Πως σας φάνηκε το teaser του νέου Star Wars;

Έτσι είναι, σταματάς να γράψεις για δυο-τρεις μέρες και ααακριβώς εκείνη τη στιγμή βγαίνει καινούριο trailer του Star Wars..!

Star Wars

Ah, anyways, είναι σχεδόν σίγουρο πως το είδατε πριν από εμένα, αφού για κάποιους λόγους δεν μπορούσα να βρίσκομαι κοντά σας όσο θα ήθελα. Μιλάω, φυσικά, για το πρώτο teaser trailer του καινούργιου Star Wars που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες, δίνοντας μας μια πρώτη γεύση από “το όραμα” που έχει ο J.J. Abrams για τον κόσμο που αρχικά έπλασε ο Γεώργιος Λουκά (George Lucas, πιθανόν μακρινός ξάδελφος της “δικής μας” Ελένης). Αυτό:

Προσωπικά, λοιπόν, και άσχετα αν ήδη έχουν αρχίσει να κλαίγονται σε διάφορα sites και forums φανατικοί οπαδοί της μέχρι τώρα σειράς σχετικά με τις “ανακρίβειες” που το διακατέχουν, λέγοντας, για παράδειγμα, πως το συγκεκριμένο φωτόσπαθο που βλέπουμε προς το τέλος του trailer δεν θα μπορούσε να υφίσταται (αντίθετα με αυτό που έχετε για να καθαρίζετε την τουαλέτα σας, έτσι, παλικάρια;) μπλα-μπλα-μπλα, μου αρέσει.

Ναι, εγώ, ο ανάποδος, ο αντιπεριβαλλοντολογικός (ε;!), το πνέυμα αντιλογίας, δηλώνω πως δεν με χάλασε καθόλου. Να, ας το βάλω, πέρα από την κατηγορία άποψη, και στο προσωπικό μποξάκι μου, για να ξεκαθαρίσουμε πως, ναι, το είπα, εγώ, για ένα νέο Star Wars.

Ody's thoughts

Μου άρεσε το νέο trailer του. Πολύ.

Και αυτό διότι, σε περίπτωση που το συγκρίνετε με τις αναμνήσεις από την παιδική σας ηλικία, όταν παρακαλούσατε τη μαμά να σας αφήσει να ξαναδείτε το έπισοουντ φώρ στην σι-αρ-τι της κακιάς κατάρας που όλοι είχαμε τότε, δείχνει σχεδόν το ίδιο καλό με αυτά από οπτικής άποψης. Σχεδόν.

Το βασικό κριτήριο που θα έπρεπε να έχει κάθε οπαδός της σειράς δεν είναι κατά πόσο θα μπορούσε να συγκριθεί με τις τρεις ταινίες της πρώτης τριλογίας, φτιαγμένες σε μία εποχή με άλλα ήθη, αλλά έθιμα, όπου, επιπλέον, τα εφέ γίνονταν με πρακτικούς τρόπους απλά επειδή αυτό ήταν οικονομικότερο η πιο βολικό. Αναπόφευκτα, ειδικά αυτό το θέμα, των εφέ, θα εμφανιζόταν και στην καινούρια ταινία, αφού τα κατασκευασμένα από υπολογιστή ειδικά εφέ παρέχουν στους σκηνοθέτες απίστευτη ελευθερία σε σχέση με τη χρήση μοντέλων και οπτικών τρυκ.

George_Lucas-Star_Wars.jpg

Πες, για παράδειγμα, πως θέλεις να ανατινάξεις το Millennium Falcon, και αφού κάνεις την έκρηξη, ΚΑΜΠΟΥΜ και τέτοια, τελικά δεν σου “έχει κάτσει” το πλάνο έτσι όπως το ήθελες. Τι κάνεις;

Παίρνεις τηλέφωνο τον Μπάμπη τον μοντελίστα να σου φτιάξει ένα καινούργιο μοντέλο, που να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο στο παλιό – ‘νταξ, “θα το κλέψεις” με λίγο κακό φωτισμό – για να το ξανα-μανα ανατινάξεις. ΌΟοοταν είναι έτοιμο. Και αφού του τα ξανα-σκάσεις για τον κόπο του.

Ενώ με CGI, τσούπ, γυρίζεις τη virtual camera όπου θέλεις, ελέγχεις χίλιες φορές πως η σκηνή είναι σωστή πριν αρχίσει η τελική προετοιμασία της από τους “εφετζήδες” σου και, στο τσακ-μπαμ, είσαι έτοιμος για κινηματογραφοπροβολές, έσοδα και next sequel.

Το θέμα, λοιπόν, και αυτό που προσωπικά βρίσκω θετικό σε αυτό το πρώτο trailer, είναι όπως είπα η οπτική του σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη τριλογία, όπου “έκανε μπαμ εξαρχής” πως ο Lucas προσπαθούσε “να πιάσει τα νιάνιαρα” ως θεατές.

Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα νιάνιαρα. Και εγώ ήμουν ένα, κάποτε, στο πολύ μακρινό παρελθόν. Και είναι λογικό να τους αρέσει το Star Wars, όπως αρέσει και στον περισσότερο κόσμο στον πλανήτη – ακόμη και σε μη-οπαδούς της επιστημονικής φαντασίας. Αυτό είναι το clue που είχε χάσει ο Lucas, ΚΑΙ στις τρείς ταινίες της νέας τριλογίας του: το Star Wars αρέσει στα παιδιά όταν είναι το Star Wars. Το Star Wars ΔΕΝ αρέσει σε κανέναν ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ στα παιδιά όταν είναι ένα Star Wars κατασκευασμένο ώστε “να αρέσει σε παιδιά”.

