Το Steam θα σου σβήσει όλα τα αρχεία σου (στο Linux)!

Μία απροσεξία από πλευράς ενός προγραμματιστή της Valve στην Linux εκδοχή του Steam μπορεί να οδηγήσει στην διαγραφή όλων των προσωπικών αρχείων σου – όπου και αν βρίσκονται.

fail_003

Το πρόβλημα, που προφανώς ανακαλύφθηκε από τον πρώτο… γκαντέμη της παρέας, εντοπίζεται σε μία κακογραμμένη γραμμή του αρχείου steam.sh, όπου συναντάται η εντολή:

Quote:

rm -rf “$STEAMROOT/”*

Για τους μη γνώστες, που δεν καταλαβαίνουν τι είναι αυτό και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες, ας το αποκωδικοποιήσουμε.

  • Το “rm” σημαίνει “remove“, και είναι μία εντολή διαγραφής αρχείων στον κόσμο του Linux.
  • Το “-rf” είναι μία παράμετρος της εντολής που ορίζει πως “ακόμη και αν τα αρχεία είναι προστατευμένα κατά της όποιας διαγραφής, ακόμη και αν είναι με κάποιον τρόπο ενεργά, ακόμα και αν χρησιμοποιούνται με κάποιον τρόπο, θα πρέπει στην πρώτη ευκαιρία όπως και να έχει, να διαγραφούν“. Τόσο όμορφα.
  • Το τρίτο, το ‘ “$STEAMROOT/”* ‘, προσδιορίζει τον φάκελο όπου είναι εγκατεστημένη η εφαρμογή, που όμως αν για κάποιο λόγο δεν έχει οριστεί, ή αν η εφαρμογή “δεν μπορεί να τον βρει” (π.χ. επειδή, όπως ο… πρώτος γκαντέμης που εντόπισε το πρόβλημα, τον έχεις μεταφέρει σε ένα μεγαλύτερο δίσκο για να χωράνε ακόμη περισσότερα παιχνίδια), θεωρεί πως είναι ταυτόσημος με το “/*”. Που σημαίνει “την αρχή-αρχή του συστήματος αρχείων του Linux”, προφανώς “μέσα” στην οποία βρίσκονται τα πάντα. Όχι, να το τονίσουμε αυτό: ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
FailSign

Προφανώς πρόκειται για ένα ηλίθιο λάθος, μία απροσεξία που μπορεί να διορθωθεί εύκολα, και… Και “ευτυχώς”, αν και “δυστυχώς” για τους οπαδούς του Linix, το gaming στο λειτουργικό-σύστημα-με-σήμα-τον-ηλίθιο-πιγκουίνο παραμένει ενασχόληση των λίγων, περιορισμένο σε ένα ποσοστό που μάλλον δεν ξεπερνάει καν ένα 5% της συνολικής βάσης χρηστών του. Και αφού προϋποθέτει και τον μη-ορισμό του φακέλου του Steam, περιορίζεται σε ένα ακόμη μικρότερο ποσοστό χρηστών, καθιστώντας το πρόβλημα αρκετά περιορισμένο.

Για φαντάσου, όμως, να είχαν κυκλοφορήσει ήδη τα πολυαναμενόμενα Steam Machines, που η Valve θέλει να χώσει στα σαλόνια μας ως κονσόλες! Τα Steam Machines δεν θα απευθύνονται σε “ψαγμένους” χρήστες του Linux, αλλά στον μέσο κονσολο-gamer, που με αυτό το πρόβλημα μπορεί να έβλεπε όλη την και-καλά-κονσόλα του να… καταρρέει και όσα προσωπικά αρχεία είχε σε αυτήν να εξαφανίζονται δίχως εμφανή δυνατότητα ανάκτησης τους!

Όμορφα!

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.