Ετοιμαστείτε για 8K panels

Εδώ ακόμη δεν μπορούμε να διαχειριστούμε περιεχόμενο 4Κ, τι μας λέτε τώρα!

LG 8K panel

Φημολογείται ότι η LG θα δείξει στην προσεχή έκθεση CES την πρώτη καταναλωτικά διαθέσιμη τηλεόραση στις 55 ίντσες με την ασσύληπτη ανάλυση των 7680×4320 pixels, which is… 8Κ. Μάλιστα! 16 φορές δηλαδή την ανάλυση της δικής σου πτωχής full HD οθονίτσας ή τηλεορασίτσας, αγαπητέ μου φίλε, που ήδη ένιωθες μειονεκτικά, κοιτάζοντας από τη μια το άδειο σου πορτοφόλι και από την άλλη τις τηλεοράσεις και τα monitors 4Κ που παρελαύνουν αβέρτα-κουβέρτα.

Info

Με διαγώνιο 55 ιντσών υπολογίζεται ότι η τηλεόραση αυτή θα έχει πυκνότητα 160dpi και συνολικά 33Mpixels χορταστικής ανάλυσης. Αν οι 40 ίντσες θεωρούνται το ελάχιστο για να δεις πραγματική διαφορά σε 4Κ ανάλυση, μήπως οι 55 ίντσες είναι λίγες για 8Κ; Εν πάση περιπτώσει, ένα άλλο στοιχείο της νέας TV είναι η διάταξη RGBW (όπου W=white), η οποία ενισχύει τη φωτεινότητα του panel, λόγω της υψηλής πυκνότητας των pixels. Η LG λέει ότι η τηλεόραση θα έχει μέγιστη φωτεινότητα 500 nits, κάτι καθόλου άσχημο.

Αυτή τη στιγμή πάντως, η κατάσταση με τα panels είναι ένα ψιλομπάχαλο, καθώς ναι μεν μπορείς να βρεις οθόνες και τηλεοράσεις 4Κ μεταξύ 500 και 700 ευρώ, αλλά σε σύγκριση με τα καλά IPS panels και το ποιοτικό χρώμα των full HD μοντέλων, θα πάθεις ένα ψιλοπολιτισμικό και θα κλαις τα λεφτουδάκια σου. Χώρια που οι budget 4K TVs είναι άθλιες στην κίνηση και σε φλουμώνουν στο ghosting. Εδώ που τα λέμε, που είναι οι Plasma, που είναι οι SED, ακόμη και οι OLED με το σταγονόμετρο.

Στα δε gaming monitors, θες 4Κ; ΟΚ, μάλιστα, έχεις όμως κανένα 800άρι για καλό συνδυασμό διπλών καρτών για να σηκώνεις σε τέτοια ανάλυση και αξιοπρεπή λεπτομέρεια; Και φυσικά ξέχνα ποιοτικό χρώμα, μιλάμε για TN της κακιάς ώρας. Επίσης ξέχνα 120-144Hz, 60 και πολλά σου είναι (μάλιστα αν δεν έχεις DisplayPort 1.2 ή HDMI 2.0 έχασες, καθώς θα βλέπεις στα 30Hz και θα στραβωθείς από το flickering και το lag).

Και αν δε σου έφταναν όλα αυτά, δε θέλεις και κανένα σύστημα ελέγχου του ρυθμού σάρωσης όπως G-Sync ή Freesync; Σιγά μην το βρεις αυτό σε monitor 4K (ένα της Acer είναι νομίζω κι αυτό πανάκριβο). Όσο για τα Freesync monitors που θα δουλεύουν και με AMD GPUs, δεν έχει πάρει κάτι το μάτι μου. Μάλλον από του χρόνου και βλέπουμε.

Απογοητεύτηκες; Όχι, δεν υπάρχει λόγος, άσε την τεχνολογία να ωριμάσει και κάνε την κίνησή σου την κατάλληλη στιγμή.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.