Πάρε κόσμε: καλώδιο Ethernet για… €9.273!

Αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά ότι πολλοί μουσικόφιλοι είναι εντελώς κορόιδα, η AudioQuest πουλάει ένα καλώδιο ethernet, μήκους 12m, για… εννιά χιλιάρικα και κάτι! Ναι, καλά διάβασες!

Audioquest_Diamond_Ethernet_Cable

Οι πορωμένοι μουσικόφιλοι ανάμεσα μας θα σπεύσουν να πουν πως το κόστος δικαιολογείται, πως πρόκειται για ένα υψηλής ποιότητας καλώδιο, πως τα υλικά και η ποιότητα κατασκευής του εξασφαλίζουν την τέλεια μεταφορά του ήχου από ένα “εξάρτημα” του συνολικού ηχοσυστήματος τους σε ένα άλλο κ.λπ.

Οι ίδιοι “πορωμένοι μουσικόφιλοι” είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, ολοκληρωτικά και παντελώς άσχετοι με το χώρο της τεχνολογίας – πέρα από την όποια επιφανειακή γνώση έχουν “για ό,τι παίζει μουσική” που έχουν (ή θέλουν) να αγοράσουν. Ά-σχε-τοι.

Και αυτό διότι στα σύγχρονα ηχοσυστήματα, και στην περίπτωση ανάγκης χρήσης ενός τέτοιου καλωδίου (ethernet), η μουσική δεν μεταφέρεται ως “αναλογικό σήμα” αλλά ως “δεδομένα”. Και αντίθετα με το τι “τους λένε”, ΔΕΝ γίνεται “να χάσεις δεδομένα” εξαιτίας του καλωδίου. ΔΕΝ γίνεται “να υπάρξουν απώλειες”.

Διότι τα καλώδια ethernet, ειδικα αυτά, αρχίζουν να έχουν “πρόβλημα με απώλειες” μετά τα… εκατό μέτρα μήκος! Πάμε πάλι: ΕΚΑΤΟ μέτρα μήκος.

Audioquest_Diamond_Ethernet_Cable_2

Όταν, όντως, εμφανίζονται κάποιες απώλειες, “επιδιορθώνονται” και “τα προβλήματα καλύπτονται” και από τις δυο πλευρές που “επικοινωνούν” – π.χ. έναν ενισχυτή και ένα ηχείο. Και αυτό διότι τα δεδομένα που ανταλλάσσονται μεταξύ τους, και ταξιδεύουν στο καλώδιο ethernet, εμπεριέχουν πρόσθετες πληροφορίες ακριβώς για αυτό το σκοπό. Έτσι ώστε “να μπαλώνονται οι απώλειες”.

Για να μην μπαίνουμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, είναι σαν αντί οι δυο πλευρές να ανταλάζουν “100% δεδομένα” να ανταλάζουν “125% δεδομένα”, με το 25% να είναι “καβάντζα” για την περίπτωση εμφάνισης προβλήματος. Και σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζεται μεγαλύτερη απώλεια από 25%.

Αυτός είναι ο λόγος που, για παράδειγμα, όταν συνδέεις δύο υπολογιστές απευθείας με καλώδιο ethernet, και όχι μέσω Internet ή άλλων διαμεσολαβητών, βλέπεις τα αρχεία που στέλνεις από τον ένα να μεταφέρονται “καρφί” στον άλλο, πιάνοντας το θεωρητικό μέγιστο της ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων αυτής της τεχνολογίας και της υπάρχουσας υποδομής σου, από 1MB/s μέχρι και 100MB/s (ανάλογα με το αν οι κάρτες δικτύου / το switch / το router σου αναγράφει τον αριθμούλη 10/100/1000).

Οι πιο φανατικοί μουσικόφιλοι, που προσπαθούν να το παίξουν και τεχνογνώστες, δικαιολογώντας τα αδικαιολόγητα, παραδέχονται πως, ναι, δεν υπάρχει πρόβλημα “απώλειας δεδομένων”, αλλά υπάρχουν μικροκαθυστερήσεις που είναι άνετα αισθητές από τα “advanced αυτιά τους” σε σχέση με την ταπεινή ασχετοσύνη μας.

Datacenter_ethernet_cables.jpgΟι ίδιοι ξεχνούν πως τα δεδομένα μεταφέρονται μέσω των καλωδίων (ethernet, να το θυμίζουμε αυτό) ως “πακέτα”, με την μια “πλευρά” (π.χ. τον ενισχυτή) να στέλνει “ένα πακέτο δεδομένων” και την άλλη (π.χ. το ηχείο) να την λαμβάνει, “ξεπακετάρει” και μετά “επεξεργάζεται” (στην περίπτωση μας, “παίζει μουσική”).

