Δύο laptops μπουκιά και συχώριο

Το Dell XPS 13 και το MSI GT80 Titan, το καθένα για εντελώς διαφορετικούς λόγους
Ακόμη δεν έχουν έρθει στην Ελλάδα και μπορεί και να μην εισαχθούν ποτέ επίσημα, ειδικά το μοντέλο της MSI, αλλά αξίζει τον κόπο να τους ρίξουμε έστω μια ματιά: πρόκειται για δύο φοβερά φορητά συστηματάκια, διαμετρικά αντίθετα μεταξύ τους, αλλά απολύτως ποθητά ΚΑΙ τα δύο, καθώς καλύπτουν σφαιρικά τις απαιτήσεις κάθε χρήστη που δε θέλει, ή δεν μπορεί, να χρησιμοποιεί ένα desktop PC.

Το Dell XPS 13, ή μάλλον το καινούριο Dell XPS 13, είναι ένα πανέμομρφο ultrabook που καταφέρνει να στριμώξει σε πλαίσιο σχεδόν 11άρας οθόνης, display με διαγώνιο 13 ιντσών. Μάλιστα το βασικό, φτηνότερο μοντέλο διαθέτει ανάλυση 1920×1080, ενώ το ακριβότερο – και πλέον αξιοθαύμαστο – μοντελάκι, έρχεται με μια, υπερυψηλής ανάλυσης οθόνη 3200×1800 και μάλιστα πολλαπλής αφής. Είναι λεπτό, ελαφρύ και με φωτιζόμενο πληκτρολόγιο, το οποίο μάλιστα, αν δεν κάνω λάθος, διαθέτει μηχανικούς διακόπτες, αλλά πάνω σε αυτό μπορεί και να κάνω λάθος.

Δεδομένου ότι η Apple έχει δέσει το γάιδαρό της με το iPad και έχει παραμελήσει επιδεικτικά το MacBook Air, αφήνοντάς το με αρχαία οθόνη 1400×900, το Dell XPS 13, που μάλιστα διαθέτει και επεξεργαστή/γραφικά τελευταίας γενιάς, Intel Broadwell, θεωρείται ως το απόλυτο MacBook Air “killer” και δικαίως, νομίζω.

Στην αντίπερα όχθη, έχουμε ένα τερατάκι 4,5 κιλών, το οποίο δε θα χαρακτήριζες και ως την επιτομή της φορητότητας: εδώ μιλάμε για το MSI GT80 Titan, ένα τέρας gaming laptop με διπλή Nvidia GeForce GTX 970M σε διάταξη SLI, οθόνη FHD 18,4 ιντσών και κανονικότατο μηχανικό πληκτρολόγιο με διακόπτες Cherry MX Brown. To δε touchpad είναι στα δεξιά του πληκτρολογίου και παίζει και το ρόλο αριθμητικού πληκτρολογίου με πλήκτρα αφής. Τα τρελά specs συνεχίζονται με την ύπαρξη 4 (ολογράφως ΤΕΣΣΑΡΩΝ) σκληρών SSD σε διάταξη RAID-0, 4 ηχείων και subwoofer, και 5 θυρών USB 3.0.

Βεβαίως, όλα αυτά τα ωραία και θαυμαστά, προορίζονται πλέον σε ολίγους και εκλεκτούς, κυρίως λόγω κόστους: για μια full σύνθεση με όλα τα παραποάνω καλά, με Intel Core i7 και 16GB μνήμης, το τερατάκι της MSI θα σε κάνει φτωχότερο κατά 4.400 ευρώ. Χλώμιασες; Εγώ να δεις! Με κάποιους συμβιβασμούς, η τιμή κατεβαίνει στα 3 χιλιάρικα και τουλάχιστον έχεις το πλεονέκτημα του μηχανικού πληκτρολογίου ενσωματωμένου στο κύριο σώμα του φορητού.  Όσο για το κομψό Dell XPS 13, αυτό ακόμη δε βλέπω να έχει έρθει ακόμη στα μέρη μας. Στο Αμέρικα, το βασικό μοντελάκι με οθόνη non-touch FHD κοστίζει 800 ντόλαρς, το δε… βαρβάτο με ανάλυση 1800p, τιμάται στα 1.300 δολλάρια. Ακόμη κι η βασική τιμή είναι λιγάκι τσιμπημένη, μιας και μιλάμε για απολύτως βασική σύνθεση με Core i3, 4GB RAM και SSD 128GB. Οι καιροί είναι πλέον χαλεποί και δεν ξέρω αν από μεθαύριο κάνουμε μετατροπές σε δραχμούλες, έτσι σκούρα που είναι τα πράγματα από το μέτωπο των Βρυξελλών…

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.