Viv: η διάδοχος της Siri… τρελαίνει τους επενδυτές!

Μια νέα λύση τεχνητής ευφυΐα από τους δημιουργούς της Siri μόλις “τσίμπησε” $12,5 εκατομμύρια από επενδυτές, ενώ έχει εντυπωσιάσει όποιον την έχει δει σε λειτουργία.

viv

Η Siri, αντίθετα με το τι νομίζουν οι πιο φανατικοί οπαδοί της Apple, δεν είναι δικό της δημιούργημα. Η εταιρεία την αγόρασε από τους δημιουργούς της, που σκόπευαν να την μετατρέψουν σε μια έξυπνη πύλη για όλο το Internet, και πρακτικά την… ευνούχισε, περιορίζοντας την μόνο στις δικές της υπηρεσίες.

Οι δημιουργοί της, αν και χαρούμενοι που το δημιούργημά τους είναι πια προσβάσιμο από περισσότερα από 500 εκατομμύρια ανθρώπους, δεν δηλώνουν ικανοποιημένοι από το πόσο περιορισμένη κατέληξε να είναι, στην μορφή που την γνωρίσαμε μέχρι σήμερα. Έτσι, ξεκίνησαν να ετοιμάζουν τον διάδοχο της. Την Viv.

Μαθαίνει, εξελίσσεται, βελτιώνεται. Σαν τη Skynet.

Η Viv είναι ένα νέο σύστημα τεχνητής ευφυΐας που μπορεί να μαθαίνει και να εξελίσσεται κατά την αλληλεπίδρασή του με τον κόσμο, να βελτιώνεται χάρη στις “συνομιλίες” που έχει με την μάζα του κόσμου αλλά και να προσαρμόζεται στις ανάγκες του καθενός βάσει του πως την χρησιμοποιεί ο κάθε χρήστης αυτόνομα.

Μπορεί να καταλαβαίνει αιτήματα σε απλή καθομιλουμένη – όχι, δηλαδή, περιμένοντας συγκεκριμένες εντολές όπως το Google Now, και μπορεί να συνδυάζει διαφορετικές πηγές πληροφόρησης για να δομήσει απαντήσεις που να ταιριάζουν σε αυτό που της ζήτησε ο χρήστης.

brain_001

Το Wired την έχει περιγράψει ως ένα σύστημα που..:

Quote:

…θα εκπαιδεύεται από τον κόσμο, θα γνωρίζει περισσότερα από αυτά που διδάχθηκε και θα μαθαίνει κάτι καινούριο κάθε μέρα.

Το σημαντικότερο, όμως, μάλλον είναι πως οι δημιουργοί της δεν θέλουν να επαναλάβουν το λάθος που έκαναν με την Siri: δεν σκοπεύουν να την δώσουν σε μία και μόνο εταιρία.

“Επεκτάσεις” για πρόσβαση στα πάντα – από όλους – για όλους.

Η Viv θα είναι ένα σχετικά “ανοιχτό σύστημα”, που άλλοι developers θα μπορούν να επεκτείνουν, και που ίσως καταφέρει αυτό που οραματίζονταν οι δημιουργοί της και με την Siri, να γίνει ένα έξυπνο σύστημα που να μπορεί να αντλεί πληροφορίες από… πρακτικά, “οτιδήποτε διαθέτει ένα API online” – μέσω του οποίου να μπορεί να “αποκτήσει πρόσβαση” στον όγκο δεδομένων κάθε υπηρεσίας.

Δυστυχώς, για την ώρα, για τον… απλό κοσμάκη, η Viv παραμένει μια τεχνολογία από το μέλλον. Την έχουν δει σε δράση μόνο λίγοι και εκλεκτοί, και παρά το ότι μόλις δέχτηκε, όπως είπαμε, σημαντική χρηματοδότηση, ύψους $12,5 εκατομμυρίων, από την Iconiq Capital – “πίσω” από την οποία συναντώνται ονόματα όπως του Mark Zuckerberg του Facebook, Jack Dorsey του Twitter, Reid Hoffman του LinkedIn, μάλλον θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να μετατραπεί σε ένα πραγματικό προϊόν στο οποίο θα μπορεί να έχει πρόσβαση ο “απλός κόσμος”.

Δηλαδή, εμείς.

Ody's thoughts

Έχει διαφέρουν, πάντως, που ενώ τέτοιες τεχνολογίες έμοιαζαν βγαλμένες από το μέλλον, τώρα όχι μόνο ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει ήδη πρόσβαση σε αυτές μέσα από το κινητό που έχει στο τσεπάκι του, χάρη στην Apple, σύντομα θα μετατραπούν και σε μία βασική μορφή αλληλεπίδρασης με τους υπολογιστές και τις κονσόλες μας, χάρη στην Microsoft και την Cortana που αποφάσισε να ενσωματώσει στα Windows 10.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.