Η Lizzard Squad θα διαθέσει jailbreak για το PlayStation 4;!

Εμ… Όχι. Από ό,τι δείχνουν όλες οι ενδείξεις και… προφητείες, όχι. Και θα σου εξήσουμε “γιατί δεν μπορεί να σπάσει το PlayStation 4″ – τουλάχιστον, όχι όπως οι παλαιότερες κονσόλες.

PlayStation_4_-_007.jpg

Σύμφωνα λοιπόν με ένα άρθρο που έχει αναπαραχθεί από αρκετά sites, η ομάδα hackers Lizzard Squad, κατά την επίθεση της στη Sony, βρήκε, λένε, και τρόπο “να σπάσει το PlayStation 4”, έτσι ώστε η κονσόλα να μπορεί να παίζει πειρατικά αντίτυπα παιχνιδιών με μορφή ISO. Επιπλέον, λένε οι φήμες, όταν η Lizzard Squad διαθέσει την μέθοδο της για το “πως να σπάσεις την κονσόλα σου”, κάποια στιγμή εντός του τρέχοντος έτους, θα είναι δυνατόν και να συνδέεσαι απολύτως δωρεάν στο PSN, να κατεβάζεις updates για τα παιχνίδια που ήδη έχεις, να κατεβάζεις και παίζεις καινούργια “σπασμένα” παιχνίδια από το PSN κ.λπ. κ.λπ.

Τίποτε από αυτά… δεν βγάζει νόημα! Όχι, τουλάχιστον, αν ξέρεις πέντε-δέκα πράγματα σχετικά με το πώς λειτουργούν οι υπολογιστές, οι κονσόλες, τα λειτουργικά συστήματα, η τεχνολογία γενικότερα.

Λες ψέματα! Το έχουν σπάσει! Θα παίζω πειρατικά! Σύντομα!

Εμ… Όχι. Λυπάμαι. Μόνο ένας υπεραισιόδοξος έφηβος που νομίζει πως ξέρει πως λειτουργούν οι κονσόλες, οι υπολογιστές και τα gadgets του θα ισχυριζόταν κάτι τέτοιο διαβάζοντας τα παραπάνω. Ας αποδομίσουμε λίγο την είδηση για να καταλάβεις γιατί κάτι τέτοιο είναι εντελώς ηλίθιο και δεν στέκει.

lizzard_squad_003

Η Lizzard Squad είναι μια ομάδα hackers που, όταν επιτέθηκε στους servers της Sony, το έκανε με μία μέθοδο που λέγεται DDOS. Αυτό σημαίνει Distributed Denial Of Service και μεταφράζεται σε “παίρνουμε υπό τον έλεγχο μας εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες υπολογιστές και τους χρησιμοποιούμε για να κάνουμε μια μαζική επίθεση σε έναν ή περισσότερους άλλους υπολογιστές, με στόχο να τους ‘μπουκώσουμε’. Έτσι, δεν θα μπορούν να αντιδρούν στην κανονική χρήση από αλλούς”.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση ενός site με 500 επισκέπτες την ημέρα, αν μία τέτοια επίθεση “του στέλνει” 50.000 ψεύτικες “επιθέσεις” την ημέρα, θα πρέπει ξαφνικά να μπορεί να ικανοποιήσει 50.500 επισκέψεις. Δεν έχει σημασία αν οι 50.000 από αυτές είναι ψεύτικες, το ίδιο δεν μπορεί να το γνωρίζει αυτό.

Αποτέλεσμα, οι πραγματικοί 500 επισκέπτες του να το βλέπουν να… σέρνεται, σε σημείο που να μοιάζει ολοκληρωτικά “νεκρό”, προσπαθώντας να ικανοποιήσει 50.000 περισσότερα αιτήματα.

