Μήνυση στην Nvidia για απατηλή διαφήμιση της GTX970

Ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά μπάχαλα του τελευταίου έτους, της κάρτας γραφικών GTX970, της αρχιτεκτονικής, των επιδόσεων και της απατηλής διαφήμισης της, καταλήγει στα δικαστήρια.

Nvidia GTX 970

Αν δεν έχετε ακούσει για την όλη περίπτωση,εν συντομία έχει ως εξής: οι κάρτες γραφικών της σειράς GTX970 της Nvidia διαφημίζονται από την ίδια σαν να διαθέτουν 4GBs μνήμης, αλλά δεν αναφέρεται πουθενά πως τα 0,5GBs από αυτά δεν λειτουργούν με την ίδια ταχύτητα με τα υπόλοιπα, με αποτέλεσμα όταν υπάρχει ανάγκη για την χρήση τους να πέφτουν δραματικά οι επιδόσεις.

Info

Το πρόβλημα οφείλεται ώς ένα σημείο στον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζονται οι επεξεργαστές και οι κάρτες γραφικών που αγοράζουμε ως καταναλωτές: είναι οικονομικότερο, για παράδειγμα, για μία εταιρεία, αντί να κατασκευάσει τρία διαφορετικά μοντέλα για τρεις διαφορετικές τιμές, €100, €200 και €300, να κατασκευάσει ένα… μεγάλο και καλό, “αυτό που θα πουλάει στην υψηλότερη δυνατή τιμή”, και από εκεί και έπειτα να αρχίζει να αφαιρεί χαρακτηριστικά, δημιουργώντας “κομμένες” εκδοχές του που θα μπορεί να διαθέτει σε χαμηλότερα κόστη.

Στην περίπτωση των GTX970, κάποια από τα… “πετσοκόμματα” που έκανε στην αρχιτεκτονική του chip καθιστούν δραματικά πιο αργή την πρόσβαση στο μισό από τα 4GBs που διαθέτουν – διαφορά ταχύτητας που φτάνει μέχρι και σε 80% πιο αργή λειτουργία αυτού του μισού GB μνήμης.

Speed Wallpaper

Θεωρητικά, “μισό GB μνήμης δεν δημιουργεί και τόσο πρόβλημα”. Πρακτικά, οι κάρτες έχουν διαφημιστεί ως ικανές και για gaming σε αναλύσεις 4K, και όταν έχεις τόσα pixels στην οθόνη, ναι, ακόμη και αυτό το μισό GB έχει σημασία. Ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις η τυπική χρήση της κάρτας σε μία οθόνη “τυπικής” υψηλής ανάλυσης HD δεν παρουσιάζει αισθητά προβλήματα, αν χρησιμοποιείς περισσότερες από μία οθόνες ή έχεις μία οθόνη υπερυψηλής ανάλυσης, η πτώση επιδόσεων – από ό,τι λένε όσοι έχουν έναν τέτοιο συνδυασμό – είναι πραγματικά αισθητή.

Έτσι, σύμφωνα με το PC World, την Πέμπτη κατατέθηκε εις τας Αμερικάς, στην βόρεια Καλιφόρνια, μια μήνυση προς την Nvidia και την Giga-Byte Technology, που ισχυρίζεται πως παραπλάνησαν τους πελάτες τους σχετικά με τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά των GTX970.


Όπως και να έχει, η αλήθεια είναι πως, για τα χρήματα που ζητά, και όπως είχε γράψει και ο GalacticusX, η GTX970 παρέχει τις καλύτερες επιδόσεις στην κατηγορία της και παραμένει μία πάρα πολύ καλή πρόταση – άσχετα με το αν, όντως, το τμήμα marketing της εταιρίας παραπλάνησε τους καταναλωτές.

Από την άλλη, ο μέσος καταναλωτής μάλλον θα θεωρούσε περιττές τις όποιες πρόσθετες εξηγήσεις από πλευράς της εταιρείας σχετικά με το πώς λειτουργεί διαφορετικά ένα ποσοστό της μνήμης της νέας κάρτας γραφικών που αγόρασε, και θα κοίταζε μόνο το συνολικό νούμερο της – τα 4GBs.

Αυτό δεν βλέπουμε και σε τόσες και τόσες διαφημίσεις στην τηλεόραση σχετικά με τεχνολογικά αγαθά, για laptops “με κάρτα γραφικών στα 2GBs!!!” (που δεν αναφέρουν ποιο μοντέλο κάρτας γραφικών χρησιμοποιούν – μπορεί να είναι και… πενταετίας!) και “επεξεργαστές Intel Core i5” (…υπάρχουν τουλάχιστον τρεις διαφορετικές “γενιές” τους, με κάθε νέα να έχει μέχρι και 20% – 50% καλύτερες επιδόσεις από την προηγούμενη, ανάλογα με την χρήση). Που είναι οι μηνύσεις προς αυτούς για “απατηλή διαφήμιση”; Η απάντηση είναι πως “οι μάζες δεν νοιάζονται – θέλουν Κόρ Άη Φάηβ”.

Ε, η Nvidia τους έδωσε “τέσσερα γκιγκαμπάηντζ”. Αυτό ζητούσαν. Και “φωρ – κέη γκέημινγκ”. Τώρα, το αν κάποιους λιγάκι “πιο ψαγμένους” από εμάς μας… χάλασαν οι τεχνικές λεπτομέρειες της υπόθεσης, για αυτό υπάρχουν τα δικαστήρια.

Ξέρετε, εξάλλου, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα: μια “αποζημίωση” €5 – €10 από πλευράς της, με μορφή κάποιου “δωρεάν” παιχνιδιού ή “έκπτωσης στην επόμενη κάρτα γραφικών της Nvidia που θα αγοράσουμε”, και κάποιες (δεκάδες) χιλιάδες δολαριάκια στις τσέπες των δικηγόρων που θα εμπλακούν στην διαμάχη.

Λες και δεν την έχουμε ξαναδεί την παράσταση.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.