Movie review: Automata

Μεταποκαλυπτική Γη στα πρόθυρα της εξέγερσης των Μηχανών. Έχουμε ενώπιόν μας το Blade Runner του 21ου αιώνα;

Automata

Η περίτρανη απόδειξη του ότι ένα πολύ ωραίο trailer δεν προδικάζει, σε καμία περίπτωση, μια ωραία ταινία, επιβεβαιώνεται από το Automata, ένα έργο με ευγενείς προθέσεις, ικανό πρωταγωνιστή, ενδιαφέρον σενάριο, αλλά απογοητευτική εκτέλεση.

Το Automata περιστρέφεται γύρω από ένα φανταστικό δυστοπικό φουρουριστικό σενάριο (ω, τι έκπληξις!), στο οποίο, μια τεράστια ηλιακή έξαρση, πλημμυρίζει με φονική ραδιενέργεια τον πλανήτη, εξαφανίζοντας τη χλωρίδα και οδηγώντας στον αφανισμό την τεράστια πλειοψηφία των ζώντων οργανισμών.

Ο ανθρώπινος πολιτισμός δέχεται ένα θανάσιμο πλήγμα και τα ελάχιστα εκατομμύρια επιζήσαντων, περιορίζονται σε μεγαλουπόλεις, στις οποίες ζουν υπό άθλιες συνθήκες. Η οικονομία και η τεχνολογία οπισθοδρομούν και η τελευταία ελπίδα μας εναποτίθεται σε μια νέα γενιά έξυπνων ρομπότ, στα οποία ανατίθεται το τιτάνιο έργο της κατασκευής ενός δικτύου αναχαίτισης των δολοφονικών ηλιακών ακτίνων.

Όταν το κολοσσιαίο έργο αποτυγχάνει, τα ρομπότ, είτε καταλήγουν στις χωματερές, ή παραμένουν στην υπηρεσία των ανθρώπινων αφεντικών τους. Επί της ουσίας πρόκειται για μηχανικούς σκλάβους, που υπακούουν χωρίς καμία αντίδραση, καθώς είναι προγραμματισμένα έτσι ώστε να μην αναπτύσσουν αυτοσυνειδησία και να μην αποτελέσουν έτσι κίνδυνο, εξεγειρόμενα εναντίον των δημιουργών τους.

Automata

Σε αυτήν την άθλια και παρηκμασμένη ανθρώπινη κοινωνία, όλως παραδόξως, εκείνο που συνεχίζει να επιβιώνει είναι το σύστημα του καπιταλισμού: μεγάλες εταιρείες συνεχίζουν να είναι στο επίκεντρο του ελέγχου κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας και πλέον, καθώς οι κρατικοί σχηματισμοί έχουν καταρρεύσει, οι εταιρείες κυριαρχούν πάνω στις ζωές, εξουσιάζοντας ανθρώπους και μηχανές.

Σε κάποιο σημείο, αρχίζουν να αναφέρονται σποραδικά περιστατικά ρομπότ, τα οποία ξεφεύγουν από τις εντολές του αρχικού τους προγραμματισμού, αυτοεπιδιορθώνονται και ορισμένα από αυτά δραπετεύουν από την ανθρώπινη υποτέλειά τους. Η αστυνομία, υπό την καθοδήγηση και τις εντολές της μοναδικής εταιρείας κατασκευής ρομπότ που έχει απομείνει, κυνηγά και εκτελεί επί τόπου, όσα ρομπότ εμφανίζουν σημάδια απόκκλισης από την προγραμματισμένη συμπεριφορά τους.

Κάπου εδώ εμφανίζεται ο Jacq Vaucan, ένας ασφαλιστικός πράκτορας της εταιρείας, τον οποίο υποδύεται ο Antonio Banderas. Ο Vaucan, ενώ προσπαθεί να πάρει μια ευνοϊκή μετάθεση, η οποία θα εξασφαλίσει σε αυτόν και την εγκυμονούσα γυναίκα του μια πιο άνετη ζωή, μακριά από τη μολυσμένη και ραδιενεργή ατμόσφαιρα της πόλης, καταλήγει φυγάς και καταζητούμενος από τους ίδιους τους εργοδότες του.

automata-03

Ο Vaucan αποκαλύπτει ότι ορισμένα ρομπότ έχουν βρει τρόπο να επαναπρογραμματίσουν τους εαυτούς τους και να ξεπεράσουν σε ευφυία τους δημιουργούς τους, κάτι που οι προϊστάμενοί του θέλουν να αποσιωπήσουν και να καταστείλουν με κάθε τρόπο. Τελικά ο ήρωάς μας θα καταλήξει στην αντίπερα όχθη, σύμμαχος των ρομπότ που δε θέλουν να εγεξερθούν, αλλά να φύγουν μακριά από τους ανθρώπους, βρίσκοντας τη δική τους χώρα να ζήσουν και αναζητώντας το δικό τους πεπρωμένο. Θα καταφέρει τελικά να ξεφύγει και να βοηθήσει τα ρομπότ να δραπετεύσουν, ή θα πέσει στα χέρια των λαγωνικών της εταιρείας;

Page 1 of 212
Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.