Hololens & Windows Holographic: η Microsoft κάνει πραγματικότητα το Minority Report!

…και όπως κατάλαβες με τον τίτλο μας δεν εννοούμε “την πρόβλεψη μελλοντικών εγκλημάτων με τη χρήση μεταλλαγμένων”, μα “εκείνο το κορυφαίο interface που χρησιμοποιούσε ο Tom Cruise για να πασπατεύει φωτογραφίες και βίντεα”!

microsoft_hololens_002

Μάλλον η πιο σημαντική από όλες τις ανακοινώσεις που έκανε χθες η Microsoft ήταν αυτή του Hololens, της δικής της αντιπρότασης στο Oculus Rift, που όμως δεν είναι μια λύση Virtual αλλά Augmented Reality.

note

Η διαφορά είναι πως στην Virtual Reality “χάνεσαι” μέσα σε έναν ψεύτικο κόσμο που δημιουργεί ο υπολογιστής, τον οποίο “βιώνεις” μέσα από ένα κράνος με οθόνες και ακουστικά, ενώ στην Augmented Reality τα γραφικά τοποθετούνται “επάνω” από τον πραγματικό κόσμο. Έτσι, αντί να “χάνεσαι” σε έναν “άλλο κόσμο”, χρησιμοποιείς την τεχνολογία για να… αναβαθμίσεις αυτόν στον οποίο ήδη ζεις.

.

Τα… ολογραφικά σχέδια της Microsoft ξεκινούν με τα Windows Holographic. Πρόκειται για ένα σύνολο τεχνολογιών που επιτρέπουν τη δημιουργία ολογραφικών εφαρμογών, που θα συνοδεύουν εξαρχής τα Windows 10. Η πλατφόρμα θα είναι “ανοιχτή”, όπως λέμε “open”, ώστε όποιος θέλει να μπορεί να αξιοποιήσει τις τεχνολογίες της για να δημιουργήσει τις δικές του εφαρμογές.

microsoft_hololens_003

Και επειδή… δεν υπάρχουν και πολλοί τρόποι για να βλέπουμε ολογράμματα σήμερα, για να μην είναι… άχρηστες οι προαναφερθείσες τεχνολογίες, η Microsoft ετοίμασε και το δικό της σχετικό hardware: το κράνος/προσωπίδα Hololens, που αναλαμβάνει να επικολλήσει ολογραφικά γραφικά “επάνω” από τον πραγματικό κόσμο.

Ενδιαφέρον έχει και το ότι η Microsoft ανέπτυξε τις σχετικές τεχνολογίες σε συνεργασία με την NASA, που σκοπεύει να τις χρησιμοποιήσει και για την πλοήγηση του Mars Rover στο κοντινό μέλλον. Για αυτό και μία από τις επιδείξεις που έκανε με το Hololens “έστελνε” όποιον φορούσε την συσκευή στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη.

Οι άλλες επιδείξεις που… ολοκλήρωσαν το πακέτο – και εντυπωσίασαν αρκετούς – ήταν: .

  • Μια παρουσίαση του πώς η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ευκολότερή σχεδίαση τρισδιάστατων μοντέλων (HoloStudio).
  • Μία ολογραφική εκδοχή του Skype, που επιτρέπει στον συνομιλητή να μαρκάρει αντικείμενα στον πραγματικό κόσμο (Holo…Skype?!).
  • Μια ολογραφική εκδοχή του Minecraft, όπου για παράδειγμα μπορούσες να χτίσεις το σπίτι σου με “τουβλάκια” του παιχνιδιού επάνω στο τραπέζι που έχεις στο σαλόνι σου (HoloBuilder).

Είναι αστείο πως αν και μιλάμε για παραπλήσιες τεχνολογίες, η πρόταση της Microsoft παρέχει μία εντελώς διαφορετική εμπειρία από το Oculus Rift (και τις λοιπές προτάσεις Virtual Reality), κάνοντας αρκετά πιθανό το να χρειαστεί στο κοντινό μέλλον να αγοράσεις όχι ένα αλλά δύο κράνη. Που θα έχουν ως κοινό παρονομαστή, πέρα από το ότι θα μοιράζονται κάποιες τεχνολογίες, πως αμφότερα θα… σε κάνουν να δείχνεις σαν Καραγκιόζης όταν τα χρησιμοποιείς!

Η καλύτερη μαγκιά με το Hololens, πάντως, είναι πως δεν χρειάζεται κάποιον υπολογιστή η κονσόλα για την λειτουργία του. Πρόκειται για μία πλήρως αυτόνομη συσκευή, μια “γυαλούμπα” μέσα στην οποία βρίσκονται ακουστικά, οθόνες, αισθητήρες αλλά και… ο ίδιος ο υπολογιστής!

Κάπως σαν το Google Glass, ένα πράγμα, αλλά με τη διαφορά πως αντί να έχει ως στόχο να σου παρουσιάζει ειδοποιήσεις σε μία εικονική οθονίτσα σχεδόν στο άκρο της όρασης σου, σου παρουσιάζει εντυπωσιακά γραφικά και βίντεο φάτσα-κάρτα επάνω από όλο το πεδίο της όρασης σου.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.