Αν σας προσβάλει το Grand Theft Auto V, μην το αγοράζετε!

Αυτή είναι η άποψη του προέδρου της Take-Two, Karl Slatoff, όσον αφορά στην απόφαση των αλυσίδων Target και K-Mart να μην τον διαθέσουν στην Αυστραλία κατόπιν μαζικών παραπόνων από πόρνες.

Με το “πόρνες” δεν αναφερόμαστε υποτιμητικά σε μια ομάδα γυναικών μα, κυριολεκτικά, σε γυναίκες που εργάζονται στη “βιομηχανία του σεξ”, όπως το λένε οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι στην προσπάθεια τους να είναι “politically correct”. Εμείς στο λεξικό συναντάμε το συγκεκριμένο επάγγελμα ως “πόρνη”. Ακόμη.

Anyways, όπως και αν χαρακτηρίσει κανείς τις συγκεκριμένες κυρίες, η άσχημη αλήθεια είναι πως μια μερίδα τους έχει πέσει θύμα βίας κατά την… εμ… “ολοκλήρωση της θεάρρεστης εργασίας τους”. Και κάποιες από αυτές φρόντισαν να στραφούν κατά του Grand Theft Auto V στην Αυστραλία, καταφέρνοντας να συγκεντρώσουν περισσότερες από 50.000 υπογραφές που ζητούσαν την απαγόρευση του.

Και όπως συμβαίνει συχνά, ναι μεν δεν υπήρξε κάποια απαγόρευση από την… Κυβέρνηση της Αυστραλίας για τη διάθεση του τίτλου σε όλη τη χώρα, μα οι πιο “συντηρητικές” αλυσίδες, Target και K-Mart, θέλωντας να διαφυλάξουν την “φιλική προς την οικογένεια” εικόνα τους, αφαίρεσαν το Grand Theft Auto V από τα ράφια τους.

Ο πρόεδρος της Take-two, Karl Slatoff, σχολίασε την υπόθεση με τη φράση που είπαμε, και ανέλυσε περισσότερο το σκεπτικό του:

Quote:

Είναι άλλο πράγμα να μην θέλεις να αγοράσεις ένα κομμάτι περιεχόμενου, κάτι πλήρως κατανοητό. Και αυτή είναι στην πραγματικότητα και η λύση. Αν δεν σου αρέσει και σου φαίνεται προσβλητικό, τότε μην το αγοράζεις.

Είναι άλλο πράγμα, όμως, ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων να παίρνει μια τέτοια απόφαση για εκατομμύρια ανθρώπων. Έχουμε περισσότερους από 34 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν αγοράσει το Grand Theft Auto, και αν αυτοί (σημ.: που ζητούν την ολική απαγόρευση του) κατάφερναν “να περάσει το δικό τους”, κανείς από αυτούς (σημ.: τα 34 εκατομμύρια που το αγόρασαν) δεν θα μπορούσε να το αγοράσει.

Και αυτό έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με όλα σε όσα βασίζεται μια ελεύθερη κοινωνία. Είναι η ελευθερία έκφρασης, και η προσπάθεια καταπίεσης της αποτελεί ένα επικίνδυνο και ολισθηρό μονοπάτι που καλύτερο είναι να μην επιχειρήσεις να κατέβεις.

Και επειδή δεν θα ήθελα να σχολιάσω το θέμα “ως unregistered”, αφού ό,τι ακολουθεί αποτελεί προσωπική άποψη επί του θέματος… Ξέρετε… “Μποξάκι”…

Ody's thoughts

Θεωρώ πως έχει απόλυτο δίκιο. Μπορεί ο αριθμός των υπογραφών που συγκεντρώθηκαν να είναι αρκετά μεγάλος, και το Grand Theft Auto να μην χαρακτηρίζεται και ως… “υπόδειγμα ηθικής”, αλλά αν ήταν όποτε θίγεται κάποιος να λογοκρίνεται ή φιμώνεται “κάτι”, τότε δεν θα είχαμε “τίποτα”.

Και μπορεί η σεξουαλική βια να είναι κάτι άκρως κατακριτέο και να έχουν κάθε δικαίωμα τα θύματα της να παραπονιούνται για αυτήν, αλλά, όχι, η τραυματική τους εμπειρία ΔΕΝ τους δίνει το δικαίωμα να επιβάλλουν την άποψη τους στους υπόλοιπους. Ακούγομαι κακός; Μα…

Μα δεν υπάρχουν και κάποιοι που ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ τη βια κατά το σεξ; Όχι, ΔΕΝ είμαι από αυτούς, αλλά υπάρχει λόγος που έχουμε τις λέξεις “σαδιστής” και “μαζοχιστής” στα λεξικά μας. Με ποιο δικαίωμα μπορείς να τους επιβάλλεις τις ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ σεξουαλικές απόψεις και να τους πεις “τι θα κάνουν στο κρεβάτι τους”; Επειδή εσύ είχες μια τραυματική εμπειρία; Ακούγομαι κακός και πάλι;

Και αν, δηλαδή, κάποιον τον έδερναν μικρό, θα μαζέψει και άλλους, θα συγκεντρώσουν υπογραφές και θα ζητήσουν την απαγόρευση των… beat’em ups συνολικά; Κάποιος που εκπυρσοκρότησε το όπλο του στο στρατό και έχασε δάχτυλα από το χέρι του να μαζέψει και άλλους που είχαν όμοια “τύχη” (μάλλον “γκαντεμιά” είναι το σωστό) και να απαγορεύσουν τα First Person Shooters και shoot’em ups γενικότερα;

Να εμφανιστούν και κανα-δυο αστροναύτες που τους άνοιξε τρύπα στη στολή στο διάστημα, να ζητήσουν την απαγόρευση του Gravity; Κάποιος που του πιάστηκε το μανίκι σε εργοστασιακό μηχάνημα ψεκασμού να ζητήσει την απαγόρευση των ταινιών με robots;

Αν αρχίσουν οι “απαγορεύσεις λόγω τραυματικών εμπειριών”, που θα σταματήσουν; Όλοι μας έχουμε τις δικές μας “τραυματικές εμπειρίες”, για κάποιους πιο δυσάρεστες, μα για όλους γεγονότα που μας έχουν στιγματίσει και προσδιορίσει το ποιοί είμαστε σήμερα.

Το να απαιτείς οι άλλοι να σεβαστούν την τραυματική εμπειρία σου είναι αποδεκτό και σεβαστό. Το να απαιτείς να ζήσουν οι άλλοι σαν να έχουν ζήσει οι ίδιοι τη δική σου τραυματική εμπειρία, όχι. Διότι αν απαιτείς κάτι τέτοιο, ετοιμάσου να ζήσεις και εσύ τις δικές τους τραυματικές εμπειρίες.

Σου έχει τύχει να μην ανοίξει το αλεξίπτωτο; Ετοιμάσου να δεις τη γλύκα.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.