Αν δεν ολοκληρωθεί η μεταφορά ενός “πακέτου”, δεν υπάρχει και “επεξεργασία του”. Και αν δεν υπάρχει αυτή, στην περίπτωση μας, “δεν υπάρχει ήχος”. Που σημαίνει πως θα μπορείς να ακούσεις παύσεις, παγώματα. Τα ακους, με ό,τι καλώδιο και αν χρησιμοποιήσεις; Όχι. Γιατί; Διότι το καλώδιο – και η δικτύωση – Ethernet σου επιτρέπει να πιάνεις ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων υπεραρκετές για τη μεταφορά ήχου, όσο υψηλής ποιότητας και αν είναι αυτός.

music016.jpg

Ό,τι και να λέμε, όμως, μάλλον δεν υπάρχει ελπίδα να τους πείσουμε πως κάνουν λάθος και δεν ξέρουν που πάνε τα τέσσερα.

Ody's thoughts

Ως απόδειξη για το ότι “δεν ξέρουν που πάνε τα τέσσερα”, σε συζήτηση μου με φανατικό μουσικόφιλο, του είχα επισημάνει πως έχουν γίνει αρκετές φορές μετρήσεις. Όχι από “μουσικόφιλους” αλλά από άτομα που γνωρίζουν πώς λειτουργεί στην πραγματικότητα η τεχνολογία, όπου “ήχος” μεταφέρθηκε ανάμεσα σε δύο συσκευές χρησιμοποιώντας διαφορετικά καλώδια.

Ένας υπολογιστής ανέλαβε να υπολογίσει τις απώλειες, την διαφορά ανάμεσα στο ας πούμε “τελικό προϊόν”, όταν ολοκληρωνόταν η μεταφορά του μέσα από τα καλώδια, και, από άποψη ήχου, δεν υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα, δεν υπήρχε η παραμικρή διαφορά.

Το “σήμα” που μετέφερε ένα φτηνό καλώδιο της πλάκας ήταν από κάθε άποψη ολόιδιο με αυτό που μετέφερε ένα καλώδιο που κοστίζει εκατοντάδες φορές περισσότερα. Αποδεδειγμένα. Ελεγμένο από υπολογιστές, Αναγνωρισμένο ως “απόλυτα το ίδιο” μέχρι και στην παραμικρή του λεπτομέρεια. Από υπολογιστές. Και το σχόλιο του “αντβάνσντ μουσικόφιλου” για αυτό;

“Οι υπολογιστές δεν μπορούν να καταλάβουν τις μικροδιαφορές που αντιλαμβάνεται το αυτί μου”.

Ολοκληρωτική αδυναμία κατανόησης του ότι “για να καταλάβει το αυτί του” αυτό που λέμε “ήχο”, “μουσική”, πρώτα θα έπρεπε και “οι υπολογιστές”, τα “ηλεκτρονικά τμήματα που ανέλαβαν να του παίξουν τη μουσική του”, να την… “έχουν καταλάβει”. Ξέρετε, για να μπορούν όντως “να την παίξουν”. Για “να την ακούσει”.

Αλλά, δεν πειράζει: όσο υπάρχουν εταιρείες να εκμεταλλεύονται αυτούς που θέλουν να πιστεύουν πως είναι ανώτεροι από τους γύρω τους, έστω, στο θέμα των… αυτιών τους, και που είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν περισσότερα από εννέα χιλιάρικα για δώδεκα μέτρα καλώδιο αντί να χρησιμοποιήσουν τα ίδια χρήματα για να… ταΐσουν ένα μικρό χωριό στην Αφρική, δεν πρόκειται να δούμε να αλλάζει η κατάσταση.

