Δεν έχει Windows 10 για τα Surface “Lite”

Η Microsoft ξεκαθάρισε πως η “ελαφριά” οικογένεια tablets της, Surface RT, δεν θα αποκτήσει όλα τα νέα χαρακτηριστικά που θα φέρουν στο τραπέζι τα Windows 10.

Microsoft_2016_Windows_10

Και ναι, μάλλον μπορούμε να το προσλάβουμε αυτό ως μια προειδοποίηση σχετικά με το επικείμενο μέλλον των Surface “Lite” tablets, με τα Windows RT, που… “δεν τραβούσαν” μέχρι σήμερα. Μα, με την καμία. Και ήταν λογικό, αφού ήταν μία από τις πιο απερίσκεπτες και ηλιθιωδώς αισιόδοξες κινήσεις από πλευράς Microsoft.

office_ipad_-_001.jpgΒλέπετε, τα Surface “σκέτο” tablets, σε πλήρη αντίθεση με τα Surface Pro, δεν έτρεχαν μία κανονική έκδοση των Windows, αλλά ένα νέο, σε μεγάλο βαθμό άσχετο με αυτά λειτουργικό σύστημα. Κοινός παρονομαστής ανάμεσα στα δύο, ο πυρήνας τους και η επιφάνεια εργασίας τους, που και πάλι, “έμοιαζαν”, δεν ήταν απόλυτα ίδια.

Ως αποτέλεσμα αυτών, αφού τα Windows RT ήταν ένα διαφορετικό λειτουργικό σύστημα – όσο και αν τα παρουσιάζει η Microsoft ως “ίδια” – προφανώς δεν ήταν και συμβατά με τις περισσότερες εφαρμογές που είχαν σχεδιαστεί για τις κανονικές εκδόσεις των Windows. Και, άρα, έχαναν το σημαντικότερο πλεονέκτημα του να χρησιμοποιείς τα Windows. Τις εφαρμογές.

Ody's thoughts

Γιατί νομίζετε πως το Linux εξακολουθεί να μην βλέπει ευρεία αποδοχή στο desktop; Ακριβώς επειδή οι περισσότεροι χρήστες δεν μπορούν να κάνουν σε αυτό “ό,τι κάνουν και στα Windows”. Αυτό το “ό,τι κάνουν” ήταν που έλειπε από τα Windows RT – και, κατ’ επέκταση, τα Surface “Lite” (ή “σκέτο”) tablets.

Έτσι, για να… τα ξεκαθαρίσουμε, και να είναι απόλυτα κατανοητό το όλο νόημα: τα PCs θα δουν Windows 10, τα tablets θα δουν Windows 10, τα Surface Pro θα δουν Windows 10, ακόμη και… το Xbox One (!) θα δει Windows 10 (έστω, “τον πυρήνα τους και τα νέα DirectX” – ή, γενικά, “ό,τι χρειάζεται από αυτά για να παίζει παιχνιδάκια και να τρέχει απλές apps στην τηλεόραση μας), αλλά τα Surface-σκέτο (που πάντα λέγαμε και εμείς πως αποτελούσαν μία κακή ιδέα) απλά θα μείνουν στην απόξω.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.