Νόμος και Τάξη: για τα μπάζα

Πως έχασα πάσα ιδέα για τη δημοφιλή αστυνομική σειρά

Πριν από λίγες μέρες προβλήθηκε, στην Αμερική, ένα φρέσκο επεισόδιο της γνωστής αστυνομικής σειράς Νόμος και Τάξη – Law & Order Special Victims Unit, η οποία υποτίθεται ότι δραματοποιεί ειδεχθή εγκλήματα με σεξουαλικά κίνητρα. Και πρέπει να είναι ένα από τα πιο βλακώδη και προπαγανδιστικά τηλεοπτικά δημιουργήματα που έχω δει πρόσφατα.

Έχω δει ορισμένα επεισόδια παλιότερων κύκλων, τα οποία προβάλλουν τα τοπικά κανάλια και δεν μπορώ να πω ότι είμαι οπαδός του είδους. Ωστόσο εκτιμούσα αρκετά την αίσθηση του ρεαλισμού και το υποκριτικό επίπεδο των συντελεστών του. Και λέω “εκτιμούσα“, γιατί το εν λόγω επεισόδιο αντλεί το παλαβό σενάριό του από πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο των video games και συγκεκριμένα το κίνημα #GamerGate, μέσα από το οποίο ένα πλήθος ανώνυμων και επώνυμων ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται ως gamers, εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους και την αντίθεσή τους σε ένα διαπλεκόμενο και διεφθαρμένο κατεστημένο στο χώρο της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας της βιομηχανίας των video games.

Το σενάριο του επεισοδίου είναι ένα αδέξιο συμπίλημα όλων των στερεοτυπικών αντιλήψεων γύρω από το προφίλ ενός gamer και μια συρραφή πραγματικών αλλά και φανταστικών δρωμένων, που εξυπηρετούν την αντίθετη, προς το #GamerGate, άποψη, ότι δηλαδή πίσω από το συγκεκριμένο κίνημα βρίσκεται μια συγκαλυμμένη συλλογική εναντίωση στη συμμετοχή των γυναικών στο χώρο των video games, είτε ως δημιουργών τους, είτε ως απλώς συμμετεχόντων στην γενικότερη υποκουλτούρα, ως παικτριών.

Law and Order Gamer

Στο επεισόδιο, ο “gamer” υποβιβάζεται στο επίπεδο ενός παρεκκλίνοντος λευκού νεαρού ενηλίκου με προβληματική και άκρως αντικοινωνική συμπεριφορά, ο οποίος δεν μπορεί να διακρίνει τη γραμμή που διαχωρίζει τον φανταστικό κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών από την πραγματική ζωή. Μια ομάδα φανατικών “gamers”, οι οποίοι είναι (φυσικά) αντιφεμινιστές και δε θέλουν να βλέπουν γυναίκες να εισβάλλουν στο χώρο τους, απαγάγουν, κακοποιούν και βιάζουν μια επιτυχημένη game developer, αναρτώντας τα σαδιστικά βίντεό τους μέσα από τα σκοτεινά κανάλια του… DarkNet και του “Redchan” (ασφαλώς φανταστική παραλλαγή των υπαρκτών 4chan και 8chan).

Ήταν πραγματικά επώδυνο να βλέπεις την εξέλιξη του επεισοδίου, καθώς δεν μπορούσα να αντιληφθώ τι ήταν πραγματικά γελοιοδέστερο: το ίδιο το σενάριο, που είναι δραματοποίηση του ηλίθιου αφηγήματος και των στερεοτυπικών αντιλήψεων που προωθούνται από τα ΜΜΕ; Τα αδέξια κλισέ και οι ατάκες που πετάγονται από όλες τις μεριές σα νοητικές χειροβομβίδες με στόχο τον εγκέφαλό σου; Η ασύστολη προπαγάνδα, η ακατάσχετη ηθικολογία και το νεοσυντηρητικό πέπλο που σκεπάζει όλο το επεισόδιο; Το νοητικό πρότυπο του ψυχοπαθούς gamer που εικονογραφικά εξισώνεται με τους εξτρεμιστές τρομοκράτες του ισλαμικού Κράτους; Το ότι οι λεπτομέρειες των απίθανων συμβάντων είναι απεικόνιση ψευδών καταγγελιών και εστίαση στη φεμινιστική ρητορική, η οποία ουδεμία σχέση έχει με το #GamerGate;