Μήπως κάναμε λάθος δουλειά βρε Λάμπρο; Μήπως έπρεπε να πουλάμε καλώδια;

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • e4rthw0rm

  Έλα κόσμε πάρε πάρε!!! Τρελαίνομαι! Τρελαίνομαι λέμε!!! Δεν μπορώ να τα δεχτώ αυτά πράγματα, ούτε τώρα αλλά ούτε και ποτέ! Αν είναι δυνατόν να υπάρχει κόσμος που τρώει αμάσητα καλώδια ethernet ΕΝΝΙΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ!!! Και αυτό που με θλίβει ακόμη περισσότερο, σε βαθμό που να θέλω να αυτοκτονήσω (αφού βέβαια πάρω μαζί μου όλους αυτούς τους “μουσικόφιλους” όπως λες κι εσυ), είναι το γεγονός οτι η μουσική για την οποία χρησιμοποιούν αυτόν τον εξοπλισμο, δεν είναι καν μουσική! Παίρνοντας παράδειγμα από beats by Dr. Dre και δε συμμαζέυεται (και τα φρύδια μου κουνιούνται), στην πλειοψηφία του αυτό το “φιλόμουσο” κοινό αποτελείται από ζευγάρια αυτιών που αρέσκονται σε electronic-dubstep-supa_mupes-ta_kerata_mou_ta_tragia ήχους. Δηλαδή τι; Πληρώνουν ένα σκασμό λεφτά για να ακούνε σε δήθεν καλύτερη ποιότητα computer-generated-music που είναι στην ουσία πακέτα ψηφιακών σημάτων! Δεν πρόκειται καν για μουσικά όργανα των οποίων ο ακουστικός/παλμικός ήχος μεταφράζεται σε ψηφιακό! Ουάου, απλώς ουάου! Η συζήτηση που αναφέρεις με τον “μουσικόφιλο” γνωστό σου με συντάραξε! Γι’ αυτό λοιπόν ως ένδειξη σφοδρής διαμαρτυρίας, θα αντεπιτεθώ με μία παλιά και χωρίς “κρυστάλλινη” ποιότητα ηχογράφηση:

  https://www.youtube.com/watch?v=lpkjkxmAGjo

  (Άραγε άμα αγοράσω καλά ηχεία, θα γίνει καθαρότερος ο ήχος; Όσο πιο πολλά λεφτά σκάω, τόσο περισσότερο απολαμβάνω την ποιότητα; Μου θυμίζει εναν αδαή που επειδή αγόρασε καινούργιο ακριβό λάπτοπ, ισχυριζόταν οτι κατεβάζει και απολαμβάνει ταινίες σε 1080p. Ναι, έβλεπε καλύτερης ποιότητας εικόνα στην οθόνη του λάπτοπ του. 1080p σε 15 περίπου ίντσες. Του καινούργιου ακριβού λάπτοπ του…)

 • Marios

  Καλο το αρθρο αλλα τουλαχιστον ακυρη και χιλιοπαιγμενη η αποψη οτι δεν πρεπει καποιος να πληρωσει κατι εστω και υπερτιμημενο για να ταϊσει ενα φτωχο χωριο στην Αφρικη. Δεν κανουμε αγορες στη ζωη μας συγκρινομενοι με τους φτωχους σε αυτη τη γη ουτε και πρεπει να απολογηθει καποιος αν ξοδευει επειδη καπου αλλου καποιος πεθαινει.

 • e4rthw0rm

  Ba dum tss! Σε καμία περίπτωση δεν απαντάω για να υπερασπιστώ αυτόν που το έγραψε, αλλά για να εκφράσω αυτό που κατάλαβα εγώ από το άρθρο, και το οποίο αντίστοιχα σχολίασα από πάνω. Δεν νομίζω λοιπόν οτι η όλη ιστορία έχει να κάνει με την καραμέλα ‘μην αγοράζετε ακριβά πραγματάκια για τα υπολογιστάκια σας, επειδή υπάρχουνε παιδάκια στην Αφρική που πεινάνε’. Νομίζω οτι το νόημα έγκειται στο ‘μην αγοράζετε πανάκριβα πράγματα που δεν αξίζουν τα λεφτά τους, καταλήγοντας έτσι να πιάνεστε κορόιδα από τις εταιρίες που σας πουλάνε φύκια για μετάξωτες κορδέλες’. Από κει και πέρα, νομίζω οτι κανείς δεν πρέπει να απολογηθεί σε κανέναν, σε καμία περίπτωση, οτι και αν αγοράζει. Αλλά όχι και να προσπαθεί με το ζόρι να πείσει οτι είναι καλύτερο αυτό που αγόρασε επειδή το χρυσοπλήρωσε…

