Το κινητό, το tablet και ο υπολογιστής σου… βιάζουν τον εγκέφαλο σου!

Ένα εξαιρετικό άρθρο που συναντήσαμε στην The Guardian μας θυμίζει το πώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με το smartphone πάντα στο τσεπάκι μας, έχει καταλήξει να υπερφορτώνει τον εγκέφαλό μας.

brain_005

Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, από το οποίο ξεχωρίζουμε κάποια σημεία και σου προτείνουμε να διαβάσεις ολόκληρο στην πρώτη ευκαιρία, και που αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο The Organized Mind: Thinking Straight in the Age of Information Overload, ο Daniel J. Letivin μας θυμίζει πόσο άλλαξε η ζωή μας με την επέκταση των υπολογιστών αλλά και την ραγδαία εξάπλωση των smartphones.

Στο παρελθόν, όταν τα τηλέφωνα παρέμεναν… κολλημένα σε κάποιον τοίχο ή σε κάποιο γραφείο και “μέχρι εκεί που έφτανε το καλώδιο τους” (αρκετοί… έβαζαν “μπαλαντέζα” για να μπορούν να μιλούν και από την τουαλέτα), όταν κάποιος δεν μπορούσε να σε βρει, δεν μπορούσε να σε βρει. Η υπόθεση τελείωνε εκεί, και θα έπρεπε να ξαναπροσπαθήσει αργότερα.

Τώρα, που όλοι μας έχουμε πάντα ένα “έξυπνο τηλέφωνο” στο τσεπάκι μας, όπου και αν βρεθούμε, όλοι περιμένουν πως θα μπορούν να μας βρούν ανά πάσα στιγμή και πως θα είμαστε διαθέσιμοι να παράσχουμε έστω μία σύντομη απάντηση, ένα “δεν μπορώ τώρα”, σε κάθε αίτημά τους. Οπότε τους καπνίσει.

Neural network

Επιπλέον, ενώ στο παρελθόν για κάποιες δουλειές έπρεπε να καταφύγουμε σε επαγγελματίες, τώρα καλούμαστε να τις ολοκληρώσουμε εμείς, αφού και-καλά κάποιες εφαρμογές τις καθιστούν εύκολες και για εμάς, βάζοντας εμάς στη θέση που κάποτε βρισκόταν “ο επαγγελματίας”. “Βγάλε εισιτήριο για την επόμενη πτήση σου”, “βρες ξενοδοχείο που θα μείνεις στο ταξίδι σου”…

http://www.dreamstime.com/-image25641023Δυστυχώς, όμως, ενώ όλα αυτά μας κάνουν να νιώθουμε πως καταφέρνουμε να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, στην ουσία μεταφέρουμε την προσοχή μας από το ένα στο άλλο, δίχως να μπορούμε να εστιάσουμε σε μία εργασία για μεγάλα διαστήματα παράγοντας ποιοτικά αποτελέσματα.

Ακόμη χειρότερα, οι νεότερες γενιές προτιμούν να επικοινωνούν μέσω γραπτών μηνυμάτων, SMS και παραπλήσιων λύσεων, θεωρώντας το eMail (ή την φωνητική/video επικοινωνία) “απαρχαιωμένο” αλλα και το Facebook “για τους παππούδες άνω των 30”. Το πρόβλημα με αυτό είναι πως η επιλεγμένη μέθοδος επικοινωνίας τους δεν τους παρέχει αρκετό “χώρο” για να εκφράσουν ολοκληρωμένες σκέψεις, τους περιορίζει σε “έκταση”, από την ίδια τη φύση της, καταλήγοντας να μαθαίνει εγκέφαλό τους να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο.

brain_004

Όλα τα παραπάνω καταλήγουν να μεταφράζονται σε αυτό που θα λέγαμε “χειρότερη ποιότητα ζωής“, μια καθημερινότητα πνιγμένη στον συνεχές άγχος, όπου ποτέ δεν υπάρχει “downtime”, “ξεκούραση” ούτε για εμάς, ούτε για το… μυαλουδάκι μας.

Όντως το άρθρο λέει πράγματα που, πάνω-κάτω, όλο και έχουν περάσει (μια ή περισσότερες φορές) και από το δικό μας μυαλό. Και μάλλον μας θυμίζει πως, ναι, καλή η τεχνολογία, αλλά δεν υποτίθεται πως αυτή θα πρέπει να εξυπηρετεί τον άνθρωπο, και όχι το αντίστροφο; Μήπως φτάσαμε στο σημείο που, αν θέλουμε να… διατηρήσουμε την λογική μας, θα ήταν καλύτερο να βάλουμε ένα φρένο σε όλα αυτά;

Αλλά, από την άλλη, μάλλον είναι αδύνατο. Πώς μπορείς, για παράδειγμα, να επιστρέψεις στην εποχή πριν την επέκταση των κινητών; Δίχως, ταυτόχρονα, να σε κατηγορήσουν φίλοι και γνωστοί πως προσπαθείς να γίνεις… Ταρζάν στη θέση του Ταρζάν;

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.