Σκέψου το ως εξής: αντί να τρέξεις μία φορά το Notepad για να κρατήσεις μια σημείωση στον υπολογιστή σου, δοκίμασε να το τρέξεις… πεντακόσιες! Και αν δεν τον δεις να σέρνεται, σφύρα μου! Αυτό είναι το DDOS.

Ερώτηση κρίσεως: τι σχέση έχει μια επίθεση που έχει ως στόχο να “υπερφορτώσει” τους δικτυακούς servers μίας εταιρείας με… ένα προϊόν της που βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτων, κλεισμένο στο κουτί του; Τι σχέση έχει, έστω, με τα PlayStation 4 που έχουν ήδη πωληθεί και χρησιμοποιούνται ανά τον κόσμο από τους gamers;

Μα είναι και αυτά “δικτυωμένα”, χαζέ! Ε’ χαζέ!

Νέα ερώτηση: τι σχέση έχει το PlayStation 4 με… το γενικότερο “εσωτερικό δίκτυο” της Sony, τα sites και τις υπηρεσίες της; Το ότι η κονσόλα της συνδέεται σε ένα δίκτυο της για να ολοκληρώσει κάποιες πολύ συγκεκριμένες λειτουργίες, να κατεβάσει νέα παιχνίδια και updates, να παίξει κάποια videos ή αρχεία μουσικής, έχει καμία σχέση με την… φιλοξενία sites; Με την ανταλλαγή αρχείων σε ένα εσωτερικό εταιρικό δίκτυο; Έχει κάτι να κάνει το PlayStation 4 σου με τα προσωπικά emails που μπορεί να ανταλλάζει ο πρόεδρος της εταιρείας με την γραμματέα του; Nope.

New message

Μα… Εμ… Μα τους χάκαραν το δίκτυο!

Πάμε πάλι: η αφαίρεση διαφόρων μέτρων προστασίας από μία κονσόλα ώστε να μπορεί να παίζει πειρατικά παιχνίδια δεν έχει καμία σχέση με μία επίθεση σε ένα εσωτερικό δίκτυο μιας εταιρείας ή ένα site. Για να μπορεί όντως “να αφαιρεθεί μία προστασία” πρέπει εξαρχής η όποια “επίθεση” να αφορά ακριβώς “αυτή την προστασία”. Και αυτό σημαίνει πως “η επίθεση” πρέπει να γίνει όχι σε κάποιο γενικό και αόριστο δίκτυο, αλλά στην ίδια την κονσόλα.

Πρέπει να καταλάβεις πως, ναι, είναι δυνατόν να βρεις τρύπες στην ασφάλεια μία κονσόλας “δικτυακά”, αλλά για να το κάνεις, η επίθεση σου “φεύγει” μέσω δικτύου και “πηγαίνει προς την κονσόλα”. Όχι προς άλλους servers. Όχι προς άλλα δίκτυα. Όχι “αλλού”. Προς. Την. Κονσόλα. Την ίδια την κονσόλα.

Κάνοντας κάτι τέτοιο ουσιαστικά “επικοινωνείς” με την κονσόλα, “της λες πράγματα” μέσω δικτύου και αυτή “σου απαντά με τα δικά της”. Αποκρυπτογραφώντας την όλη “επικοινωνία” αισιοδοξείς πως θα βρεις κάποιο παραθυράκι, κάτι που δεν θα φαίνεται σωστό, μέσα από το οποίο να μπορείς να χωθείς, δικτυακά, στο ίδιο το λειτουργικό σύστημά της, στο λογισμικό που να τρέχει στην ίδια, και από εκεί να εντοπίσεις πρόσθετες τρύπες που θα σου επιτρέψουν να τρέξει τον δικό σου κώδικα σε αυτήν.

Και εδώ αρχίζουν τα άλλα δύσκολα.

Μα έτρεξαν παιχνίδια από ISOs!