 • Marios

  Παλι παλι απο την αρχη. Το ‘μην αγοράζετε πανάκριβα πράγματα που δεν αξίζουν τα λεφτά τους…’ δεν ειναι κατι που θα το πεις εσυ, εγω ή ο οποιοσδηποτε. Δεν εβαλε κανεις εσενα, εμενα ή καποιον αλλο, μπατσο στο πορτοφολι του καθενος. Αυτο για να τελειωνουμε με τα προφανη. Αν τωρα καποιος θελει να σπαταλησει τα λεφτα του ειναι δικαιωμα του και δεν θα ρωτησει κανεναν για να παρει την αδεια του. Εν κατακλειδι αν κατι ειναι να μην πουλησει απλα δεν θα πουλησει και το αν ο ιδιος που θα αγορασει αυτο το καλωδιο μπορει ηδη να δινει λεφτα για ενα χωριο στην Αφρικη, μπορει ομως και οχι, παλι δικαιωμα του ειναι. Δεν μπορεσα ποτε να καταλαβω ποιος χειροτονηθηκε σε “ανωτατο κριτη” των παντων και απεκτησε το δικαιωμα να γαλουχει τις ζωες τους. Σε μια κοινωνια που σου παρεχει απο τα απαραιτητα μεχρι τα πιο αχρηστα ζουμε ολοι μας και κανουμε αγορες χωρις ευτυχως να ρωταμε την αποψη του διπλα. Χωρις κακια και προσβολη απλα πιστευω οτι τα αυτονοητα στη ζωη μας πρεπει να μην τα λοιδωρουμε επειδη για εμας ειναι λαθος.

 • e4rthw0rm

  Συμφωνωδιαφωνώ. Κανείς δεν αστυνομεύει το πορτοφόλι κανενός και κανένας δεν έλαβε το χρίσμα της απόλυτης κρίσης, συμφωνώ απόλυτα και επαυξάνω. Από κει και πέρα όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός οτι υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια ως προς την ποιότητα και την χρηστικότητα ενός προϊόντος, καθώς επίσης και μία αναλογία εφαρμογή/κόστους/τιμής ή προσφοράς/ζήτησης αν θες. Π.χ. στο συγκεκριμένο παράδειγμα των καλωδίων, λανσάρεται η υπόθεση “πεντακάθαρης” μεταφοράς ήχου σε καλώδια 12 μέτρων, ενώ ήδη αποδεδειγμένα οι διαταραχές (θόρυβος) εισάγονται στα 100 μέτρα και πάνω. Έχουμε δηλαδή λανθασμένα κριτήρια χρήσης του προϊόντος, πριν ακόμα φτάσουμε στην ενδεικτική τιμή του. Μπορώ αν θες να αναδιατυπώσω το προηγούμενο μου σχόλιο, αφαιρώντας το κομμάτι της πολυτέλειας και της φτώχιας: Μην αγοράζετε προϊόντα που βάσει αντικειμενικών κριτηρίων δεν αξίζουν τα λεφτά τους,
  καταλήγοντας έτσι να ενισχύετε τις εταιρίες που σας τα πουλάνε υπερκοστολογημένα. Και για να ξεφύγουμε από τα καλώδια, το ίδιο σκεπτικό ακολουθώ π.χ. και για την Apple. Εκεί η λογική είναι ίδια, βέβαια το αποτέλεσμα ελαφρώς διαφορετικό. Το iphone βάσει δυνατοτήτων είναι αντικειμενικά υπερκοστολογημένο (υπέρ-υπέρ-υπέρ-κοστολογημένο). Στην προκειμένη όμως όταν το αγοράζει κάποιος, δεν πληρώνει για τις δυνατότητές της συσκευής. Πληρώνει το πρεστίζ της εταιρίας. Αντικειμενικά. Πληρώνει για να είναι κομμάτι ενός καταναλωτικού κοινού που έχει μία συγκεκριμένη κουλτούρα (στις περισσότερες τουλάχιστον περιτπώσεις). Υπάρχουν χρήστες που συμφωνούν και το παραδέχονται αυτό. Αυτοί καλώς το αγόρασαν , διότι ξέρουν γιατί το αγόρασαν. Υπάρχουν όμως και χρήστες που δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά και προσπαθούν να αποδείξουν οτι το συγκεκριμένο τηλέφωνο είναι καλύτερο και δικαίως υπάρχει αυτή η διαφορά κοστολόγησης. Εδώ, μπαίνω στον κόπο να αναφέρω πόσο χαμηλό είναι το κόστος κατασκευής λόγω των άθλιων συνθηκών που επικρατούν στα εργοστάσια της κινεζικής εταιρίας που τα παράγει, αποδεικνύοντας οτι η υπερκοστολόγηση είναι ξεκάθαρα θέμα μάρκετινγκ και όχι λειτουργικών εξόδων. Τώρα, για να μην κολλήσουμε στην αέναη διαφωνία περί Apple και Iphone, είμαι σίγουρος οτι όλοι μας μπορούμε να βρούμε χιλιάδες παραδείγματα, απλώς εμένα μου ήρθε αυτό γιατί είναι (και θα είναι) κλασσικό. Συνεπώς, κανένας δεν υποχρεούται χαρίσει την περιουσία του για να επαναφέρει ειρήνη και δικαιοσύνη στo Μογκαντίσου, αλλά επειδή όπως είπες κι εσύ δεν πρέπει να λοιδωρούμε τα αυτονόητα, είναι για εμένα προσωπικά αυτονόητο να μην αγοράσω κάτι που (εξόφθαλμα, αντικειμενικά και αποδεδειγμένα) δεν δικαιολογεί το κόστος του. Όποιο κι αν είναι αυτό το κόστος, μικρό ή μεγάλο.

