3D “backup”… στρατιωτών θέλει ο στρατός της Αμερικής

Ένα από τα πιο φιλόδοξα projects του Αμερικάνικου στρατού θέλει να “σκανάρει” το σώμα των στρατιωτών, ώστε να έχει… backups των μελών τους – για προφανείς σκοπούς.

3d printing

Δεν είναι λίγες οι φορές που ένας στρατιώτης καταφέρνει μεν να επιβιώσει από μια σκληρή μάχη ή ένα άτυχο συμβάν, μα… Όχι πάντα και αλώβητος. Έτσι, καλό θα ήταν να υπήρχε ένας τρόπος, αν αυτό ήταν δυνατόν, να μπορεί κανείς να κρατήσει… backup του σώματός του για την περίπτωση που κάποιο κομμάτι του πάθει μία ζημιά. Όπως θα έκανε για τα υπόλοιπα προσωπικά δεδομένα του.

Όπα, κάτσε: το σώμα δεν είναι “προσωπικά δεδομένα”!

Όσο περνάει ο καιρός φαίνεται να μπαίνουμε όλο και περισσότερο στην εποχή του Matrix, με τα δεδομένα και τον υλικό κόσμο να πλησιάζουν, να αλληλοκαλύπτονται, να συγχέονται. Και σε αυτό έχει βοηθήσει η εκρηκτική εξάπλωση κάθε είδους αισθητήρων αλλά και των 3D εκτυπωτών.

Σήμερα είναι πια δυνατόν κάτι που φαινόταν ασύλληπτο πριν από μόλις μία δεκαετία, το “σκανάρισμα” ενός υπαρκτού αντικειμένου, η “αποθήκευση” του σε δεδομένα και, στη συνέχεια, η “ανάπλαση” του δια της οδού του 3D printing.

3d_printing_Yoda.jpg

Αρχικά, οι δυο διαδικασίες έμοιαζαν άσχετες, διαφορετικές: το 3D scanning χρησιμοποιούταν κυρίως στον χώρο των ειδικών εφέ, για να “διαβάζει” τα πρόσωπα και σώματα των ηθοποιών, επιτρέποντας την δημιουργία πιστότερων τρισδιάστατων μοντέλων που θα τους αντικαθιστούσαν στις σκηνές με εφέ της ταινίας. Το 3D printing, όπως έγινε εφικτό μέσα από τα πρώτα ερασιτεχνικά και κακοφτιαγμένα μοντέλα τρισδιάστατων εκτυπωτών, επέτρεπε την “εκτύπωση” μικρών και απλών μοντέλων που δεν είχαν και την περισσότερη λεπτομέρεια.

Ένα κι’ένα κάνουν… ό,τι πρέπει!

Μοντέλα τα μεν, μοντέλα και τα δε, όμως, και… δεν άργησαν να συναντηθούν! Ο συνδυασμός των δυνατοτήτων τρισδιάστατου scanning με αυτές της τρισδιάστατης εκτύπωσης ήταν, απλά, αναπόφευκτος, ενώ οι δύο τεχνολογίες όσο πάνε και βελτιώνονται. Η λεπτομέρεια έχει αυξηθεί και στις δύο, η ευελιξία τους έχει επεκταθεί, και έχουμε ήδη διαβάσει για περιπτώσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη και για δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις.

“Επεμβάσεις” όπου, σε ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της χρησιμότητάς τους, έχουν χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση κομματιού του κρανίου κάποιου. Μέσω του σκαναρίσματος που υπολοίπου κρανίου του και την δημιουργία ενός μοντέλου για το κομμάτι που έλειπε, ουσιαστικά δημιουργήθηκε το πρώτο… ανταλλακτικό για το ανθρώπινο σώμα!

3D_Printing_Skull.jpg

Η ίδια μέθοδος έχει εφαρμοστεί αρκετές φορές πια, σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις, κάνοντας μας να εμπεδώσουμε ακόμη περισσότερο την ιδέα πως το ανθρώπινο σώμα είναι μία μηχανή. Και πως ίσως να μπορεί να αντιμετωπίσει τα περισσότερα από τα προβλήματα που μπορεί να συναντήσει κατά την λειτουργία της, ως μηχανή, αν… υπάρχει διαθέσιμο το σωστό ανταλλακτικό!

(Αντ)Άλλαξε το!

Προφανώς το ίδιο ακριβώς σκέφτηκε και ο αμερικανικός στρατός, ένα από τα projects του οποίου θέλει να σκανάρει το σώμα των στρατιωτών, πριν ριχτούν στο πεδίο της μάχης, ώστε αν τύχει να χάσουν κάποιο άκρο τους να υπάρχει έτοιμο “ανταλλακτικό”!

Στην πραγματικότητα, το σκανάρισμα έχει ως βασικό στόχο την δημιουργία ενός συνόλου δεδομένων – σημείων αναφοράς κάθε στρατιώτη, στα οποία να μπορεί να καταφύγει κάποιος γιατρός αν ποτέ τα χρειαστεί. Π.χ. αν προσπαθεί όντως να διορθώσει μια ζημιά σε κάποιο άκρο τους ή και να το αναπλάσει με άλλες μεθόδους. Τίποτα δεν αποκλείει όμως, και μάλιστα αυτός θεωρείται και ο ιδανικός στόχος, στο πολύ κοντινό μέλλον να είναι, όπως είπαμε, δυνατή η πλήρης εκτύπωση ενός… “ανταλλακτικού” για άμεση χρήση!

Ναι, σήμερα κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Και αυτό διότι δεν υπάρχει ακόμη τρόπος να σκανάρεις με απόλυτη ακρίβεια όλες τις πληροφορίες του ανθρώπινου σώματος, της δομής του, αλλά ούτε και τρόπος να τυπώσεις ένα πλήρες, κανονικό και απόλυτα λειτουργικό ανταλλακτικό. Δεν υπάρχει ακόμη τρόπος να τυπώσεις κανονικά κόκαλα, σάρκα, νεύρα.

Η λέξη-κλειδί, όμως, είναι το “ακόμη”. Και στο πολύ κοντινό παρελθόν δεν υπήρχε τρόπος να τυπώσεις μεγάλα μεταλλικά αντικείμενα, και όμως ήδη το 3D printing έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιείται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες για την “εκτύπωση” μεγάλων κομματιών των σκελετών κάποιων μοντέλων, ενώ και εκεί αναμένεται ότι στο πολύ κοντινό μέλλον θα είναι εφικτή η εκτύπωση ολόκληρων αυτοκινήτων “από την αρχή μέχρι το τέλος”, από τον βασικό σκελετό μέχρι τις… ραφές στα καθίσματα.

Έχουμε, όμως, ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά μας.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.