Ναι, καλά. Παραμύθια. Έχεις, που λες, καταφέρει να χωθείς στην κονσόλα. Έστω πως κατάφερες να βρεις μία τέτοια τρύπα ασφαλείας. Να χωθείς στο λειτουργικό της σύστημα ή σε κάποιο άλλο κομμάτι λογισμικού που τρέχει σε αυτήν. Και βρήκες και το μαγικό χάπι για κάθε σπάσιμο, τον τρόπο να τρέξεις δικό σου κώδικα σε αυτήν. Άρα, “παίζεις ISOs”; Στάσου! ‘μύγδαλα!

Multiman Wallpaper

Τι είναι τα “ISOs”; Έτσι διαθέτει τα παιχνίδια για την κονσόλα της η ίδια η Sony; Πιστεύεις πως έχει χώσει μέσα σε κάθε κονσόλα ένα πρόγραμμα με το οποίο μπορείς να φορτώνεις και τρέχεις πειρατικά αντίτυπα; Ορίστε, λοιπόν: πήγαινε στα Windows 7, ή σε κάποια παλαιοτερη έκδοσή τους, και “παίξε παιχνίδια από ISOs” χωρίς να εγκαταστήσεις πρόσθετο λογισμικό. Σε προκαλώ!

Όπως, λοιπόν, και στα Windows, όπως και οπουδήποτε αλλού, έτσι και στο θεωρητικά σπασμένο PlayStation 4 πρέπει να έχεις πρόσθετο λογισμικό που να επιτρέπει την φόρτωση και χρήση ISOs σε αυτήν για… Well, απλά και μόνο για να μπορέσεις να το κάνεις. Ακριβώς όπως “για να παίξεις ένα παιχνίδι” πρέπει και να έχεις το παιχνίδι! Λογικό δεν είναι;

ΠΟΙΟΣ, λοιπόν, “έχει ετοιμάσει τον κώδικα που διαχειρίζεται ISOs και επιτρέπει την εκτέλεση πειρατικών παιχνιδιών στο PlayStation 4”; Η ίδια η Sony; Χλωμό. Η Lizzard Squad; Ναι, φυσικά: μέσα σε κάτι λιγότερο από μια εβδομάδα, όχι μόνο κατάφεραν να εισβάλουν στο εταιρικό δίκτυο της Sony, όχι μόνο κατάφεραν να σπάσουν όλες τις προστασίας του PlayStation 4, όχι μόνο κατάφεραν να βρουν τις κατάλληλες τρύπες για να εκτελέσουν κώδικα σε αυτό, αλλά κάθισαν και έγραψαν και καινούριες εφαρμογές για να είναι εφικτό να παίζεις πειρατικά παιχνιδάκια.

Και μετά ξύπνησες.

lizzard_squad_004

Η είδηση δεν είναι “μούφα”, λοιπόν, μόνο επειδή η επίθεση που ολοκλήρωσαν δεν έχει την παραμικρή σχέση με το πως μπορεί όντως να σπάσεις μια κονσόλα, αλλά και επειδή… δείχνει παντελή και ολοκληρωτική ασχετοσύνη για το “πως λειτουργούν οι υπολογιστές, κονσόλες και gadgets”. Επειδή μοιάζει να θεωρεί δεδομένο πως η κονσόλα μπορεί εξαρχής να παίξει πειρατικά παιχνίδια, με κρυφό κώδικα που έχει χώσει η Sony σε αυτήν (ως… δώρο στους πειρατές;!), ή, εναλλακτικά, υπερεκτιμώντας το τι μπορεί να κάνει ένας hacker και προγραμματιστής, ακριβώς όπως κάνουν… τηλεοπτικές σειρές σαν το CSI (να αποκρυπτογραφήσει προστασίες, κατανοήσει πλήρως πώς λειτουργεί ένα διαφορετικό λειτουργικό σύστημα ΚΑΙ γράψει νέα προγράμματα για αυτό μέσα σε λίγες ημέρες – μήπως να του δέναμε και τα χέρια και μάτια, να το κάνουμε και λίγο δυσκολότερο;!).

