Τζάμπα τα Windows 10!

Το αφεντικό τρελάθηκε και ξεπουλάει την πραμάτεια του
Η διαδρομή που ακολουθεί η Microsoft, καθοδηγούμενη από τα ηνία του Satya Nadella, είναι αν μη τι άλλο, ενδιαφέρουσα και τολμηρή. Η απόφασή του να δώσει τα επερχόμενα Windows 10 δωρεάν, είναι ίσως το καλύτερο δείγμα αυτής της διαφορετικής προσέγγισης. Να σημειώσουμε ότι ακόμη και το πρώην αφεντικό της MS, ο πολύς Steve Ballmer, δείχνει να επικροτεί τις νέες αποφάσει και την καινούρια φιλοσοφία του “επιγόνου” του, αν κρίνουμε από το ενθουσιώδες tweet του, μόλις έμαθε για τα νέα των χτεσινών ανακοινώσεων, οι οποίες δεν περιορίστηκαν μόνο στα Windows.

Quote:


Ballmer I LOVE MICROSOFT

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, η Microsoft ανακοίνωσε χτες, 21 Ιανουαρίου 2015, ότι τα Windows 10 θα διατεθούν ως δωρεάν αναβάθμιση στους κατόχους υπολογιστή που τρέχει Windows 7, Windows 8.x, αλλά και σε κινητά με Windows Phone 8.x. Υπάρχει εδώ μια μικρή λεπτομέρεια: η δωρεάν προσφορά ισχύει μόνο για ένα χρόνο από την κυκλοφορία του νέου λειτουργικού, μετά από αυτό, δεν είναι ακόμη καθορισμένο πόσο θα κοστίζει.

Αναφέρεται ότι τα Windows 10, από τη στιγμή που θα εγκατασταθούν στη συσκευή, την οποία αναβαθμίζουν, θα προσφέρουν όλες τις ανανεώσεις και προσθήκες που θα κάνει η Microsoft, μέχρι το τέλος της υποστήριξης της συσκευής. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις φορητές συσκευές, για τις οποίες ο προβλεπόμενος χρόνος υποστήριξης της συσκευής μπορεί πρακτικά να είναι 1-2 χρόνια, δεδομένου ότι το hardware εξελίσσεται γοργά και μαζί του οι προδιαγραφές που πρέπει να ακολουθήσει και το software υποστήριξης.

Η Microsoft δε μας είπε τι θα κάνει με τα Windows RT και τα “απλά” Surface tablets, αλλά υποσχέθηκαν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες στο προσεχές μέλλον. Επίσης δεν κατέστησαν σαφές τι θα γίνει με τις εταιρείες που έχουν λάβει μαζικές άδειες χρήσεις για εγκαταστάσεις σε πολλά clients. Εξάλλου, όσον αφορά την προσωπική χρήση, δεν είναι και πάλι απολύτως σαφές τι γίνεται αν αλλάξουμε ένα βασικό υποσύστημα στο PC μας, π.χ. τη μητρική, δεδομένου ότι μάλλον, με την αναβάθμιση, το κλειδί προϊόντος των προηγούμενων Windows θα μετατραπεί σε κλειδί των Windows 10 και θα… κλειδώσει στο συγκεκριμένο hardware.

Galacticus's thoughts

Όπως και να έχει το πράγμα, εκείνο που σαφώς ενδιαφέρει τη Microsoft είναι να μας κάνει να βάλουμε Windows 10 άμεσα και γρήγορα, έτσι ώστε να έχει πολλά εκατομμύρια εγκαταστάσεις του νέου της λειτουργικού σε όλες τις πλατφόρμες, έτσι ώστε να διευκολυνθεί στον απώτερό της στόχο, που δεν είναι άλλος από την προώθηση των “universal” apps, οι οποίες πλέον θα τρέχουν και στο desktop και όχι μόνο σε πλήρη οθόνη. Συνολικά, εκείνο που κάνει εντύπωση είναι ότι η Microsoft δείχνει να πατάει γκάζι και να αγκαλιάζει όλες τις τεχνολογίες αιχμής, έτσι ώστε να αποφύγει το θανάσιμο κίνδυνο να παραμείνει στο περιθώριο.
Έχει το σχέδιο και την προοπτική, το θέμα είναι πόσο καλά θα καταφέρει στην πράξη να συνταιριάξει όλες τις διαφορετικές πλατφόρμες, να φτιάξει το ενιαίο περιβάλλον εφαρμογών, και να προσφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα όλα τα καλά που υπόσχεται: Cortana στο PC, σύστημα εικονικής πραγματικότητας, μοντέρνο Office, appstore για iOS-Android, τον Spartan browser που θα διαδεχθεί τον Explorer, αλλά και πιο συνεκτική υπηρεσία για μουσική και games. Πάντως, νομίζω ότι είναι σε καλό δρόμο και σίγουρα, έστω και ψυχολογικά, προδιαθέτει πολύ καλύτερα από την άχρωμη-άοσμη-άγευστη κλινική προσέγγιση του Ballmer.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.