Τα ρομπότ θέλουν το κακό μας…

…αρπάζουν τις δουλειές μας και παίρνουν το μερτικό μας!
Εξαιρετικά αφιερωμένο στον Ducklord που θεωρεί ότι το τέλος μας είναι κοντά και ότι η επανάσταση των ρομπότ έχει φανεί στον ορίζοντα, έρχονται οι παρατηρήσεις μιας μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η οποία εκτιμά ότι, μέχρι το 2033 (γιατί το συγκεκριμένο έτος, δεν έχω ιδέα), το 47% των θέσεων σε 5 συγκεκριμένους εργασιακούς τομείς, σε εργασίες οι οποίες διεκπεραιώνονται από ανθρώπους, θα έχουν καταληφθεί από ευφυή τεχνουργήματα, όχι μόνο ρομπότ, αλλά και πολύπλοκα συστήματα software.

H έρευνα αφορά τις ΗΠΑ, βάσει εκτιμήσεων πάνω σε ήδη υπάρχουσες προβλέψεις και σχέδια αντικατάστασης ανθρώπων με ρομπότ ή αλγοριθμικά συστήματα, τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί ή βρίσκονται στα πρώτα στάδια της εξέλιξής τους. Οι επαγγελματίες που θα πουν το ψωμί “ψωμάκι” είναι οι οικονομικοί και αθλητικοί ρεπόρτερ, οικονομικοί αναλυτές και σύμβουλοι, εργαζόμενοι στο online marketing, γιατροί, χειρουργοί και αναισθησιολόγοι, καθώς και δικηγόροι και συνεργάτες δικηγορικών γραφείων. Σε σχετικό άρθρο στο website του περιοδικού Fortune, δίνονται παραδείγματα και αιτιολογήσεις για τα πλεονεκτήματα της Τεχνητής Ευφυίας έναντι του Ανθρώπου, δίνοντας θεωρητικά, αλλά και πρακτικά και υπαρκτά παραδείγματα.

Στο άρθρο τονίζεται ότι με την εξέλιξη των πολύπλοκων συστημάτων ανάλυσης των λεγόμενων “big data”, δηλαδή μαζικών ποσοτήτων πληροφοριών, αλλά και τη βελτίωση των μεθόδων αναγνώρισης και προσομοίωσης της “φυσικής” ομιλίας και τρόπου επικοινωνίας των ανθρώπων, τα ρομπότ και τα έξυπνα software όχι μόνο θα μπορούν άνετα να διαχειρίζονται τεράστιες λίστες δεδομένων, κάτι το οποίο ήδη κάνουν εδώ και δεκαετίες, αλλά και να τα συνθέτουν σε αναφορές, γνωμοδοτήσεις, ερμηνευτικά και συμβουλευτικά έγγραφα, πράγματα τα οποία μόνο οι άνθρωποι, θεωρείτο ότι μπορούσαν να κάνουν.

robotic surgeon

Με άλλα λόγια, μια τεχνητή ευφυία, μπορεί πλέον, όχι μόνο να καταγράψει με τεράστια ακρίβεια και αναλυτικότητα, έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, αλλά και να τα αξιολογήσει και να δώσει χρήσιμα πορίσματα. Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υπεροχή των τεχνητών ιατρικών διαγνωστικών συστημάτων στην ιατρική, η οποία καταγράφεται στατιστικά, τον τελευταίο καιρό. Θα καταλήξουμε στο σημείο όπου ο γιατρός θα είναι μόνο ένας βοηθός, που θα παρακολουθεί το ρομπότ να κάνει μόνο του τη διάγνωση, την επέμβαση και τη θεραπεία του ασθενούς; ή ο δάσκαλος θα είναι μόνο ο διαχειριστής του εκπαιδευτικού computer, το οποίο θα αναλαμβάνει εξολοκλήρου τη διδασκαλία των μαθημάτων;

Ενδεχομένως και να γίνει έτσι, αλλά πριν παραδοθούμε εντελώς σε σενάρια αφανισμού του ανθρώπινου είδους, θα πρέπει να πούμε δύο πράγματα: πρώτον ότι το έχει γίνει πραγματικότητα μια τεχνολογική εξέλιξη, αυτό δε σημαίνει ότι αυτομάτως εξαπλώνονται οι εφαρμογές της παντού και σε όλα τα επίπεδα με τον ίδιο ρυθμό. Πρόσφατη έρευνα αναφέρει, ενδεικτικά, ότι σχεδόν το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ του το Internet. Δεύτερον το ότι υπάρχει μια τεχνολογική δυνατότητα, αυτό δεν έπεται αυτομάτως ότι καθίσταται παντού συμφέρουσα και διαθέσιμη. Όταν π.χ. σε κεντρικά νοσοκομεία της χώρας μας δεν υπάρχουν λεφτά για να φτιαχτεί ένα απλό μηχάνημα ανάλυσης αερίων αίματος, μια εξέταση που γίνεται μέσα σε 2 λεπτάκια, το σενάριο της εγκατάστασης μιας τεχνητής ευφυίας που θα διαγιγνώσκει, θα χειρουργεί, θα γνωμοδοτεί για την κατάλληλη θεραπεία και θα συνταγογραφεί, ακούγεται πιο απίθανο και από σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Galacticus's thoughts

Οπότε, χαλαρώστε, η Εξέγερση των Μηχανών θα αργήσει να έρθει, κι αν τολμήσει να έρθει, θα βάλουμε τον Τσίπρα να την αναχαιτίσει με πολιτικά μέσα και με τη δύναμη της νωπής λαϊκής εντολής. Δε θα αφήσουμε τα παλιορομπότ των καπιταλιστικών μονοπωλίων να φάνε το ψωμί του εργάτη!

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.