Και πάλι αναβολή για το Ubuntu Phone

Η σωτηρία του mobile και των smartphones, η απόλυτη πρόταση στο mobility, το πλέον έξυπνο λειτουργικό σύστημα για gadgets, το Ubuntu Για Τηλέφωνα, πάει – και πάλι – για “του χρόνου”. Σωθήκαμε.

ubuntu_phone_003

Θα θέλαμε να αποδειχτούμε ψεύτες αλλά, να μας το θυμηθείτε, το Ubuntu για κινητά θα είναι μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες στην μέχρι τώρα τεχνολογική ιστορία μας.

Το λειτουργικό σύστημα που βρίσκεται υπό ανάπτυξη εδώ και χρόνια και που, πάρα το τι θα πουν όλοι οι οπαδοί του open source, δεν έχει τίποτα παραπάνω να προσφέρει σε σχέση με όλες τις ανταγωνιστικές προτάσεις πέρα από το ότι… είναι open source, αναβάλλεται για μια ακόμα φορά. Για του χρόνου.

Το πρόβλημα με το Ubuntu Phone – που έρχεται και έρχεται – είναι ακριβώς αυτό, το ότι εξαρχής δεν είχε να προτείνει κάτι επαναστατικό σε σχέση με τον ανταγωνισμό, ήταν – και είναι – “μια από τα ίδια”, με τη διαφορά πως, ως Open Source, όποιος θέλει μπορεί να “βάλει χέρι” σε αυτό, να το αλλάξει ή να το βελτιώσει.

ubuntu_phone_002Και το πρόβλημα με αυτή τη λογική είναι πως, όπως έχουμε γνωρίσει εδώ και δεκαετίες και με το ίδιο το Linux στο οποίο βασίζεται, η δραματική πλειοψηφία των χρηστών ούτε γνωρίζει πώς να κάνει κάτι τέτοιο, ούτε ενδιαφέρεται. Η “κουτσή Μαρία” δεν θέλει να γράψει κώδικα σε Python για να παρουσιάζει διαφορετικά τις εικόνες των επαφών της ο dialer της συσκευής της, θέλει, απλά, να δουλεύει ο dialer της συσκευής της. Και μέχρι τώρα, “δεν”.

Έτσι, ο λόγος για τον οποίο θεωρούμε πως θα είναι μια τραγική αποτυχία είναι διότι ακόμη παλεύει να παράσχει όσα παρέχει ήδη ο ανταγωνισμός, δίχως να έχει να επιδείξει τίποτα παραπάνω, και δεν τα καταφέρνει. Ενώ ο ανταγωνισμός τρέχει.

Πρακτικά, ακόμη και αν είναι έτοιμο σε έναν χρόνο από τώρα, ο ανταγωνισμός δεν θα έχει καθίσει στο ενδιάμεσο με τα χέρια σταυρωμένα να το περιμένει “να φέρει την επανάσταση”.

Και παίζει η πιθανότητα σε έναν χρόνο από τώρα να έχουμε πάλι τα ίδια, με τον ανταγωνισμό να έχει προχωρήσει και πάλι, το Ubuntu Phone να μοιάζει απαρχαιωμένο ως πρόταση, οπότε να θεωρείται απαραίτητη μία ανανέωση του πριν καλά-καλά κυκλοφορήσει. Και έτσι, να “φάει” και άλλη αναβολή. Πάλι. Και πάλι. Εις τον αιώνα τον άπαντα.

Ως απόδειξη για τα παραπάνω το ότι, σύμφωνα με τις φήμες, ο λόγος για την αναβολή δεν είναι (μόνο) το ότι δεν έχει προχωρήσει το project όσο είχε εκτιμηθεί αρχικά πως θα προχωρούσε, μα πως έχουν σταματήσει να δείχνουν ενδιαφέρον οι περισσότεροι από τους μέχρι τώρα συνεργάτες της Canonical που είχαν υποσχεθεί πως θα κυκλοφορούσαν συσκευές με αυτό.

Ody's thoughts

…και προφανώς αυτό έχει συμβεί για τους λόγους που ανέφερα, διότι μάλλον δεν θεωρούν πως έχει να προσφέρει κάτι στις συσκευές τους ώστε να τις κάνει ανταγωνιστικές σε σχέση με όσες τρέχουν άλλα λειτουργικά συστήματα.

Γιατί να υποστηρίξεις κάτι που υστερεί σε σχέση με μια άλλη πιθανή επιλογή σου; “Για λόγους ιδεολογίας”; Αυτό το κάνουμε… εμείς, ως “κολλημένοι χρήστες”, και μάλλον αν είχε αντίκτυπο στην τσέπη μας δεν θα το κάναμε και αυτό. Ο κατασκευαστής συσκευών, που περιμένει να βγάλει τα έξοδά του αλλά και να έχει και κάποια κέρδη, γιατί να επενδύσει σε κάτι που δεν φαίνεται πως θα είναι ανταγωνιστικό και με το οποίο μέχρι τώρα φαίνεται πως θα… έχει και “χασούρα”;

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.