα, κι εγώ θεωρώ ότι όλα αυτά – δυστυχώς – είναι μια τρύπα στο νερό, επειδή, ακριβώς, όπως βλέπεις κι εσύ πολύ ρεαλιστικά, η σκληρή πραγματικότητα ευνοεί τον ισχυρό και όχι αυτόν που έχει με το μέρος το το δίκιο.

  Το θέμα είναι ότι με όλες τις υποσημειώσεις, τους αστερίσκους και τις αμφιβολίες που έβαλες σχετικά με τις προθέσεις των δημιουργών του site, φαίνεται ότι σκοπός σου είναι να τους την πεις που εκμεταλλεύτηκαν ένα εθνικό θέμα για να κάνουν click bait και να έχουν traffic. Αυτό αρκούσε. Εκεί είναι το θέμα. Όχι στο τελικό αποτέλεσμα. Όλα τα άλλα είναι περιττά. Κι έπειτα δεν είναι και κανένα τρομερό project, ένα γαμωpage είναι που το φτιάχνουν σε dt,

  Και στο κάτω κάτω της γραφής γιατί να μην τη λέμε σε πρωτοκλασάτες εταιρείες, όπως τη Vodafone, την Cosmote, τη Samsung, που μας έχουν πρήξει με τα “κοινωφελή” τους έργα, που αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό ως έξοδα σε σχέση με τα κέρδη τους; Τους έπιασε ξαφνικά ο πόνος, ή πρέπει να δικαιολογήσουν την ύπαρξη των “corporate responsibility” και των PR τμημάτων τους; Γιατί τα βάζουμε με μια μικρή εταιρεία; Live and let live my friend!

 • Marios

  Ελα ντε αυτο με την σημαια που το πας; Τοσο πολυ μας πονουν αλλα δεν μπορεσαν να πετυχουν σωστα ουτε αυτο; Περιεργα πραματα.

 • ducklord

  Μα δεν είναι διαφωνία, ρε συ, για το ίδιο το θέμα, αλλά για το αν έγραψα ή όχι κάτι. Για αυτό μου τη βιδώνει και με βλέπεις να τα παίρνω. Διότι “με κατηγόρησες” (φιλικά-φιλικά) πως έγραψα κάτι που δεν έγραψα. Ή που μάλλον ναι, έγραψα, αλλά που με τα συμφραζόμενα παίρνει διαφορετικό νόημα.

  Το ξεκαθαρίζω και πάλι, διότι μάλλον όντως μέσα από το θέμα μου βγαίνει μπλεγμένο έτσι όπως το έγραψα (ο συντακταράς, π’ανάθεμα με):

  Ακόμα και αν το site δημιουργήθηκε “για το καλό της χώρας μας”, ακόμα και αν οι δημιουργοί του “το έφτιαξαν με την καλή τους την καρδιά”, πρακτικά θεωρώ πως το μόνο που καταφέρνει με την ύπαρξη του είναι… την ύπαρξη του. Που, κατ’ επέκταση, αφού οι δημιουργοί του τυγχάνουν ντιζάινέρς, μεταφράζεται ως “άλλο ένα project στο φάκελο τους”. Που, κατ’ επέκταση, σημαίνει πως “όσο πιο πετυχημένο το project” (και ΚΑΘΕ project “στο φάκελο τους”), τόσο πιο πετυχημένος ο φάκελος τους. Απλή λογική: βήμα 1 -> βήμα 2 -> κατάληξη.

  Κυνικό, ναι, πεζό, ναι, αλλά δυστυχώς, αυτή καταλήγει να είναι η αλήθεια. Είτε μας αρέσει, είτε όχι. “Ένα site δεν θα μας σώσει” (…”αλλά μπορεί να βοηθήσει τους δημιουργούς του στο μέλλον”) θα μπορούσε να είναι ένας άλλος τρόπος το θέσεις.

  Αν ήθελα να είμαι κακός απέναντί τους δεν θα ασχολούμουν με το ίδιο το site, αλλά με το πόσο ύποπτο μου φαίνεται το ότι “το ποιος το έφτιαξε” είναι κρυμμένο σε περίπου 50 pixels στην τελευταία σελίδα, γωνία κάτω δεξιά, και ακόμη και όταν αρχίζεις να το ψάχνεις χρειάζεται να παιδευτείς για να εντοπίσεις πραγματικό όνομα “πίσω του”.

