Επιστήμονες κατάφεραν να διακτινίσουν αντικείμενα!

Κάτσε, μην χαίρεσαι, δεν είναι αυτό που νομίζεις, είναι το μεγαλύτερο fail που άκουσες την τελευταία πενταετία.

Star_Trek.jpg

Τι ήξερες πως είναι η “διακτίνιση“; Αν σκεφτείς το πως την γνωρίσαμε μέσα από την κλασική σειρά επιστημονικής φαντασίας, Star Trek, είναι “εκείνη η φάση όπου χώνεσαι σε ένα σπέσιαλ μηχάνημα, και μετά από κάτι λάμψεις και περίεργους θορύβους, μεταφέρεσαι σε ένα άλλο τόπο, στο τσακ-μπαμ”.

Ody's thoughts

Αν δεν θέλεις ή φοβάσαι να ταξιδέψεις εσύ με αυτό τον τρόπο, είναι ότι πρέπει για να στείλεις τα κλειδιά σου στο έτερον ήμισυ που κλειδώθηκε έξω από το σπίτι.

Ε, δεν είναι ΑΥΤΟ που “κατάφεραν να κάνουν” τα τζιμάνια στην είδηση μας.

Αν αποκωδικοποιήσεις το “τι είναι η διακτίνιση”, φαντάσου έναν σωλήνα με δυο άκρες: Μπαίνεις από την μία, βγαίνεις από την άλλη. Δεν υπάρχεις και στις δύο – αυτό δεν θα ήταν ταξίδι, θα ήταν κλωνοποίηση. Κατάλαβες που το πηγαίνουμε;

Ναι, τα πανέξυπνα παλικάρια στο Hasso-Plattner-Institut (Γερμανία, που αλλού;!), πήραν δυο τυπικούς τρισδιάστατους εκτυπωτές MakerBot Replicator και τους τροποποίησαν. Πρόσθεσαν μία φωτογραφική μηχανή, που φωτογραφίζει μια κάτοψη του αντικειμένου που έχεις τοποθετήσει σε αυτούς, αλλά και ένα σύστημα που το καταστρέφει “φέτα-με-τη-φέτα”. Το δημιούργημα τους, λοιπόν, κάνει το εξης:

 • Βγάζει μια φωτογραφία το αντικείμενο που έχεις τοποθετήσει σε αυτούς.
 • Την στέλνει στον άλλο εκτυπωτή.
 • Καταστρέφει μία φέτα από το ανώτερο στρώμα του.
 • Βγάζει μια νέα φωτογραφία.
 • Την στέλνει στον άλλο εκτυπωτή.

Και η διαδικασία επαναλαμβάνεται, μέχρι ο άλλος εκτυπωτής να έχει λάβει αρκετές φωτογραφίες ώστε να μπορέσει να αναπλάσει το αντικείμενο.

Με άλλα λόγια, αφού και σε αυτήν την περίπτωση, “ένα αντικείμενο μπαίνει από την μία, και ένα βγαίνει από την άλλη”, τι έχουμε;

“Διακτίνιση”!!!

Fail_003.jpg

Και για αυτό ονόμασαν και την πατέντα τους “Scotty“, από τον αντίστοιχο χαρακτήρα του κλασσικού Star Trek που, ανάμεσα σε άλλα, χειριζόταν και τους “διακτινηστές” του κεντρικού διαστημοπλοίου της σειράς. Ω, είμαστε σίγουροι πως αυτή τη στιγμή νιώθουν περήφανοι για την ευφυΐα τους. Αναφέραμε και πως το αντικείμενο που αναπλάθεται από τον δεύτερο εκτυπωτή απέχει μακράν σε ποιότητα σε σχέση με το αρχικό, αφού η μέθοδος της φωτογραφικής μηχανής δεν μπορεί να συλλάβει αρκετές λεπτομέρειες ώστε να συγκρίνεται με μία εκτύπωση απευθείας από ένα τρισδιάστατο μοντέλο;

Ody's thoughts

Μην τους παρεξηγείτε, έπεσαν μικροί σε ένα βαρέλι Τζερμάνιαν Λάγκερ. Δεν εξηγείται αλλιώς…

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • George Lolas

  Μια ερώτηση μόνο έχω. Γιατί να χαλάσω κάτι που έχω “εδώ” για να το πάρει κάποιος “εκεί”; Γιατί να μην το κάμω μέσω 3D model και να το έχουμε και οι δύο; :D

 • Marios

  Εχεις την εντυπωση οτι το να φτιαξεις κατι μεσω 3D modelling ειναι τοσο απλο;

 • ducklord

  Ναι, αν μιλάμε για επίπεδο λεπτομέρειας αντίστοιχο με αυτό της μεθόδου για την οποία συζητάμε εδώ: μπορείς απλά να χρησιμοποιήσεις ένα Kinect με έτοιμα προγράμματα από χομπίστες που αναλαμβάνουν να φωτογραφίσουν και μετατρέψουν σε τρισδιάστατο μοντέλο οποιοδήποτε αντικείμενο βρίσκεται μπροστά του (στο Kinect). Η λεπτομέρεια θα είναι πολύ καλύτερη από το “κόβω φέτα, βγάζω φωτογραφία, κόβω και άλλη φέτα και επαναλαμβάνω” αυτής της μεθόδου.

 • George Lolas

  Για τα δικά μου δεδομένα η δημιουργία ενός 3D model είναι κάτι υπερβολικά δύσκολο. Εννοούσα γενικά όμως και περισσότερο απευθυνόμουν σε αυτούς που γνωρίζουν τέλος πάντων από 3D modelling.

 • Marios

  Συμφωνω αλλα ο διακτινισμος θα ξεκινησει απο κατι απλο και μετα θα παει σε κατι συνθετο. Αλλα η 3d παραγωγη ενος πολυπλοκου αντικειμενου θα ειναι πιο χρονοβορα απο οτι ο “διακτινισμος”. Αυτο τουλαχιστον καταλαβαινω εγω οτι θα γινει στο μελλον.

 • Marios

  Ειναι και ο διακτινισμος καινουρια τεχνολογια και ασχετα αν πιστευω οτι θα αργησει να τελειοποιηθει, ισως αποτελεσει στο μελλον τεραστιο τεχνολογικο επιτευγμα.

 • ducklord

  Το βλέπεις λάθος. Το πρώτο και σημαντικότερο και να γίνει εφικτή μια τέτοια τεχνολογία είναι να αποκτήσουμε δυνατότητας σάρωσης οποιουδήποτε αντικειμένου σε υποατομικό επίπεδο. Αυτό είναι η αφετηρία, η αρχή. Η “εκτύπωση στην άλλη πλευρά” μπορεί, όταν αποκτήσουμε αυτήν τη δυνατότητα (σάρωσης), να μην είναι καν εκτύπωση, αλλά κάποια εντελώς διαφορετική τεχνολογία (π.χ. μετατροπή ενέργειας σε ύλη – λέμε τώρα).

  Το να ξεκινάνε από την αντίθετη, και να λέμε χαρούμενοι πως κατάφεραν την πρώτη εφαρμογή διακτίνισης στην ιστορία της ανθρωπότητας, είναι σαν να κολλάω εγώ ένα αυτοκόλλητο στο αυτοκίνητο μου, και να λέω πως είναι το Enterprise!

  Κατάλαβες “που το πρόβλημα”; :-D