Στο Phantom Menace, λοιπόν, τι μας υποσχέθηκε; Πως, ουσιαστικά, θα βλέπαμε το origin story του Darth Vader. Στη δική του τριλογία. Όνειρο. Μόνο που, αν θυμάστε, από τα πλάνα που είχαμε δει ήταν περίεργος πολύ φωτεινά. “Είναι επειδή ζει σε έναν πλανήτη-έρημο, σαν τη Σαχάρα ένα πράμα”. Οι πιο υποψιασμένοι θέλαμε να ουρλιάξουμε “είναι επειδή έχετε ένα κεφάλι-έρημο και θα σας βγει σκέτη σαχλαμάρα ένα πράμα”, ίσως επειδή θυμόμασταν και τις παλαιότερες προσπάθειες “αρμέγματος” των Ewoks.

Τελικά, αποδείχτηκε πως είχαμε δίκιο, όσο και αν δεν ήθελαν να το παραδεχτούν οι πιο φανατικοί οπαδοί του Star Wars. Και οι τρεις ταινίες της “νέας τριλογίας” είχαν ένα ηλιθιωδώς μπλεγμένο σενάριο που έδινε έμφαση στην πολιτική και τις πλεκτάνες (γιατί ΓΙΑ ΑΥΤΟ μας άρεσαν τα παλιά Star Wars, λόγω της έμφασης τους σε πολιτική, πλεκτάνες, “και εκείνες τις δικαστικές διαμάχες όπου ο παππούλ…” – εμ, όχι, αυτό ήταν το Law & Order). Αυτό ως υποδομή για δράση με όχι απλώς παιδική αλλά ντιπ για ντιπ παιδιάστικη λογική και πανηλίθιους χαρακτήρες, είτε “πολύ καλούς” είτε “πολύ κακούς” για να πουλήσουν σε κουκλάκια.

Star_Wars_Episode_1_Honest_Trailer.jpg

ΑΥΤΟ το trailer, λοιπόν, δεν μοιάζει στο παραμικρό να έχει σχέση με εκείνες τις ταινίες. Μοιάζει σαν μια εντελώς διαφορετική ιστορία που, όμως, τυχαίνει να εξελίσσεται στο ίδιο σύμπαν με εκείνες. Και αυτό είναι μια μεγάαααλη διαφορά. Παράδειγμα:

Θεωρητικά, σενάρια… επιστημονικής φαντασίας κάνουμε εδώ πέρα, δεν θα μπορούσε η σειρά των Die Hard να εξελίσσεται στο ίδιο σύμπαν με τους τηλεοπτικούς… “Συμμαθητές”; “Εδώ”, στη χώρα μας, κάποιοι συμμαθητές ξανασυναντώνται με αποτέλεσμα μπάχαλο. “Εκεί”, στην μακρινή αμερική, ένας Μπρους Γουίλις αποτρέπει μια τρομοκρατική επίθεση. Και τα δυο εξελίσσονται στον ίδιο “πραγματικό” κόσμο, στον πλανήτη Γη. Και στα δυο οι πρωταγωνιστές ζουν παραπλήσιες ζωές που, όμως, εμείς βλέπουμε μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα. Που το πάω;

Το ένα “βλέπεται”. Το άλλο όχι.

Filmmaker George Lucas meets "Star Wars"-inspired Disney characters at Walt Disney World Resort in Florida

Αυτή την εντύπωση μου έδωσε το παραπάνω trailer: ποτέ δεν με ενδιέφερε στην πραγματικότητα να δω μια συνέχεια της ιστορίας που ξεκίνησε στην κλασσική τριλογία του Star Wars – το ότι θα την δω και αυτήν είναι απλά ένα bonus. Αυτό που ήθελα, και που, πιστεύω, θέλαμε όλοι οι φανατικοί geeks του πλανήτη στην πραγματικότητα, ήταν να δούμε μια θεματική συνέχεια της. Να δούμε “περισσότερο από εκείνο που μας άρεσε”, όχι “να μάθουμε τι έγινε με τους χαρακτήρες”. Το θέλαμε και αυτό, αλλά δεν ήταν το πιο σημαντικό. Όπως οταν τρως ένα κομμάτι από μία πάρα πολύ καλή σοκολάτα, το επόμενο βήμα σου είναι… να φας άλλο ένα κομμάτι, όχι να ζητήσεις την συνταγή για να τη φτιάξεις μόνος σου. “MOORREEEeeEe” το λένε οι αμέρικανς.

Ε, “more” φαίνεται πως θα έχουμε. Και μάλιστα στο στυλάκι του Episode V, που θεωρείται και από τα καλύτερα – αν όχι το καλύτερο – της όλης κινηματογραφικής σειράς. Και αν το φωτόσπαθο έχει και κουρδιστήρι για να πετάει φλόγες, αν ΑΥΤΟ είναι που “θα σε χαλάσει”, “τα αξεσουάρ” και όχι ολόκληροι πρωταγωνιστο-χαρακτήρες σαν τον Jar Jar binks και σεναριο-πατέντες σαν τα midichlorians, μάλλον έχεις λάθος προτεραιότητες. Δεν θέλεις ταινία, το… Star Wars Wiki θέλεις.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.