  Το “Holly Molly” που είπα είναι ο… registrar του site – δεν το έγραψα για πλάκα. Ούτε κάποιος Μικές Παπαδόπουλος, ούτε κάποιος Αντώνης Τσιπρανδρέου. Holly Molly. Ένα default όνομα registration που ΔΕΝ “δείχνει” προς την ομάδα τους αλλά προς ΆΛΛΗ εταιρεία (που προφανώς χρησιμοποίησαν ως μεσάζοντα για το registration του site). Που επίσης, συλλογιστικά και κατ’ επέκταση, δείχνει και πως οι ίδιοι το αντιμετώπισαν ως “άλλο ένα από τα projects τους”. Πεζοί αυτοί, πεζός και εγώ στο άρθρο μου. Απλά και σταράτα. Αν μπορούσα να εντοπίσω εύκολα κάποιο πραγματικό όνομα πίσω του, αν ήταν προϊόν κάποιας υπηρεσίας ή ενός κυβερνητικού οργανισμού, δεν θα το αντιμετώπιζα ως ένα “απρόσωπο πρότζεκτ” αλλά σαν μια πραγματική προσπάθεια “για κάτι” – όσο… άτοπη και αν την θεωρούσα.

  Άειντε κάνε ένα “whois” ή πήγαινε στη σελίδα τους με ένα κλικ στο σχεδόν κρυμμένο link στην τελευταία σελίδα του site και μετά πες μου, τους βλέπεις να παρουσιάζονται πουθενά ως “έλληνες”, ως “απλός λαουτζίκος που την παλεύει”, ή ως “τρανοί designers που βγάζουν γαμάτα φυλλάδια και sites”;

  Θέλω να πω, πως να το θέσω βρε παιδί μου… έτσι όπως αυτοπαρουσιάζονται οι ίδιοι φαίνονται να μην έχουν την παραμικρή σχέση με το περιεχόμενο του site. Σαν να το έφτιαξαν απλά ως άλλο ένα από τα υπόλοιπα projects τους. Σαν, για να το θέσω με γελοίο τρόπο, να βγήκε ο Λάκης Γαβαλάς και παρουσίασε μια νέα “κολεξιόν” με τίτλο “αγόρασε κουστούμι από εμένα για να μην τον φορέσουν κουστούμι στη χώρα μας”. Θα τον έπαιρνε κανείς στα σοβαρά; Θα πίστευε κανείς πως όντως αυτό θα βοηθούσε την Ελλάδα; Πολλοί θα έλεγαν πως “εκμεταλλεύεται την κατάσταση” και κάποιοι, που θα πίστευαν πως όντως δεν το έκανε για αυτό, θα έλεγαν απλά πως “είναι γραφικός αν πιστεύει πως με αυτό τον τρόπο κάνει κάτι”.

  Ε, το ίδιο ακριβώς έκαναν αυτά τα παλικάρια.

 • ducklord

  Η σημαία δεν είναι “έτσι” επειδή “έτσι την σχεδίασαν”. Είναι… τεχνικό το πρόβλημα, και θα πρέπει να μπω σε βαθειά νερά για να σας το εξηγήσω. Με απλά λόγια, “είναι `έτσι` επειδή τα γραφικά του site δεν είναι σχεδιασμένα ως εικόνες, ως `σχέδια`, αλλά μέσω κώδικα-για-το-web”. Το έκαναν έτσι ώστε το site να προβάλλεται το ίδιο καλά σε όλες τις οθόνες, είτε το βλέπεις από υπολογιστή, είτε tablet, είτε κινητό. Προσέξτε πως ΚΑΙ οι άλλες σημαίες αποτελούνται από χρωματιστά οριζόντια παραλληλόγραμμα.

  Βέβαια, ΥΠΑΡΧΕΙ τρόπος να σχεδιάσεις σωστά την Ελληνική σημαία ΚΑΙ μέσω “μόνο-κώδικα-για-το-web” (αυτά τα πλάμματα μαθαίνω τα τελευταία τρία χρόνια – μπορώ να το κάνω σε χρόνο dt), αλλά είναι λίιιιγο περισσότερο παίδεμα, θέλει λίγη περισσότερη ψιλο-δουλειά.

  Το οποίο, τώρα που το καλοσκέφτομαι, με κάνει να θεωρώ πως είτε νόμισαν πως είναι καλύτερη “έτσι”, λόγω… “ντιζαϊνιάς” (για να μην έχουν σχεδόν καμία κάθετη γραμμή στο site – μόνο οριζόντιες – είναι “ντιζαϊνο-άποψη” και αυτή), είτε επειδή… βαριόντουσαν/δεν προλάβαιναν την “ψιλοδουλειά” και τον πρόσθετο κώδικα για τη σωστή απόδοση της.