Οι hackers φίμωσαν το The Interview

Κατόπιν του τεράστιου hack της Sony, και απειλές που ακολούθησαν προς όποιον κινηματογράφο τολμούσε να προβάλει την ταινία των James Franco και Seth Rogen, η εταιρεία αποφάσισε να ακυρώσει την κυκλοφορία της ταινίας.

the_interview_005

Μέχρι σήμερα δεν είχαμε αναφερθεί σε μία από τις μεγαλύτερες ειδήσεις του έτους, αυτή της επίθεσης hackers στη Sony, από την οποία και κατάφεραν να κλέψουν έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών. Συνήθως προσπαθούμε να εστιάζουμε στις πιο ευχάριστες πτυχές της geeky ζωής μας, προσπερνώντας τις περισσότερες τέτοιες δυσάρεστες ειδήσεις.

Ody's thoughts

Επιπλέον, ομολογώ προσωπικά πως είχα υποτιμήσει την έκταση της επίθεσης που δέχτηκε η Sony, η οποία όσο περνούσε ο καιρός αποδεικνυόταν και πιο τρομακτική από ό,τι είχαμε φανταστεί αρχικά. Λάθος μου.

Τώρα, όμως, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε σε αυτήν αφού είναι η πρώτη φορά που μια επίθεση hackers είχε τέτοιο αντίκτυπο στη ζωή μας αλλά και την πιθανότητα να επηρεάσει τις ταινίες, την ψυχαγωγία, την ίδια τη ζωή και γενικότερα το μέλλον μας. Και αυτό διότι η Sony, όπως είπαμε και στην εισαγωγή μας, αποφάσισε κατόπιν των απειλών που συνέχισε να δέχεται από τους hackers, να ακυρώσει ολοκληρωτικά την διάθεση της ταινίας.

Προς τι το μπάχαλο; Τι είναι το The Interview?

Οι ίδιοι οι χάκερς έδειξαν να… μην ξέρουν τι θέλουν, από τη μία ισχυριζόμενοι πως δεν έκαναν ότι έκαναν λόγω της ταινίας, από την άλλη απαιτώντας να μην κυκλοφορήσει “για να μην υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες”. Τι είναι, όμως, τελικά, αυτή η ταινία που βρέθηκε στο επίκεντρο όλου του μπάχαλου, και πως – και ποιούς – θα μπορούσε να ενοχλήσει τόσο ώστε να φτάσουν στο σημείο μιας τόσο τεράστιας επίθεσης και απειλών για τρομοκρατικά χτυπήματα αν οι κινηματογράφοι της Αμερικής τολμούσαν να την προβάλλουν;

Αν και δεν το έχουμε δει (προφανώς), από ότι είναι γνωστό από trailers και διαφημιστικό υλικό που έχει διατεθεί μέχρι σήμερα για την ταινία, το σενάριο της έχει να κάνει με τον James Franco και τον Seth Rogen σε ρόλο δημοσιογράφων που αναλαμβάνουν, αφού το επάγγελμα τους βοηθάει να χωθούν στη Βόρεια Κορέα, την μυστική αποστολή της… δολοφονίας του Kim Jong Un.

Ναι, του υπαρκτού, πραγματικού ηγέτη της.

Αυτού που έχει τη φήμη πως σκότωσε τον θείο του για πλάκα ένα βράδυ που ήταν μεθυσμένος.

Αυτού που, από ότι λένε, έψησε με φλογοβόλο έναν ακόλουθο του με τον οποίο ένοιωσε απογοητευμένος.

Αυτού που, όσοι από τον “απλό λαό” βρίσκονται κοντά του, δεν τολμούν να μην χαμογελούν και να μην συμπεριφέρονται σαν να είδαν μπροστά τους τις πύλες του παραδείσου. Διότι “αν δεν”, βλέπε τα δυο προηγούμενα.

Αυτού.

the_interview_006

Οι δυο ηθοποιοί φημίζονται για το ωμό, εκρηκτικό και συχνά-πυκνά χυδαίο χιούμορ τους, και στην προκειμένη περίπτωση δεν προσπάθησαν να καμουφλάρουν στο ελάχιστο το ποιος ήταν ο κακός της ταινίας τους. Ούτε να του αλλάξουν λίγο την εμφάνιση, ούτε καν να του δώσουν ένα άλλο όνομα. Όχι. Στο The Interview ο “κακός” είναι “ο Φασίστας, τρελός και ψυχωτικός ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un”. Με το ονοματάκι του. Πως λέμε “με τη βούλα”.