 • galacticusX

  Θυμάμαι, όταν ήμουν εξωτερικός στον ΗΧΟ, είχα παίξει μποξ, από τηλεφώνου, με έναν Θεσσαλονικιό αντιπρόσωπο, καθώς είχα γράψει σε review στο περιοδικό ότι το μηχάνημά του, ένα CD player που έκανε ripping σε εσωτερικό σκληρό δίσκο, δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο από άποψη hardware, καθώς βασιζόταν σε μια απλή πλακετίτσα με τσιπάκι της CMedia, από αυτά που έχουν οι φτηνές κάρτες ήχου του συρμού. Ωστόσο, το συγκεκριμένο CD player, επειδή ήταν ντιζαϊνάτο και σέξι, ζητούσε πολλά κατοστάρικα από τον υποψήφιο πελάτη, ενώ επί της ουσίας δεν πρόσφερε τίποτε περισσότερο όσον αφορά την ποιότητα ήχου, μάλιστα ήταν και πολύ δύσχρηστο, αφού βασιζόταν σε ένα embedded Linux και μια μικρή οθονίτσα στην πρόσοψη, για τις λειτουργίες του.

  Η ιστορία με το high-fidelity στον ήχο είναι μακριά και… πονεμένη. Είναι αλήθεια ότι πέρα από τις εργαστηριακές μετρήσεις, υπάρχει και ένα άλλο τεράστιο κεφάλαιο που αφορά τη χροιά του ήχου και την υποκειμενική αντίληψή του – για αυτό άλλωστε υπάρχουν διαφορετικοί ενισχυτές, τύποι ηχείων και μέσα αναπαραγωγής, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να αλλάζουν, επίτηδες το ακουστικό αποτέλεσμα, ανάλογα με μια συγκεκριμένη κατηγορία μουσικής ή ανάλογα με το μουσικό γούστο καθενός.

  Γύρω από αυτό το γενικό πλαίσιο υπάρχει μια τεράστια παραφιλολογία, καθώς ο ήχος δεν είνια σαν την εικόνα και ο καθένας μπορεί να ισχυριστεί ότι ακούει διαφορετικά αποτελέσματα, ακόμη κι αν αυτό δεν υφίσταται. Εκεί ποντάρουν πολλοί και πουλάνε υπερτιμημένα ηχητικά προϊόντα, ενώ από τεχνικής άποψης, δεν δικαιολογείται το κόστος τους, ή το τίμημα ανεβαίνει λόγω ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, ποιότητας υλικών, χειροποίητης κατασκευής, brand name κλπ, κλπ.

  Και εντάξει, ο πολιτισμός μας, πάντοτε αποδίδει υπεραξία σε πράγματα που θεωρεί πολύτιμα, ένα αρχαιολογικό εύρημα, έναν σπάνιο πίνακα της Αναγέννησης, την περούκα του Έλβις. Το ζήτημα δεν είναι εκεί. Το ζήτημα δεν είναι καν στο συγκεκριμένο καλώδιο. Το θέμα είναι ο οχετός της παραπληροφόρησης σε θέματα απλών καταναλωτικών αγαθών τεχνολογίας που απευθύνονται σε ανθρώπους που δεν τους τρέχουν τα λεφτά από τα μπαντζάκια. Όλοι θυμόμαστε την πρώτη περίοδο έκρηξης του HDMΙ και πόση παραπληροφόρηση είχε φάει πολύς κόσμος, πειθόμενος να αγοράσει καλώδια επίχρυσα, θωρακισμένα, έτσι, αλλιώς, πληρώνοντας εκατοντάδες ευρώ, τη στιγμή που δεν είχε καμμία απολύτως διαφορά η ποιότητα εικόνας και ήχου με ένα απλό καλώδιο των 10 ευρώ.

