Εντοπισμός κινητών μέσω… μπαταρίας;!

Μια Νέα λύση εντοπισμού της θέσης ενός κινητού δεν χρειάζεται πρόσβαση στο GPS, την πυξίδα, την κάμερα ή κάποιους άλλους αισθητήρες του. Της αρκεί η ανάγνωση της… κατάστασης μπαταρίας του!

smartphone_battery_001

Το έξυπνο σκεπτικό “πίσω” από την – πειραματική αλλά, θεωρητικά, “κακόβουλη” – εφαρμογή που κατασκεύασαν ερευνητές στο Stanford University, είναι πως καθώς κινούμαστε μέσα στην πόλη, το κινητό μας καταναλώνει διαφορετικά επίπεδα ενέργειας ανάλογα με το πόσο μακριά βρίσκεται από μία κυψέλη του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, πόσα εμπόδια υπάρχουν ανάμεσα τους κ.λπ. Έτσι, μπορούν να υπολογίσουν με σχετική ακρίβεια το πού βρίσκεται ο κάτοχος του.

smartphone_battery_003Ναι, αυτός δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει την κατανάλωση ενέργειας σε μία συσκευή, αφού σίγουρα επηρεάζεται και από το ποιες εφαρμογές τρέχουν, κάθε πότε ανταλλάσσονται δεδομένα κ.λπ. Αυτά, όμως, μπορούν να “αφαιρεθούν από την εξίσωση” με έξυπνους υπολογισμούς μέσω “machine learning” από τους αλγόριθμους που κατασκεύασαν οι ερευνητές.

Οι ίδιοι θυμίζουν πως το να ζητά πρόσβαση μία εφαρμογή στην κατάσταση της μπαταρίας της συσκευής σου δεν φαίνεται τόσο ύποπτο όσο το να ζητά πρόσβαση στο GPS ή σε άλλους αισθητήρες της, και πως αυτή τη στιγμή στο Google Play υπάρχουν (σημ: τουλάχιστον;!) 179 εφαρμογές που ζητούν πρόβαση σε αυτή (στην μπαταρία).

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.