Για να μην σχολιάσουμε το ανεκδιήγητο “θα μπορείς να παίζεις δωρεάν στο PSN αλλά και να κατεβάζεις updates και κόπιες τσαμπέ-ολέ”.

Και γιατί όχι ρε ηλίθιε;

Διότι, ω, master (chef;!), “για να συνδεθείς σε ένα δίκτυο” σαν αυτό, σαν το PSN, πρέπει να έχεις και ένα όνομα και κωδικό, έναν λογαριασμό σε αυτό. Εκτός αν οι μάγκες hackers σου έχουν βρει τρύπες ΚΑΙ σε αυτό, και έχουν γράψει πρόσθετο λογισμικό για αυτό το σκοπό, για να μπορείς εσύ να συνδέεσαι τσάμπα εκεί.

Linksys WRT54G v2 router

Με άλλα λόγια, όχι μόνο οι uber-hackers της Lizzard Squad έχουν αποκρυπτογραφήσει τις προστασίες του PlayStation 4, μάθει το λογισμικό του, βρει πρόσθετες τρύπες ασφαλείας, γράψει προγράμματα διαχείρισης ISOs ΚΑΙ επιβεβαιώσει πως μπορούν να φορτώνουν και τρέχουν παιχνίδια από αυτά στην κονσόλα, μα έχουν σπάσει ΚΑΙ το PSN, ΚΑΙ έχουν βρει τον τέλειο τρόπο να κρύβεσαι στο Internet.

Διότι το PSN λειτουργεί με τρόπο παραπλήσιο με το Internet. Και στο Internet ΔΕΝ μπορείς να κρυφτείς στην πραγματικότητα, όσο και αν προσπαθήσεις. Αν κάνεις βλακείες, θα σε βρουν. Και θα σου κόψουν την πρόσβαση.

Εγώ κρύβομαι! Κατεβάζω torrents!

Αμ δε! Στοιχειώδης άγνοια, βλέπω! Το πρώτο πράγμα που συμβαίνει όταν συνδέεσαι στο Internet, μέσω κάποιου πάροχου, είναι πως ο πάροχος δίνει έναν αναγνωριστικό αριθμό στο router σου – ή, γενικά, “στη συσκευή με την οποία συνδέθηκες”. Είναι η IP, ο αριθμός που μπορείς να δεις αν επισκεφτείς τις ιδιότητες της σύνδεσης σου στο router σου.

router

Κάθε συσκευή έχει ΜΙΑ τέτοια IP σε ένα δίκτυο, ακριβώς όπως το σπίτι σου έχει ΜΙΑ διεύθυνση. Αν είχε δυο, θα βρισκόταν σε δύο μέρη ταυτόχρονα, και δεν θα μιλούσαμε για το πώς λειτουργεί η πραγματικότητα αλλά θα παίζαμε σε επεισόδιο του Fringe.

Μπορεί, λοιπόν, εσύ να νομίζεις πως “κρύβεσαι”, μα ο πάροχος σου ξέρει. Άσχετα αν δεν θέλει να το ψάξει. Και δεν θέλει να το ψάξει διότι τον πληρώνεις για να κάνεις ότι κάνεις. Αν δεν έκανες οτι έκανές, δεν θα τον πλήρωνες. Και, άρα, δεν θα είχε έσοδα. Και, άρα, δεν θα είχε λόγο ύπαρξης. Και, άρα, θα έπρεπε… να το κλείσει το μαγαζί.

Οπότε, κάνει τα στραβά μάτια!

Όταν “κρύβεσαι”, με κάποιον τρόπο, δεν “κρύβεσαι” από τον πάροχο σου – δεν υπάρχει τρόπος να το κάνεις αυτό. Κρύβεσαι από όποιον άλλο ακολουθεί. Βλέπεις, όταν συνδέεσαι στο Internet, ακολουθείς μια γραμμική πορεία: ΑΠΌ το router ΣΤΟΝ πάροχο σου. ΑΠΌ τον πάροχο σου ΣΕ έναν άλλο server μιας υπηρεσίας. ΑΠΌ εκείνον τον server ΣΕ κάποιον άλλο. ΑΠΌ αυτόν τον άλλο ΣΕ κάποιο site.

