Αν σας προσβάλει το Grand Theft Auto V, μην το αγοράζετε!

Αυτή είναι η άποψη του προέδρου της Take-Two, Karl Slatoff, όσον αφορά στην απόφαση των αλυσίδων Target και K-Mart να μην τον διαθέσουν στην Αυστραλία κατόπιν μαζικών παραπόνων από πόρνες.

Με το “πόρνες” δεν αναφερόμαστε υποτιμητικά σε μια ομάδα γυναικών μα, κυριολεκτικά, σε γυναίκες που εργάζονται στη “βιομηχανία του σεξ”, όπως το λένε οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι στην προσπάθεια τους να είναι “politically correct”. Εμείς στο λεξικό συναντάμε το συγκεκριμένο επάγγελμα ως “πόρνη”. Ακόμη.

Anyways, όπως και αν χαρακτηρίσει κανείς τις συγκεκριμένες κυρίες, η άσχημη αλήθεια είναι πως μια μερίδα τους έχει πέσει θύμα βίας κατά την… εμ… “ολοκλήρωση της θεάρρεστης εργασίας τους”. Και κάποιες από αυτές φρόντισαν να στραφούν κατά του Grand Theft Auto V στην Αυστραλία, καταφέρνοντας να συγκεντρώσουν περισσότερες από 50.000 υπογραφές που ζητούσαν την απαγόρευση του.

Και όπως συμβαίνει συχνά, ναι μεν δεν υπήρξε κάποια απαγόρευση από την… Κυβέρνηση της Αυστραλίας για τη διάθεση του τίτλου σε όλη τη χώρα, μα οι πιο “συντηρητικές” αλυσίδες, Target και K-Mart, θέλωντας να διαφυλάξουν την “φιλική προς την οικογένεια” εικόνα τους, αφαίρεσαν το Grand Theft Auto V από τα ράφια τους.

Ο πρόεδρος της Take-two, Karl Slatoff, σχολίασε την υπόθεση με τη φράση που είπαμε, και ανέλυσε περισσότερο το σκεπτικό του:

Quote:

Είναι άλλο πράγμα να μην θέλεις να αγοράσεις ένα κομμάτι περιεχόμενου, κάτι πλήρως κατανοητό. Και αυτή είναι στην πραγματικότητα και η λύση. Αν δεν σου αρέσει και σου φαίνεται προσβλητικό, τότε μην το αγοράζεις.

Είναι άλλο πράγμα, όμως, ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων να παίρνει μια τέτοια απόφαση για εκατομμύρια ανθρώπων. Έχουμε περισσότερους από 34 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν αγοράσει το Grand Theft Auto, και αν αυτοί (σημ.: που ζητούν την ολική απαγόρευση του) κατάφερναν “να περάσει το δικό τους”, κανείς από αυτούς (σημ.: τα 34 εκατομμύρια που το αγόρασαν) δεν θα μπορούσε να το αγοράσει.

Και αυτό έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με όλα σε όσα βασίζεται μια ελεύθερη κοινωνία. Είναι η ελευθερία έκφρασης, και η προσπάθεια καταπίεσης της αποτελεί ένα επικίνδυνο και ολισθηρό μονοπάτι που καλύτερο είναι να μην επιχειρήσεις να κατέβεις.

Και επειδή δεν θα ήθελα να σχολιάσω το θέμα “ως unregistered”, αφού ό,τι ακολουθεί αποτελεί προσωπική άποψη επί του θέματος… Ξέρετε… “Μποξάκι”…

Ody's thoughts

Θεωρώ πως έχει απόλυτο δίκιο. Μπορεί ο αριθμός των υπογραφών που συγκεντρώθηκαν να είναι αρκετά μεγάλος, και το Grand Theft Auto να μην χαρακτηρίζεται και ως… “υπόδειγμα ηθικής”, αλλά αν ήταν όποτε θίγεται κάποιος να λογοκρίνεται ή φιμώνεται “κάτι”, τότε δεν θα είχαμε “τίποτα”.