Ε, ΠΟΙΟΣ θα μπορούσε να είναι “πίσω από το hack”, άραγε;

Είναι πρωτοφανές, λοιπόν, ποιος ήταν ο βασικός ύποπτος για την επίθεση στη Sony: η ίδια η Β. Κορέα. Όπως λέμε, “επίσημα”. Όπως λέμε “η ίδια της η Κυβέρνηση”. Όπως λέμε “hackers που εργάζονται σε κάποια κρατική υπηρεσία, ο ανώτερος των οποίων έλαβε διαταγή από τον ανώτερό του που είχε λάβει διαταγή από τον δικό του ανώτερο με τη σειρά του είχε λάβει διαταγή απευθείας από τον ίδιο τον Kim Jong Un”.

Προφανώς “να δείξουν στα Δυτικά γουρούνια πως δεν θα έπρεπε να τολμούν να σπιλώσουν το όνομα ή την εικόνα του μεγάλου αυτού ηγέτη”.

the_interview_002

Και αν όχι η ίδια η κυβέρνηση της Β. Κορέας, έστω, κάποιοι φανατικοί υποστηρικτές της. Και αυτό διότι hack τέτοιας έκτασης και τέτοιου μεγέθους δύσκολα Θα γινόταν από κάποιους “για πλάκα”.

Bye-bye The Interview, hello The Interview!

Η κυκλοφορία της ταινίας, λοιπόν, όπως ανακοίνωσε η Sony, κατόπιν απειλών των hackers προς τις μεγάλες κινηματογραφικές αλυσίδες της Αμερικής πως αν τολμούσαν να την προβάλουν θα υπήρχαν επιπτώσεις, “ακυρώνεται”.

Η απόφαση της ήρθε αφού αυτές οι αλυσίδες άρχισαν να ακυρώνουν η μία μετά την άλλη την προβολή της ταινίας, φοβούμενες για την ασφάλεια του κοινού. Στο ενδιάμεσο η Sony είχε πει πως κάθε ιδιόκτητης κινηματογράφου έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ελεύθερα τι θα κάνει και πως από πλευράς της θα σεβόταν οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την προβολή ή μη της ταινίας.

Αντίθετα, όμως, με το τι φαίνεται αρχικά, ειδικά σε αυτή την περίπτωση, ούτε η ίδια η Sony, ούτε οι Rogen και Franco, ούτε οι συντελεστές της ταινίας “χάνουν” από την όλη φάση. Ω, όχι.

Και αυτό διότι με όλο αυτό το σούσουρο, μία κωμωδία που μπορεί και να μην γνώριζε και τόσο μεγάλη επιτυχία, παρά τα “ονόματα” της, έχει μετατραπεί σε must-see ό,τι και να γίνει και έχει βρεθεί όχι απλά στο στόμα όλου του κόσμου, αλλά και στο επίκεντρο… διπλωματικού επεισοδίου!

Όχι, πες μας, μετά από αυτό, πως δεν θέλεις να δεις την ταινία που προκάλεσε τέτοια οργή, που παίζει με λάθος κινήσεις να μπορούσε να αποτελέσει ακόμη και την αφετηρία ενός πολέμου!

James Franco

Μπορεί “να μην κυκλοφορήσει τώρα στους κινηματογράφους” η ταινία, αλλά οι κινηματογράφοι δεν είναι η μοναδική δίοδος για την ψυχαγωγία μας. Είναι σχεδόν δεδομένο πως σύντομα το The Interview θα εμφανιστεί σε κάποιες υπηρεσίες streaming, αν και αυτό που είναι απόλυτα σίγουρο, και μία νίκη από πλευράς της Sony, είναι πως θα το δούμε να φιγουράρει φάτσα-κάρτα, κάποια στιγμή, πιθανότατα πριν από οπουδήποτε αλλού, στο PlayStation Store.

Πρακτικά, μία από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου, το απόλυτο επίκεντρο του κατακλυσμού, μόλις έγινε το επόμενο… μεγάλο exclusive του PlayStation 4, και δεν είναι καν παιχνίδι!

Ουσιαστικά όμως, αυτοί που θα αποδειχτούν οι περισσότερο χαμένοι μακροπρόθεσμα είναι οι Ίδιοι οι δημιουργοί ταινιών που εργάζονται στο Χόλιγουντ, αφού ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται οι συνέπειες της όλης υπόθεσης: η επόμενη ταινία του “40χρονου Παρθένου” Steve Carell, ένα θρίλερ που θα εξελισσόταν στην Β. Κορέα, μόλις ακυρώθηκε.

Είναι, δηλαδή, η πρώτη περίπτωση όπου οι hackers, “ο κόσμος” ή, μάλλον, μια μερίδα κόσμου που, λόγω τεχνογνωσίας, έχει “εξουσία” στα χέρια της, κατάφερε να φιμώσει το έργο ενός δημιουργού. Δεν έχει σημασία αν αυτό ήταν αμφιλεγόμενο, δεν έχει σημασία αν ήταν κατακριτέο. Αυτό που έχει σημασία είναι πως δεν θα δει το φως της ημέρας “όπως έπρεπε”, σε ένα… λαμπρό παράδειγμα λογοκρισίας όχι από κάποιες αρχές, αλλά από κάποιους που απλά “δεν γούσταραν την όλη ιδέα”.