Ναι, υπάρχουν τρόποι να καμουφλαριστείς, υπάρχουν τρόποι να καλύψεις τα ίχνη σου, αλλά ΜΟΝΟ στα βήματα που ακολουθούν μετά τον πάροχό σου. Γιατί;

Ultrafast Internet Access

Διότι στον πάροχο σου συνδέεσαι μέσω της τηλεφωνικής γραμμής σου. Γνωρίζει το ονοματεπώνυμο σου – στο οποίο “είναι η συνδρομή σου”. Τον πληρώνεις με την πιστωτική σου κάρτα. Ο μόνος τρόπος να κρυφτείς από αυτόν θα ήταν αν δεν ίσχυαν αυτά. Αν, δηλαδή, δημιουργούσες ένα πλαστό alter-ego, πλαστογραφούσες χαρτιά, νοίκιαζες ένα άλλο σπίτι, έπαιρνες σε αυτό με πλαστά στοιχεία μια άλλη σύνδεση προς το Internet και συνδεόσουν μέσω αυτής στο Internet.

Αλλιώς, απλά, “σε ξέρει”.

Τι σχέση έχουν αυτά με το σπάσιμο του PlayStation 4 και την πρόσβαση στο PSN;

Όταν το PlayStation 4 σου “συνδέεται στο PSN” δεν “περνάει μέσα από άλλους servers και sites”: συνδέεται “ΑΠΌ τον πάροχο σου ΣΤΟ PSN”. Που θα πει πως η Sony γνωρίζει τον πάροχο σου. Μπορεί να βρει, από αυτόν, την πραγματική IP σου. Και, κατ’ επέκταση, το ποιος πραγματικά είσαι – αφού, όπως είπαμε, δεν κρύβεσαι και από τον πάροχο σου.

sony_PSN

Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπεις τα jailbroken Xbox 360 και PS3 να μην… φτουράνε για πολύ όταν δοκιμάζουν να συνδεθούν στα δίκτυα τους: οι διαχειριστές τους, αν αποφασίσουν να ασχοληθούν, μπορούν να δουν ποιες κονσόλες είναι “πειραγμένες” και συνδέονται σε αυτά με κάποιον “περίεργο” τρόπο και να τους κόψουν την πρόσβαση. Απλώς δεν ασχολούνται και τόσο, διότι είναι πιο εύκολο να… σε αγνοήσουν, αν δεν τους βλάπτεις, από ό,τι να πρέπει να ξοδέψει κάποιος χρόνο για να σε βρει και αντιμετωπίσει.

Μπήκες, απλά, από μια “σπασμένη” κονσόλα στο PSN, αλλά με τον κανονικό σου λογαριασμό, για τον οποίο έχεις πληρώσει, και δεν έκανες τίποτα παράνομο πέρα από το να έχεις μία σπασμένη κονσόλα; Μπορεί και να την γλιτώσεις. Μπήκες και προσπάθησες να… κατακλέψεις το σύμπαν, παράλληλα παρενοχλώντας τους υπόλοιπους που χρησιμοποιούσαν την υπηρεσία, χρησιμοποιώντας πειραγμένες εκδόσεις παιχνιδιών για να έχεις το πάνω χέρι απέναντι σε αυτούς, μετατρέποντας την δική τους διασκέδαση και ψυχαγωγία σε ταλαιπωρία και εκνευρισμό; “Έφυγες”.