Και μπορεί η σεξουαλική βια να είναι κάτι άκρως κατακριτέο και να έχουν κάθε δικαίωμα τα θύματα της να παραπονιούνται για αυτήν, αλλά, όχι, η τραυματική τους εμπειρία ΔΕΝ τους δίνει το δικαίωμα να επιβάλλουν την άποψη τους στους υπόλοιπους. Ακούγομαι κακός; Μα…

Μα δεν υπάρχουν και κάποιοι που ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ τη βια κατά το σεξ; Όχι, ΔΕΝ είμαι από αυτούς, αλλά υπάρχει λόγος που έχουμε τις λέξεις “σαδιστής” και “μαζοχιστής” στα λεξικά μας. Με ποιο δικαίωμα μπορείς να τους επιβάλλεις τις ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ σεξουαλικές απόψεις και να τους πεις “τι θα κάνουν στο κρεβάτι τους”; Επειδή εσύ είχες μια τραυματική εμπειρία; Ακούγομαι κακός και πάλι;

Και αν, δηλαδή, κάποιον τον έδερναν μικρό, θα μαζέψει και άλλους, θα συγκεντρώσουν υπογραφές και θα ζητήσουν την απαγόρευση των… beat’em ups συνολικά; Κάποιος που εκπυρσοκρότησε το όπλο του στο στρατό και έχασε δάχτυλα από το χέρι του να μαζέψει και άλλους που είχαν όμοια “τύχη” (μάλλον “γκαντεμιά” είναι το σωστό) και να απαγορεύσουν τα First Person Shooters και shoot’em ups γενικότερα;

Να εμφανιστούν και κανα-δυο αστροναύτες που τους άνοιξε τρύπα στη στολή στο διάστημα, να ζητήσουν την απαγόρευση του Gravity; Κάποιος που του πιάστηκε το μανίκι σε εργοστασιακό μηχάνημα ψεκασμού να ζητήσει την απαγόρευση των ταινιών με robots;

Αν αρχίσουν οι “απαγορεύσεις λόγω τραυματικών εμπειριών”, που θα σταματήσουν; Όλοι μας έχουμε τις δικές μας “τραυματικές εμπειρίες”, για κάποιους πιο δυσάρεστες, μα για όλους γεγονότα που μας έχουν στιγματίσει και προσδιορίσει το ποιοί είμαστε σήμερα.

Το να απαιτείς οι άλλοι να σεβαστούν την τραυματική εμπειρία σου είναι αποδεκτό και σεβαστό. Το να απαιτείς να ζήσουν οι άλλοι σαν να έχουν ζήσει οι ίδιοι τη δική σου τραυματική εμπειρία, όχι. Διότι αν απαιτείς κάτι τέτοιο, ετοιμάσου να ζήσεις και εσύ τις δικές τους τραυματικές εμπειρίες.

Σου έχει τύχει να μην ανοίξει το αλεξίπτωτο; Ετοιμάσου να δεις τη γλύκα.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • e4rthw0rm

  Δεν νομίζω οτι είναι θέμα τραυματικών εμπειριών, αλλά θέμα κουλτούρας και στερεοτύπων. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και με τη λογική “αν σε θίγει το περιεχόμενο του παιχνιδιού, τότε μην το αγοράσεις”, αλλά αντιλαμβάνομαι οτι οι επικριτές διαφωνούν σχετικά με το γεγονός οτι υπάρχει μία άλφα κουλτούρα γύρω από την μαστροπία/βία, και αυτήν την κουλτούρα αναπαράγει το παιχνίδι. Δεν είμαι πουριτανός. Δεν το κατηγορώ το GTA, ίσα ίσα περιμένω κι εγώ να το αογράσω. Η άλλη πλευρά όμως υποστηρίζει οτι ενώ δεν φταίει το GTA για τα κοινωνικά ρατσιστικά/σεξιστικά στερεότυπα, το γεγονός οτι τα αναπαράγει, ισοδυναμεί με μία άτυπη αποδοχή τους στην συνείδηση των αγοραστών. Διαφωνώ κάθετα, γιατί δεν πιστεύω οτι επειδή θα κλέβω/βιάζω/δέρνω στο GTA, αυτό σημαίνει οτι θα πάω να το κάνω και στην πραγματική μου ζωή. Από την άλλη, οι επικριτές είναι οι ίδιοι άνθρωποι που αρέσκονται στην συζήτηση περί ‘ηθικής αποχαύνωσης της νεολάιας μας’ και δε συμμαζεύεται. Η ουσία είναι οτι κανένας δεν μπορεί και δεν πρέπει να σου λέει τι να κάνεις, αλλά αν από την άλλη είσαι αρκετά ηλίθιος για να μην μπορείς να ξεχωρίσεις το videogame από την πραγματικότητα τότε πρόβλημά σου. Βέβαια, και πάλι οι επικριτές λένε οτι εμείς είμαστε οι προβληματικοί που ‘διασκεδάζουμε’ με ε΄να παιχνίδι που μας δίνει το ελεύθερο να βιάζουμε/σκοτώνουμε/λεηλατούμε. Προσωπικά, πιστεύω οτι όλα έγκεινται στην διττή ανθρώπινη φύση. Θέλουμε δεν θέλουμε, υπάρχουν και θα υπάρχουν οι δύο πλευρές, ‘το καλό και το κακό.’

