25 χρόνια Photoshop

H Adobe γιορτάζει το πιο δημοφιλές πρόγραμμα ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας στον κόσμο

Το Photoshop δε χρειάζεται συστάσεις, καθώς έχει ενσωματωθεί προ πολλού στο λεξιλόγιό μας, έχοντας συνδεθεί με τη, σχεδόν ως διά μαγείας, αλλαγή του περιεχομένου μιας εικόνας και την απομάκρυσή του από το πραγματικό της πρότυπο. Το Photoshop παραμένει και σήμερα, 25 χρόνια μετά την κυκλοφορία της 1ης του έκδοσης, η de facto επιλογή του επαγγελματία. Βέβαια, στη σημερινή εποχή, με την πληθώρα των δωρεάν και εναλλακτικών εφαρμογών και κυρίως τη μετατόπιση στα apps για φορητές συσκευές, η σπουδαιότητα του Photoshop έχει περιοριστεί.

Προς τιμήν των 25χρονων του Photoshop, η Adobe έχει φτιάξει ένα όμορφο σποτάκι, καθώς και ένα αρχείο PDF (φυσικά!), στο οποίο σημαδεύονται τα ορόσημα της εξέλιξης του διάσημου προγράμματος. Βέβαια, κάποιες επιλογές πάνω σε αυτό το timeline μου φαίνονται λιγάκι περίεργες, καθώς και άλλες που εκφράζουν έναν κυνισμό, γιατί π.χ. θεωρείται ορόσημο η πτώχευση της Kodak και πως συναρτάται αυτό με το Photoshop; Επειδή η Kodak δεν κατάφερε να προσαρμοστεί με επιτυχία κάνοντας τη μετάβαση από το αναλογικό στο ψηφιακό τοπίο, αυτό αντανακλάται στην επιτυχία του Photoshop; Κι έπειτα οι αναφορές στην Apple και το “iPhonography” και τις selfies, πως συσχετίζονται άμεσα με το Photoshop, τη στιγμή που η Adobe έχει όμιψη παρουσία στο mobility και δεν πρωταγωνιστεί στην αγορά των consumer apps για smartphones και tablets;

Πέρα από όλα αυτά, εκείνο που έχει σημασία είναι το μέλλον του Photoshop: η ριζική απόφαση που πήρε πριν από 3 χρόνια η Adobe να στραφεί εξολοκλήρου στο συνδρομητικό μοντέλο, αναγκάζοντας, επί της ουσίας, όλους τους πελάτες της να στραφούν στο Creative Cloud, ακόμη και σήμερα έχει διχάσει τον κόσμο. Παρότι οι συνδρομητές της έχουν φτάσει πλέον κοντά στα 3 εκατομμύρια, αυτό δεν είναι ούτε το 1/4 από την επισήμως εγκατεστημένη βάση που χρησιμοποιούσε τα προγράμματα CS. Ό,τι και να γίνει, με Adobe ή χωρίς Adobe, με Photoshop, ή χωρίς Photoshop, η τεχνολογία ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας ποτέ δε θα σταματήσει να εξελίσσεται.

Galacticus's thoughts

To Photoshop είναι από τα πιο “πειρατευμένα” προγράμματα, από καταβολής Internet και ομολογώ ότι κι εγώ έχω χρησιμοποιήσει πάμπολλες φορές τις χακεμένες εκδόσεις του Photoshop “portable”. Ως ένδειξη μετάνοιας, για να αποφύγω το πυρ της κολάσεως, ας στραφούμε σε νόμιμες και δωρεάν λύσεις: για προσωπική χρήση, ακόμη κι αν δε λειτουργεί απολύτως αρμονικά με τα Windows 8, η παλιά έκδοση Photoshop CS2 μπορεί να κατεβεί δωρεάν, χωρίς φόβο και πάθος και να χρησιμοποιηθεί με το universal serial key 1045-1412-5685-1654-6343-1431. Για τα βασικά, είναι μια χαρά. Από την άλλη μπορεί κανείς, κάλλιστα, να εμπιστευθεί το GIMP και μάλιστα την πιο φιλική και πιο κοντά στη φιλοσοφία χρήσης του Photoshop, έκδοσή του, το Gimpshop.  Με λίγο ψάξιμο, θα βρει κανείς κι άλλες free εναλλακτικές, ακόμη και ολόκληρες web-based εφαρμογές, όπως το Sumopaint.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.