Seth Rogen;James Franco;Lizzy Caplan

Και, κατ’ επέκταση, περισσότερο χαμένοι θα είμαστε όλοι εμείς, ως θεατές, αφού τώρα πια θα βλέπουμε ακόμη πιο… “χλιαρές” ταινίες, που δεν θα τολμούν να ρισκάρουν ή να θίξουν θέματα που θα μπορούσαν να… τσαντίσουν κάποιον hacker σε κάποια γωνιά του πλανήτη.

Ναι μεν πάντα θα υπάρχουν οι εξαιρέσεις, αλλά όσον αφορά στις μεγάλες παραγωγές, και τις εξίσσου μεγάλες εταιρείες που… ειδικεύονται σε αυτές, είναι σχεδόν σίγουρο πως τουλάχιστον για κάποιο διάστημα καμία από αυτές δεν θα τολμήσει να πάρει το ρίσκο να επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή μίας “επικίνδυνης” ταινίας.

Μιας ταινίας με θέμα ή χαρακτήρες που θα μπορούσαν έστω και στο παραμικρό “να χαρακτηριστούν αμφιλεγόμενα”, αφού αν “μπει στο μάτι” hackers, μπορεί και να μην κυκλοφορήσει ποτέ.

Εσύ, θα τα έπαιζες τα εκατομμυριάκια σου κορώνα-γράμματα; Μάλλον όχι. Αντίο “ελευθερία έκφρασης και λόγου”, καλά ήταν όσο σε είχαμε.

Γιατί, ΠΟΙΟΣ περίμενες πως έκανε την επίθεση;

Κλείνουμε με την σχεδόν-επιβεβαίωση που έχει αρχίσει να ακούγεται τις τελευταίες ώρες: σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι επίσημες αρχές της Αμερικής, όλα τα ίχνη δείχνουν πως πίσω από την επίθεση προς την Sony όντως βρίσκεται η κυβέρνηση της Β. Κορέας.

Και το ερώτημα είναι τι γίνεται από εδώ και έπειτα; Η Sony, έχοντας υποστεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα και γνωρίζοντας πια ποιος είναι ο ένοχος, θα τολμήσει να κινηθεί εναντίον μιας ολόκληρης χώρας για να απαιτήσει μία δίκαιη αποζημίωση;

Μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε, όπως είπαμε νωρίτερα, να αποτελέσει ακόμη και αφορμή για πόλεμο ανάμεσα σε Ιαπωνία και Β. Κορέα. Αν “δεν φτάσει ως εκεί”, πράγμα δύσκολο, μόνο δύο πράγματα μπορούν να συμβούν: είτε όντως η Β. Κορέα, με κάποιον τρόπο, θα πληρώσει κάποια αποζημίωση στη Sony (χλωμό), είτε η Sony θα βρεθεί να πρέπει να καταπιεί την ταπείνωση και να συνεχίσει την πορεία της σαν να μην είχε συμβεί τίποτα, αναλαμβάνοντας η ίδια τα έξοδα της όλης υπόθεσης ως ένα αναπόφευκτο έξοδο.

Το δεύτερο, που είναι και το πιθανότερο, είναι και το πιο δυσάρεστο, αφού αν συνέβει μια, τίποτα δεν αποκλείει να συμβεί πάλι και πάλι, με hackers από κάποιες κυβερνήσεις να επιτίθενται σε όποιες εταιρείες κρίνουν πως είναι αντίθετες στα συμφέροντα της χώρας τους, γνωρίζοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξουν κάποιες κυρώσεις. Οι εταιρείες, όλες οι εταιρείες, θα βρεθούν στο έλεος των “άλλων” κυβερνήσεων.

James Franco

Η ελευθερία και στο εμπόριο, και… γενικότερα ως όρος, μόλις υπέστη ένα τεράστιο πλήγμα. “Κάποιος” φίμωσε “κάποιον”, και ενώ όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι είναι και οι δύο, κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα για αυτό – η αδικία μπορεί, απλά, να καταγραφεί στην ιστορία ως ένα γεγονός και, πιθανότατα, να επαναληφθεί στο κοντινό μέλλον.

Αν κάνεις τολμήσει να κάνει κάτι για αυτήν, θα υπάρξουν άσχημες συνέπειες.

Αν δεν κάνει, πάλι υπάρχουν εξίσου άσχημες συνέπειες.

Και φαντάσου πως όλα ξεκίνησαν σαν μια προσπάθεια για κάφρικο χιούμορ που στην πράξη δεν θα έβλαπτε κανέναν.

Εκτός, ίσως, από τον εγωισμό ενός “ηγέτη”.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.