 • galacticusX

  Σε αυτήν την περίπτωση, η αξίωση να απαγορευτεί το παιχνίδι είναι, όχι, εντελώς πανηλίθια και φασιστική, αλλά έξω από κάθε λογική. Δεν είναι δυνατόν, επειδή σε μια συγκεκριμένη ομάδα ατόμων, δεν αρέσει κάτι, να απαιτεί να εξαλειφθεί εντελώς. Είναι ακριβώς η τραγική συνομοταξία των περιβόητων “προοδευτικών κοινωνικών ακτιβιστών”, που σκέφτονται πριν από σένα για σένα, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να λες, να βλέπεις, πως να συμπεριφέρεσαι, τι να φοράς, ποιες πρέπει να είναι οι σεξουαλικές σου προτιμήσεις κλπ, κλπ.

  Πίσω από τη συγκεκριμένη μήνη για το GTA V, βρίσκεται μια καλά ενορχηστρωμένη προσπάθεια ψευτοδιανοούμενων και “ακαδημαϊκώ픨με ιδεολογικά κίνητρα, που θέλουν να κάνουν τα βιντεοπαιχνίδια πιο “φιλειρηνικά”, λιγότερο σεξιστικά και με περισσότερη συμμετοχή φυλετικών και άλλων μειονοτήτων. Λες και όλα τα games πρέπει να έχουν ως ήρωες, πλέον, μιγάδες, τρανσέξουαλς, ανάπηρους και άλλους “καταπιεσμένους” του ντουνιά.

  Εφόσον βρε ΒΟΔΙΑ, το παιχνίδι έχει σήμανση για ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ, τι σας κόφτει;; Πείτε τα στο χαζομπαμπά που αφήνει τον κανακάρη του να το παίξει, ή στα μαγαζιά που το βάζουν δίπλα με τα Playmobil και το Μικρό Μου Πόνι. Και πάλι, όλες οι έρευνες κατατείνουν στο ότι η κοινωνική βία ΔΕΝ συσχετίζεται με τη διάδοση των video games. Είναι ένας ΜΥΘΟΣ! Αλλά, επειδή ζούμε πλέον σε έναν δικτυωμένο πλανήτη και σε χρόνο μηδέν μαθαίνουμε τα πάντα, έχουμε την αίσθηση ότι πραγματικά αυξάνονται τα κρούσματα βίας, ενώ στ’΄αλήθεια μαθαίνουμε περισσότερα σε λιγότερο χρόνο, αυτή καθαυτή η συχνότητα των φαινομένων δεν αλλάζει.

  Τέλος, αμάν πια με αυτό το παραμύθι, ότι βλέπεις στο σινεμά, ή ότι παίζεις, σε κάνεις αυτομάτως ταγιατέλες, δηλαδή αν σ’ αρέσει ο Σημαδεμένος, θα αρπάξεις το Καλάζνικοφ, αφού πρώτα έχεις σνιφάρει έναν κουβά κόκας; Ή μήπως επειδή έχεις δει 2 και 3 φορές κάθε επεισόδιο του Breaking Bad, ξαφνικά νιώθεις την ανάγκη να στήσεις στην κουζίνα σου ένα αυτοσχέδιο meth lab;;

 • e4rthw0rm

  Πάντα θα υπάρχει κάποιος που δεν την παλεύει και προσπαθεί να μιμηθεί αυτά που βλέπει. Είμαι σίγουρος οτι υπάρχει κόσμος που προσπάθησε να στήσει αυτοσχέδιο meth lab επειδή είδε το Brekaing Bad. Αντίστοιχα, αν θυμάμαι καλά, είχε απαγορευτεί το Prisonbreak σε κάποιες φυλακές επειδή οι κρατούμενοι προσπάθησαν να δραπετεύσουν (έκαναν το αυτονότητο δηλαδή). Όπως και να έχει, δεν νομίζω ποτέ οτι θα λυθεί το ζήτημα. Όλοι θα νιώθουν μόνιμα θιγμένοι, είτε γιατί προβάλλονται οι ίδιοι, είτε γιατί δεν μπορούν να εκφραστούν επειδή προσβάλλονται κάποιοι άλλοι. Εμπρός στον δρόμο που χάραξε η political correctness!

 • galacticusX

  Ακριβώς, αυτή η p.c. μας έφαγε. Το φαινόμενο δεν είναι τόσο έντονο στα μέρη μας, αλλά γιαβάς, γιαβάς, έρχεται και κατά δώ…