Και το κερασάκι στην τούρτα;

robot-sets-cpu

Δεν φτάνει, λοιπόν, που η ίδια η είδηση και όσα περιγράφει είναι ηλίθια και ανυπόστατα, αλλά υπάρχει και χειρότερο στην όλη υπόθεση: η αναφορά για το ότι “το μαγικό σπάσιμο” της Lizzard Squad… τρέχει από ένα “εξειδικευμένο τσιπάκι“, το οποίο “θα διατεθεί και αυτό εντός του 2015”.

Μάλιστα.

Η Lizzard Squad, λοιπόν, μια ομάδα από hackers (“hackers” = προγραμματιστές ή/και μάγκες σε θέματα δικτύωσης), όχι μόνο κατάφερε να κάνει όλα τα παραπάνω, αλλά έχει και… δικό της εργοστάσιο κατασκευής chips, ή “άκρες” σε μια εταιρεία όπως η Intel ή η Qualcomm, που “της φτιάχνουν chips κατά παραγγελιά” για να μπορεί να ολοκληρώνει απρόσκοπτα κάθε παράνομη δραστηριότητα της!

Μήπως έχουν και άκρες στη NASA για να τους εκτοξεύει δορυφόρους στο διάστημα;

Μάλλον, λοιπόν… case closed! Το PlayStation 4 ΔΕΝ έχει “σπάσει”, ΔΕΝ μπορεί “να σπάσει” τόσο εύκολα, και ευτυχώς ή δυστυχώς, επειδή είναι η πιο δικτυωμένη κονσόλα της Sony μέχρι σήμερα, κατεβάζοντας updates συχνά-πυκνά που ανανεώνουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, ακόμα και αν κάποτε σπάσει, η Sony θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει σχεδόν άμεσα.

δίσκος με κόπιες, πέφτει και σπάει το ps3

Πάνω που θα το σπάσεις, θα κυκλοφορήσει κάποιο update που θα ακυρώνει το σπάσιμο, και πάμε πάλι από την αρχή: ή θα πρέπει να μείνει στην συγκεκριμένη έκδοση της κονσόλας σου, χωρίς updates, χωρίς να μπορείς να παίξεις καινούρια παιχνίδια, χωρίς να μπορείς να την συνδέσεις στο δίκτυο, ή, αν τολμήσεις να το κάνεις, θα “ακυρωθεί” το “σπάσιμο” σου και… πάπαλα.

Ακριβώς, δηλαδή, όπως συμβαίνει ΚΑΙ με το PlayStation 3, που μπορεί κάποια στιγμή στο παρελθόν “να έσπασε”, αλλά αυτή τη στιγμή ήρθε και πέρασε, μόνο “εκείνη η φουρνιά” PlayStation 3 μπορούσε “να σπάσει”, και ακόμη και μέχρι σήμερα οι περισσότεροι δεν τολμούν να τα συνδέσουν στο PSN για την πιθανότητα να ανιχνεύσει η Sony “το σπάσιμο” και ακυρώσει τον λογαριασμό τους στο PSN – και, μαζί με αυτόν, την πρόσβαση τους στα παιχνίδια που είχαν αγοράσει νόμιμα και παίζουν μέσω κάποιας μη-σπασμένης δεύτερης κονσόλας τους.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
  • George Lolas

    Χαχαχα απολαυστικότατο άρθρο! Τα PS4/Xbox One δε θα σπάσουν σύντομα, πιο πολύ λόγω της -περισσότερο από ποτέ- online φύσης τους και των συνεχών updates. Ακόμα και όταν σπάσουν, πιστεύω ότι θα χρειάζονται σπάσιμο ανά κάποιες εβδομάδες για να μπορείς να παίξεις τα νέα games. Η Sony/MS θα μπορούσαν πολύ απλά να το κάνουν “ασύμφορο”, αναγκάζοντάς σε να πηγαίνεις σε νεότερες εκδόσεις των “jailbreak” μεθόδων, όπως γινόταν δηλαδή και με τα PS3/Xbox 360 αλλά σε συχνότερη βάση.