Το κρυφό μυστικό της GeForce GTX 970

Στην πράξη “βλέπει” μόνο 3,5 από τα 4GB, που υποτίθεται ότι διαθέτει, προκαλώντας εύλογη δυσφορία

Nvidia GTX 970

Οι κάρτες γραφικών με το τσιπάκι GTX 970 της Nvidia είναι, αυτή τη στιγμή, ότι το καλύτερο, η χρυσή τομή, θα λέγαμε, αν ζυγίσει κανείς κόστος, απόδοση και κατανάλωση, αποζητώντας την “απόλυτη” κάρτα γραφικών. Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες, μια αποκάλυψη, τεχνικής υφής, ήρθε να αμαυρώσει λιγάκι αυτή τη λαμπρή εικόνα.

Συγκεκριμένα, η αλήθεια είναι ότι από τα 4GB που διαθέτει μια τέτοια κάρτα, λόγω περικοπής ενός από τους δύο ελεγκτές μνήμης που υπάρχουν στο ακριβότερο μοντέλο, 980 GTX, τα “τελευταία” 512MB VRAM, επί της ουσίας δεν τυγχάνουν εκμετάλλευσης από το παιχνίδι και αν ζητηθούν από κάποια βαριά εφαρμογή ή παιχνίδι με πολύ υψηλής ανάλυσης textures, τότε παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις, καθώς το συγκεκριμένο κομμάτι της μνήμης διέρχεται μέσω περιορισμένου διαύλου και όχι του γρήγορου που χρησιμοποιούν τα υπόλοιπα 3,5GB.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αυτό δεν έχει απολύτως καμμία επίπτωση στο παιχνίδι, καθώς είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που οι απαιτήσεις ανεβαίνουν τόσο πολύ ώστε να χρειάζονται και τα 4GB της VRAΜ. Αυτό όμως θα έπρεπε να έχει επισημανθεί, καθώς στην πράξη ο καταναλωτής βλέπει παντού, στη συσκευασία, στην τεκμηρίωση, στα προσπέκτους κλπ, ότι η κάρτα του διαθέτει 4GB, ενώ στην πραγματικότητα διαθέτει 3,5, ενώ τα υπόλοιπα 512ΜΒ, αν χρησιμοποιηθούν, οδηγούν σε μεγάλη πτώση της απόδοσης.

Δεδομένου ότι το 98% των gamers, όπως δίνει στα στατιστικά του το Steam, παίζουν ακόμη σε αναλύσεις 1080p, ενώ οι περισσότερες κάρτες της αγοράς διαθέτουν 2 ή 3GB VRAM, αυτό δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα. Συνεπώς η κάρτα συνεχίζει να είναι εξαιρετική, απλώς θα πρέπει, στο μέλλον, οι εταιρείες να είναι πιο ξεκάθαρες για αυτό που μας πουλάνε.

Galacticus's thoughts

Προσωπικά πάντως, η επιλογή της GTX 970, που έχω κάνει εδώ και δύο μήνες, με έχει αφήσει απολύτως ικανοποιημένο. Και μόνο το γεγονός ότι μπορώ να απολαμβάνω στην 1080p οθόνη μου ανεβασμένη ποιότητα με το rendering να γίνεται στα 1440p, με τη λειτουργία DSR, με τα υψηλά framerates να είναι δεδομένα, καθιστά αδιάφορη την παραπάνω εξέλιξη όσον αφορά τη μνήμη.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.