Ice-T Law and Order

Είναι εξαιρετικά αστείο να ακούς τον Ice-T να το παίζει βετεράνος gamer και να λέει ότι διάβασε στο Kotaku ότι το νέο παιχνίδι στρατηγικής της άτυχης απαχθείσας developer (η οποία έχει και ινδική καταγωγή, έτσι για να ανάψουμε και μια ρατσιστική σπίθα, γιατί δε μας έφτανε η σεξιστική προπαγάνδα) είναι πολύ ανώτερο από το Civ 5 και αυτό έχει εξοργίσει τα “αγόρια” gamers, που δε γουστάρουν γυναίκες στο ιερό τους χόμπι.

Όποιος αντέχει τόση συμπυκνωμένη βλακεία, ας πατήσει play στο παρακάτω βίντεο που είναι μια σύνοψη του επεισοδίου. Δυστυχώς δεν το ανακάλυψα εγκαίρως και πέρασα 30 και πλέον λεπτά παρακολουθώντας το πλήρες επεισόδιο, το οποίο δεν παλεύεται ιδιαίτερα. Ειλικρινά δεν το πιστεύω ότι στις μέρες μας αναβιώνουν τέτοιες εξωφρενικά αντιδραστικές και στρεβλές ιδέες, που αλλοιώνουν την πραγματικότητα και υποβιβάζουν τους ανθρώπους σε στερεότυπα.

Update

Επειδή το video κατέβηκε εξαιτίας υποτιθέμενης παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων, έβαλα ένα εναλλακτικό, το οποίο περιέχει και σχόλια και είναι αναπόφευκτα biased, αλλά δίνει, πιστεύω την εικόνα της υπόθεσης

Το πιο ανησυχητικό είναι πως, όταν τα ΜΜΕ έχουν διαποτιστεί από αυτή τη νοοτροπία και αποδέχονται ότι τέτοιες καταστάσεις πηγάζουν από την πραγματικότητα, πώς θα ξεχωρίσει ο “μέσος” τηλεθεατής τι ισχύει και τι όχι; Γιατί εγώ, ας πούμε και εσύ, που υποθέτω ότι διαβάζεις τα άρθρα μας στο unregistered.gr, ξέρεις από games και μπορείς να διακρίνεις το ψέμμα από την αλήθεια. Όταν όμως βάλεις τον 70χρονο πατέρα σου ή την, όχι και τόσο προοδευτική μαμά σου, να βλέπει τέτοιες εκπομπές, θα γυρίσει και θα σου πει “ορίστε τι κάνουν τα παιχνίδια του Σατανά!”.

Galacticus's thoughts

Είσαι gamer; Σημαίνει ότι είσαι εν δυνάμει ψυχοπαθής δολοφόνος, μισογύνης και βιαστής. Έχεις οπωσδήποτε παρεκκλίνουσα συμπεριφορά, η οποία πρέπει να αντιμετωπισθεί ψυχιατρικά ή και σωφρονιστικά, αν είσαι ανεπίδεκτος συμμόρφωσης. Φυσικά το γραφείο που παίζεις είναι, σα να λέμε, ο τεκές, το ανήλιαγο υπόγειο που σουτάρεις την πρέζα σου, αλλά και η γιάφκα σου, στην οποία καταστρώνεις τα τρομοκρατικά σου cyber-εγκλήματα. Εντάξει πια, έλεος δηλαδή!

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.