Μας άφησε ο Ralph Baer, δημιουργός της πρώτης παχνιδο-κονσόλας.

Σε ηλικία 92 ετών απεβίωσε το Σάββατο ο Ralph Baer, δημιουργός της Magnavox Odyssey, της πρώτης εμπορικά διαθέσιμης παιχνιδο-κονσόλας.

ralph_baer_003

Αν και δεν γνώρισε τεράστια επιτυχία σε σχέση με τα σημερινά μέτρα και σταθμά, η Magnavox Odyssey αποτέλεσε την απαρχή για το οικιακό gaming, το 1972, φέρνοντας σε περισσότερα από 130.000 νοικοκυριά τα πρώτα ηλεκτρονικά παιχνίδια για “μαζική κατανάλωση”.

ralph_baer_004

note

Ο αριθμός έρχεται από τους New York Times, που σημειώνουν πως μέσα σε τρία χρόνια από την κυκλοφορία της, μέχρι το 1975, είχε “σπρώξει” στους καταναλωτές 330.000 “κομμάτια”. Σήμερα τα νούμερα φαίνονται… αστεία, με τα PlayStation και Xbox να πουλάνε εκατομμύρια “κομμάτια” μέσα στο πρώτο έτος κυκλοφορίας του.

Ο Baer βραβέυτηκε τον Φεβρουάριο του 2006 με το “National Medal of Technology” από τον τότε Πρόεδρο της Αμερικής, George W. Bush, και θεωρείται από πολλούς ως “ο μπαμπάς των Video Games” για την συνολική συνεισφορά του στο χώρο του gaming.

Αντίο Ralph, και… ειλικρινά, ευχαριστούμε.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • galacticusX

  Εντάξει, μιλάμε για μια εποχή που ακόμη μιλάγαμε για “ηλεκτρονικό εγκέφαλο” και που η μισή Ελλάδα ακόμη δεν είχε καλά-καλά δρόμους και ηλεκτρικό. Πόσο μάλλον για την έννοια “video game”…

 • ducklord

  “Ηλεκτρονικό εγκέφαλο”; Τότε(νες); Σώπα! “Τους ξέραμε” από τότε(νες); Τρούλυ;

 • e4rthw0rm

  Ε όχι και δεν είχε δρόμους! Η χούντ… εχμ… η “επαναστατική” μας κυβέρνηση τι έκανε ολόκληρη 7ετία;

  Και μια χαρά δρόμους είχαμε, και ηλεκτρικό είχαμε, και άμα δεν ασχολιόσουν με τα πολιτικά δεν σε πείραζε κανένας (όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, αυτά έχουν ειπωθεί στ’ αλήθεια από ανθρώπους που βίωσαν την 7ετία…)

  Επίσης, πρόσφατα έγινε αναφορά σε “ηλεκτρονικό εγκέφαλο”, όταν πήγα το αυτοκίνητο στο συνεργείο… Χο χο χο! (και μέρι κρίσμας…)

 • ducklord

  Εμ… Εντάξει, τα αυτοκίνητα ΈΧΟΥΝ “ηλεκτρονικό εγκέφαλο” τώρα πια! Όντως παίζει κεντρικός επεξεργαστής που “μανατζάρει” ιδιότητες του αυτοκινήτου όπως το πόσο γρήγορα δουλεύουν τα πιστόνια, πόσο γρήγορα πηγαίνει βενζίνη στον κινητήρα κ.λπ. Δεν ξέρω λεπτομέρειες – δεν είμαι μηχανικός – μα ξέρω να σου πω ότι ΚΥΡΙΩΣ σε αυτόν πέφτουν “μόντες” (πως λέμε… mods του Skyrim) για “καλύτερες επιδόσεις”, “διαφορά στο στρίψιμο καθώς μπαίνεις με 200 στην Αττική Οδό” κ.λπ.

  Είναι το ίδιο “σημείο” που διαβάζουμε πως “μπορεί να χακευτεί από κακόβουλους χάκερς και εκεί που εσύ πήγαινες στα Goodies να σε οδηγήσει στο καφέ Μικέλ για φαπουτσίνο”. Ή “να χακαρο-απενεργοποιηθούν τα φρένα σε μια προσπάθεια δολοφονίας σου” (υποθέτω από την πεθερά σου – που έμαθε πώς να χακάρει ειδικά για να σου ρίξει το Γιούγκο στο γκρεμό).

 • galacticusX

  Ναι, καλά, έτσι κι έβγαινες μερικά χιλιόμετρα εκτός κέντρου, οι γύρω περιοχές ήταν αμπελοχώραφα και βοσκοτόπια: Γέρακας, Κοντόπευκο, Μεσόγεια, ως επί το πλείστον ήταν αραιοκατηκημένες περιοχές με πολλούς χωματόδρομους και πλημμελείς υποδομές (π.χ. πολλές περιοχές ακόμη και σήμερα δεν έχουν αποχετευτικό).

 • e4rthw0rm

  Ναι προφανώς και έχουν, απλώς το έφερα σαν παράδειγμα αρχαϊκής περιγραφής η οποία όμως έμεινε μέχρι σήμερα. Αλλιώς, θεωρώ το “εγκέφαλος” πολύ γελοίο και αταίριαστο. Το “ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου” ή κάτι τέτοιο, θα μου ακουγόταν πολύ σωστότερο.

  Εννοείται οτι μπορεί να χακευτεί, όπως επίσης (νομίζω οτι) γίνεται να σου κάνουν έλεγχο σε συνεργείο ο οποίος όμως δεν γίνεται στην πράξη στο συνεργείο, αλλά συνδεέται ο “εγκέφαλος” στο ίντερνετ και γίνονται με απομακρυσμένη σύνδεση τα διαγνωστικά από την ίδια την εταιρία.

  Για τον παραπάνω λόγο, έχεις απόλυτο δίκιο για το χάκινγκ και για αυτό θα πρέπει να φυλαγόμαστε (από πεθερές και μη). Για του λόγου το αληθές:
  http://www.wired.com/2014/08/car-hacking-chart/

 • galacticusX

  Μπρόοδος, μπρόοδος! Θυμάμαι ακόμη έναν κοινό μας συνάδελφο που του έσβηνε η μηχανή μόλις πήγαινε να ανοίξει ραδιόφωνο. Φυσικά έφταιγε ο “εγκέφαλος”.

 • galacticusX

  Για δες τον κακομοίρη τον Ralph στ’ αριστερά πως κοιτάει τα άσχετά μας comments, που δεν έχουν καμμία σχέση με την κονσόλα του. :))))

 • e4rthw0rm

  Πράγματι, ξαναζεί την ίδια απογοήτευση με τότε που έβγαλε την κονσόλα αλλά ο κοσμάκης ήθελε έγχρωμες τηλεοράσεις!

 • e4rthw0rm

  Έχω ακούσει οτι σχεδόν μέχρι ‘και’ τα 90’s, η περιοχή γύρω από την Ακρόπολη έβριθε από κοτέτσια. Είναι αλήθεια αγαπητέ κύριε mythbuster?