Γρηγορότερα και ασφαλέστερα sites με το νέο πρωτόκολλο HTTP2

Μετά από χρόνια, μία από τις κεντρικότερες τεχνολογίες του Internet, το HTTP, αναβαθμίζεται για μία ακόμα φορά, με μακροπρόθεσμο στόχο υψηλότερες ταχύτητες πρόσβασης στα sites με μεγαλύτερη ασφάλεια.

www

Το HTTP, κατά κόσμον HyperText Transfer Protocol, αποτελεί μία από τις βασικότερες τεχνολογίες του web. Πρόκειται για το πρωτόκολλο βάσει του οποίου μεταφέρονται δεδομένα από τους servers όπου φιλοξενούνται διάφορα sites προς τους υπολογιστές των χρηστών που τα επισκέπτονται. Και προφανώς, αν αυτό “είναι γρήγορο και ασφαλές”, το ίδιο συμβαίνει και με την όλη “εμπειρία χρήσης του web”.

Αν και το πρωτόκολλο HTTP έχει δεχτεί κάποιες τροποποιήσεις και αναβαθμίσεις με την πάροδο του χρόνου, δεν είχε αναβαθμιστεί δραστικά μέχρι σήμερα. Σε μια προσπάθεια να βελτιώσει το σύγχρονο web αλλά και, κυρίως, τις ταχύτητες πρόσβασης στις υπηρεσίες της μέσα από τον δικό της browser, Chrome, η Google παρουσίασε κάποια στιγμή το εναλλακτικό πρωτόκολλο SPDY (προφέρεται “speedy“, “γρηγορούτσικο”), που όμως παρέμενε μέχρι σήμερα δικό της προνόμιο. Ακριβώς επειδή “ήταν δικό της” αρκετοί το αγνοούσαν επιδεικτικά και αποφάσισαν να μην το υποστηρίξουν.

Το SPDY της Google, όμως, ήταν αντικειμενικά μια καλή ιδέα, και έτσι χρησιμοποιήθηκε ως η τεχνολογική βάση για το νέο πρωτόκολλο HTTP2. Του οποίου η ανάπτυξη θεωρείται, πια, πως ολοκληρώθηκε, και “είναι έτοιμο για χρήση από τις μάζες”.

Από το ένα στο δύο

Οι δύο βασικότερες διαφορές του HTTP2 σε σχέση με τον άμεσο πρόγονο του, και όσον αφορά στην αύξηση επιδόσεων, εντοπίζονται στο ότι υποστηρίζει την μεταφορά συμπιεσμένων “header fields” και, το σημαντικότερο, multiplexing.

Αυτό το τελευταίο (το multiplexing) σημαίνει πως αντί τα δεδομένα να μεταφέρονται “γραμμικά” από ένα site προς τον υπολογιστή του χρήστη, μπορούν να χωρίζονται σε “streams” που μεταφέρονται παράλληλα. Ο εύκολος τρόπος να το οπτικοποιήσει κανείς είναι σκεφτόμενος… δρόμους: αν εκατό αυτοκίνητα προσπαθούν να φτάσουν από το σημείο Α στο σημείο Β, και χρησιμοποιούν τον ίδιο δρόμο, σίγουρα θα φτάσουν γρηγορότερα στον κοινό τους προορισμό πάμε ο δρόμος διαθέτει περισσότερες από μία λωρίδες. Διότι έτσι, αν ένα αυτοκίνητο είναι αργό, δεν είναι υποχρεωτικό πως θα καθυστερεί τα αυτοκίνητα που το ακολουθούν – θα μπορούν να αλλάξουν λωρίδα και να επιταχύνουν.

Θεωρητικά το HTTP2 είναι η πρώτη σημαντική αναθεώρηση του βασικότερου πρωτοκόλλου του σύγχρονου web, μα δυστυχώς τα αποτελέσματα του δεν θα γίνουν άμεσα ορατά. Και αυτό διότι για να μπορεί να αξιοποιηθεί θα πρέπει και να υποστηρίζεται, και για την ώρα… δεν.

Σίγουρα, όμως, είναι απλά θέμα χρόνου. Αφού “επισημοποιήθηκε το πρωτόκολο”, τώρα απλά… περιμένουμε!

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.