  Οπωσδήποτε σε άλλες εποχές, τα καλώδια για αναλογική μεταφορά ήχου και εικόνας είχαν πολύ μεγάλη σημασία, όσον αφορά τη θωράκιση, την ποιότητα των ακροδεκτών κλπ. Σήμερα όμως, που κυριαρχεί το ψηφιακό σήμα, όλα αυτά δεν υφίστανται πλέον, ή έχουν, τουλάχιστον, λιγότερη σημασία. Για να μην ξεκινήσουμε τα urban legends γύρω από το βινύλιο και την χιπστεράδικη κουλτούρα που το έχει φέρει στο προσκήνιο…

 • Marios

  Συμφωνωδιαφωνω και εγω αλλα τα μπλεξαμε λιγο τα πραματα. Δεν γραφω κατι που αντικρουει το αρθρο. Με το αρθρο συμφωνω. Διαφωνησα με κατι πολυ συγκεκριμενο που χρησιμοποιηθηκε ως παραδειγμα. Και σε αυτο δεν υπαρχουν αντικειμενικα κριτηρια οσο και να θελουμε να τα βαφτισουμε ετσι, πιστευω εγω. Ενας κατοικος στο Αφγανισταν ή στην Κινα με μισθο χαμηλοτατο αν ακουσει εσενα να λες οτι “αγορασα μια NVIDIA 300 ευρω” θα σε κραξει γιατι με τα λεφτα θα ζουσε για 5(;) χρονια. Στην Αμερικη ομως καποιος θα σε ελεγε μπατιρη γιατι εκει αυτος θα εδινε τουλαχιστον 800 δολαρια για καρτα γραφικων. Δεν εχει να κανει παντα με την αξια του προϊοντος αλλα με τη συγκριση βιοτικου επιπεδου και για αυτο εκανα και το πρωτο σχολιο αλλωστε.

  Υ.Γ. 1 Εγω που αγορασα ενα iphone 4 με 120 ευρω νομιζεις οτι πληρωσα πολλα για κατι που θα μου εδινε ενα android phone με 300 ευρω και πανω; Μην βλεπεις μονο την τιμη οταν βγαινει το προϊόν βλεπε και μετα απο 2 ή 3 χρονια τι σου δινει για τα λεφτα που πληρωνεις.

  Υ.Γ. 2 Τα κινητα Samsung νομιζεις οτι χρεωνουν δυνατοτητες; Τα laptop Alienware μηπως; Δεν βλεπω και πολλους ομως να τους κραζουν για τις τιμες των προϊοντων τους. Μονο για την Apple γινεται τοσος ντορος αλλα ακομα και αυτο…τους διαφημιζει.

  Υ.Γ. 3 Κανεις ενα λαθος στην υπερκοστολογηση. Η Apple εχει μια στανταρ τιμη που θα πουλησει ενα καινουριο προϊον. Ειτε ειναι στην Κινα ειτε στην Αμερικη, η τιμη αυτη δεν πεφτει κατω απο ενα οριο. Δεν εχει να κανει με το κοστος κατασκευης. Τωρα αν θες να ψαξουμε γιατι στην ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ Κινα με τα στρατοπεδα καταναγκαστικης εργασιας και τη μεγαλυτερη καταπατηση των ανθρωπινων δικαιωματων ever το Κομμα δινει μισθους πεινας -σε καποια αλλη χωρα το κοστος θα ηταν μεγαλυτερο- ειναι αλλη κουβεντα. Αλλα και το android phone των 80 ευρω παλι οι ιδοι Κινεζοι το φτιαχνουν. Ουτε και εκει ειδα να γραφονται τα ιδια οπως για την Apple. Το βρισκεις αυτο ακριβοδικαιο;

 • galacticusX

  To link δε λειτουργεί, προφανώς το προϊόν εξαντλήθηκε και αφαιρέθηκε από τη λίστα. Κρίμα, χάσαμε την ευκαιρία… Βέβαια, υπάρχει το καλώδιο των 8 μέτρων, μόνο €6.395. Εντάξει, τι να κάνω, θα μεταφέρτω το router πιο κοντά στον ενισχυτή, θα χαλάσει το φενγκ σούι, αλλά, τι να κάνουμε… Add to basket!