Τέλος στην υποστήριξη Thunderbolt από την Seagate

Η Seagate βάζει τέλος στην υποστήριξη του προτύπου συνδεσμολογίας που μας έδωσαν Intel και Apple.

thunderbolt_002

Οι μελλοντικοί σκληροί δίσκοι της Seagate θα συνδέονται πια με άλλες συσκευές μόνο μέσω USB 3, Ethernet ή WiFi – ή άλλων ασύρματων τρόπων επικοινωνίας. Όχι όμως και μέσω του προτύπου Thunderbolt που κάποιοι από αυτούς υποστήριζαν μέχρι σήμερα.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, διακόπτει την υποστήριξη του συγκεκριμένου προτύπου στα μελλοντικά μοντέλα της, προφανώς αφού δεν ήταν αρκετά δημοφιλές ώστε να δικαιολογεί την ύπαρξη του έξω από τον κόσμο της Apple.

Αυτή – η Apple, σε συνεργασία με την Intel, το είχε δημιουργήσει ως μία καλύτερη αλλά και πιο ευέλικτη σχεδόν all-in-one μέθοδο σύνδεσης συσκευών, έχοντας κατά νου τις ανάγκες των δικών της προϊόντων. Αφού οι προτάσεις της γίνονταν ολοένα και πιο λεπτές, ανίκανες να φιλοξενούν πολλά και… μεγάλα βύσματα, η Apple ήθελε το Thunderbolt να μπορεί να λειτουργήσει ως ένα “βύσμα all-in-one” για τη σύνδεση συσκευών αποθήκευσης, καμερών, οθονών… Τα πάντα-όλα.

Και επειδή “ήταν η Apple”, και ως γνωστόν τα προϊόντα της είναι ολίγον τι… “τσιμπημένα”, δεν θα υπήρχε πρόβλημα αν και το κόστος του Thunderbolt ήταν κομματάκι υψηλό: τα ίδια… θύματα που πλήρωναν premium για τα υπόλοιπα προϊόντα της δεν θα είχαν πρόβλημα να πληρώσουν και το κατιτίς παραπάνω για να αποκτήσουν προϊόντα που θα συνδέονταν με το υπάρχον hardware τους μέσω αυτου του τρόπου. Έλα, όμως, που ο υπόλοιπος… πλανήτης θα διαφωνούσε με κάτι τέτοιο!

Αν έχεις ένα κανονικό PC, μία τηλεόραση, ένα media center, κάτι, τελοσπάντων, στο οποίο μπορείς να συνδέσεις έναν σκληρό δίσκο, που δεν έχει την στάμπα της Apple, γιατί να πληρώσεις premium για να αγοράσεις μία συσκευή που θα έκανε τα ίδια πάνω κάτω αν συνδεόταν μέσω του… πατροπαράδοτου USB;

thunderbolt

Έτσι, το Thunderbolt υποστηρίχτηκε… χλιαρά και με μισή καρδιά στον κόσμο των υπολογιστών “εκτός Apple”, με μόνο τις σχετικά ακριβές morherboard, τα σχετικά ακριβά PCs και laptops να το υποστηρίζουν – και ακόμη και τότε, μπορεί να έβλεπες έναν υπολογιστή να σου δίνει από πέντε μέχρι δέκα θύρες USB και μόνο μία, άντε δυο με Thunderbolt. Και διότι η ενσωμάτωση τους δεν συνέφερε τον κατασκευαστή, και διότι, ως απλός χρήστης… δεν θα είχες και τίποτα να συνδέσεις σε αυτές.

Δεν είναι, λοιπόν, άξιο απορίας το ότι η Seagate σταματά την υποστήριξη του Thunderbolt, και όλες οι μελλοντικές προτάσεις της θα ενσωματώνουν βύσματα USB, ή – σε πιο… εξειδικευμένα μοντέλα – θύρες Ethernet ή υποστήριξη ασύρματης δικτύωσης, κυρίως μέσω WiFi.

Για να μην… κλαίνε οι οπαδοί της Apple, θα συνεχίσει να τους παρέχει μοντέλα μέσω της υπο-οικογένειας Lacie της, που πάντα δήλωναν “πιο μουράτα και cool” όσον αφορά στην εμφάνιση τους, για να ταιριάζουν με τα της Apple – προφανώς έχοντας και ένα ανάλογα αυξημένο κόστος.

Όλα τα άλλα μοντέλα της, όμως… Thunderbolt bye-bye.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.