Η τεχνολογία βλάπτει την ψυχική υγεία σου

Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα από δύο πρόσφατες πανεπιστημιακές μελέτες
Μπορεί να θαυμάζουμε και να ζούμε καθημερινά με τα προϊόντα της υψηλής τεχνολογίας, ειδικά τους υπολογιστές σε κάθε τους μορφή και έκφανση, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι η συμβίωση μαζί τους είναι πάντοτε αγαστή. Αντιθέτως μάλιστα, η υπερβολική εξάρτηση, είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει, ή να επιτείνει αρνητικά ψυχολογικά και νοητικά φαινόμενα της προσωπικότητάς μας. Πόσο επηρεάζεται λοιπόν η ψυχική υγεία από τη χρήση/κατάχρηση της τεχνολογίας;

selfie

Πάρε για παράδειγμα τη συγκεκριμένη μελέτη, η οποία αναφέρει στα πορίσματά της ότι οι άντρες που συνηθίζουν να τραβάνε selfies και να τις αναρτούν online, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σημάδια ναρκισσισμού και ψυχοπάθειας αλλά και συμπλέγματα αυτο-αντικειμενοποίησης, θέλοντας να προβάλλουν υπέρμετρα την εξωτερική τους εμφάνιση, εις βάρος των άλλων διαστάσεων της προσωπικότητάς τους. Επιπροσθέτως, τα άτομα που ασχολούνται ιδιαίτερα με τη λήψη και το editing των αυτοπροσωπογραφιών τους, επιδεικνύουν και έντονα σημάδια μακιαβελικής και χειριστικής συμπεριφοράς. Όλα τα καλά!

Παρόλα αυτά, αναρωτιέμαι γιατί η μελέτη περιορίστηκε στο αντρικό φύλο, καθώς εμπειρικά, οι γυναίκες είναι εκείνες που επιδίδονται περισσότερο στο ευγενές άθλημα των selfies. Μήπως και αυτές δεν παρουσιάζουν έντονα συμπλέγματα ναρκισσιμού και ψυχοπάθειας;

Μια άλλη μελέτη, παράλληλα, αποκαλύπτει ότι όσοι είναι “κολλημένοι” με το iPhone τους και αναγκαστούν να ζήσουν έστω και ελάχιστα χωρίς αυτό, παρουσιάζουν συμπτώματα άγχους, στρες, σωματικής δυσφορίας, αλλά και μειωμένης συγκέντρωσης και απόδοσης στην εργασία τους. Οι διανοητικές τους επιδόσεις μειώνονται και ακόμη και η συμπεριφορά τους επηρεάζεται αρνητικά, εξαιτίας της έλλειψης του αγαπημένου τους smartphone.

mona lisa iphone

Η έρευνα δείχνει ότι οι κάτοχοι iPhones συνηθίζουν να σταματάνε κάθε λίγα λεπτά τη δουλειά τους για να τσεκάρουν ειδοποιήσεις στο smartphone τους, κάτι που μερικές φορές τους κάνει να αφήσουν την κύρια δραστηρικότητά τους και να απασχοληθούν με το κινητό τους ακόμη και για μισή ώρα. Επιπλέον οι ερευνητές παρατηρούν ότι το άτομο επηρεάζεται πλέον περισσότερο από τα εξωτερικά ερεθίσματα που λαμβάνει από το κινητό του, παρά από εσωτερικές διεργασίες και σκέψεις. Έχουμε δηλαδή σαφή μετάβαση του κέντρου βάρους των ψυχολογικών και συναισθηματικών μας διεργασιών, η οποία εξαρτάται πλέον πολύ περισσόερο από εξωγενείς παράγοντες, εν προκειμένω το iPhone, το οποίο γίνεται αντικείμενο εξάρτησης και προσκόλλησης.

Galacticus's thoughts

Ηθικό δίδαγμα: καλή η τεχνολογία, αλλά πάντα με μέτρο, ή όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόνονοι: “μηδέν άγαν”!

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.